Ugens klud #5 – Diagonal hæklet karklud

Allersidste klud i Januars lille karklud-kalender.

Hvad er smartere end at afrunde denne uges, ja hele månedens, klude-hæklerier med at få brugt nogle rester?

Opskriften idag tager udgangspunkt i den opskrift jeg lavede i efteråret, nemlig Diagonal puden. Jeg er så glad for den opskrift, synes den har et lækkert grafisk udtryk, som jeg forestillede mig snildt kunne oversættes til en karklud. Med god mulighed for at lege med forskellige farver (og dermed også rester).

Resultatet er blevet rigtig godt. Umiddelbart synes jeg ikke den bærer præg af at være en “reste klud”. Tværtimod ser den ret planlagt ud.

Flere opskrifter på hæklede karklude finder du her

Diagonal hæklet karklud

Ugens klud #5, Diagonal hæklet karklud

Ca. 25 x 25 cm

 • Rester af bomuldsgarn. Jeg har brugt 6 forskellige farver: 2 nuancer af lyserødt, 3 grå nuancer, samt en sort
 • Hæklenål 3,5

Diagonal hæklet karklud

Start med at lave en magisk ring

 1. Hækl 1 lm og 1 fm om ringen + 1 vende lm, træk ringen sammen, vend
 2. I fastmasken hækles 3 fm, 1 lm, vend
 3. 1 fm i 1. fm, 3 fm i 2. fm, 1 fm i 3. fm, 1 lm, vend
 4. 1 fm i hver af de første 2 fm, 3 fm i 3. fm (den midterste m), 1 fm i hver af de sidste 2 fm, 1 lm, vend
 5. 1 fm i hver af de første 3 fm, 3 fm i 4. fm (den midterste m), 1 fm i hver af de sidste 3 fm, 1 lm, vend

Forsæt på denne måde, således at hver side hele tiden øges med 1 fm, fordi der hækles 3 fm i den midterste af de 3 udtagsmasker fra rækken før. Alle rækker vendes med 1 lm.

Når firkanten måler 5 x 5 cm skiftes farve første gang. Der hækles videre med fm og ligeledes med 3 fm i midterste m, men herfra hækles alle masker i bagerste maskeled, også i udtagsmasken. Undtaget er den allersidste maske i hver række, som hækles gennem begge led. Rækkerne vendes forsat med 1 lm.

Praktisk info

 • I min klud er den første firkant af alm. fastmasker hæklet ensfarvet, derefter er der skiftet farve for hver række. Jeg har ladet en mellemgrå være gennemgående i hver 2. række, men kluden kan jo hækles med præcis de rester man har liggende.
 • Når sidste tråd er hæftet, trækkes, eller evt. dampes, kluden i facon. De 2 forskellige typer masker arter sig lidt forskelligt og kluden har brug for hjælp til at finde en hel firkantet form. Ønskes en ensartet struktur og facon, hækles hele kluden i bagerste maskeled. Ribhæklingen er nemlig lidt mere “løs” og elastisk, end de almindelige fastmasker i den første firkant af kluden.
Diagonalhæklet karklud

TIP: Opskriften kan fint anvendes til grydelapper. Brug da nål 2,5 eller 3 og stop når lappen måler 20 x 20 cm. Bind en lædersnøre i lappernes ene hjørne. Hæklingen er tæt og vamset og fungerer fint til grydelapper.

Almindelige fastmasker i den øverste firkant og fastmasker hæklet i bagerste maskeled for resten

Kluden får en lys og en mørk side

Værsgo’
Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

4 kommentarer til “Ugens klud #5 – Diagonal hæklet karklud”

 1. Det er et super fint mønster.Tænker det også kunne være flot til et tæppe(Det kræver selvfølgelig lidt mere tålmodighed😉)
  Dejlig dag til dig😊

 2. Dette her ser ordentlig festlig ut. Fin måte å bruke restgarn og det har jeg mye av. Har mye baby garn og med dette oppskrift får jeg ennå finere babytepper til prematur barn og andre. Takk for en fin oppskrift.
  Marja-Liisa

  • Tusind tak 🙂
   Lyder som en virkelig fin idé at bruge restegarnet til babytæpper. Men jeg tænker opskriften i såfald kræver en stabil, hæklet kant for at holde faconen, hvis du hækler store ting som babytæpper.
   Lad mig endelig høre, hvordan det fungerer i praksis 🙂
   Vh. Anja

Der er lukket for kommentarer.