Oscar Tschirky fra Hotel Waldorf (nu Waldorf-Astoria) i New York er efter sigende den mand, som i slutningen af 1800 tallet udviklede denne helt geniale sammensætning af en salat. Jeg kan læse mig til, at den oprindelige udgave var uden nødder, som er tilføjet senere hen. Ligesom den originale dressing er rørt af mayonnaise. Men uanset hvad, er sammensætningen af æbler, bladselleri og vindruer intet mindre end en perfekt kombination. At valnødderne så er tilføjet senere, gør absolut ikke salaten ringere.
Den passer suverænt til vildtretter samt andre tunge retter med en kraftig sovs. Derfor var det helt oplagt med skønne klassiske Waldorfsalat til den svinekam, stegt som vildt, vi fik i lørdags. Jeg laver dog Waldorfsalat på cremefraiche i stedet for mayonnaise, da mine smagsløg synes det giver et lettere og på mange måder mere appetitligt præg, når det blandes på tallerkenen med kødretter og sovs.
Opskrift på Waldorfsalat
- 3 dl cremefraiche 18%
- 2 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 1 drys peber
- 1 tsk citronsaft
- 2 æbler
- 4 stilke bladselleri
- 1/2 bakke stenfri vindruer – grønne eller røde
- 50 g valnøddekerner
Rør cremefraiche med sukker, salt, peber og citronsaft – smag til. Hak valnøddekernerne og bland dem i dressingen (Tag lidt fra til pynt). Vask frugter og grøntsager, skræl æblerne, hvis skrællen er tyk og sej, fjern kernehusene og skær dem i mindre stykker, halver vindruerne og skær bladselleri i tynde skiver. Det hele blandes sammen i dressingen og trækker et par timer. Lige før servering pyntes salaten med hakkede eller hele valnøddekerner, halve vindruer og bladselleriblade.