Stiklingeformering

Mon der er nogen af jer, som har haft held til at stiklingeformere pelargonier? I såfald modtager jeg tips og fif med kyshånd. – Drømmer nemlig om en indendørs Pelargonie børnehave hele vinteren.

I disse dage er jeg ved at forsøge at formere mine Dronning Ingrid. Aldrig prøvet det før, men har læst mig til at det skulle være nemt nok.

Jeg elsker Dronning Ingrid pelargonier og har hver sommer mange planter udendørs, i krukker og potter. I milde vintre er jeg indimellem heldig at de overlever i haveskuret, men det er langt fra altid det lykkes.

Derfor tænkte jeg at forsøge med stiklinger, som kan overvintre i et køligt, men frostfrit kælderrum. Mine skud er sat i vand og nu venter jeg spændt på om de slår rødder. Efter planen skulle de gerne slå rødder, for derefter at pottes inden vinter hvileperioden. Men én ting er selvfølgelig teori, en anden praksis!

Egentlig skulle man kunne plante skuddene direkte i fugtig pottemuld, så måske er det helt forkert at mine indtil videre står i vand. Det har de gjort i en lille uge (ingen rødder endnu), men om ikke andet ser det da også lidt fint ud.

Stiklingeformering af pelargonie
Små Dronning Ingrid stiklinger. Det er udelukkende til ære for fotografiet, at de små endnu har deres blomster, – for at stiklingerne ikke bruger kræfter på at blomstre, bør den brækkes af.
Dronning Ingrid
Udendørs, i al deres pragt

5 kommentarer til “Stiklingeformering”

  1. Jeg sætter dem normalt ikke i vand først – bare direkte i jorden, og det virker. Har nu også set rødder udvikle sig i vand, når jeg er kommet til at knække en gren af, og har taget den ind i en vase, så jeg er sikker på at det nok skal gå!

  2. Jeg har desværre ingen erfaringer at dele ud af. Min plan er at klippe mine pelargoniaer lidt tilbage, og lade dem overvintre i kælderen. Det er første forsøg, så jeg er spændt på om det virker 🙂

    • Uh, altid spændende når man skal overvintre.
      Min erfaring er, at de nok skal overleve så længe de ikke får frost. De kommer til at se sølle og halvdøde ud, men de liver op til foråret 🙂

  3. Jeg har prøvet at overvintre mine i kælderen. Klippe dem tilbage til foråret. Og får de fineste planter ud af det.

Der er lukket for kommentarer.