Snurretop bøllehat – Hæklet sommerhat til de små

Kender I det, at nogle ting bliver man ikke sådan lige “færdige” med at hækle?

Sådan havde jeg det efter den første bøllehat. Den fangede mig virkelig. Så kær og samtidig så nyttig. Jeg fik sådan lyst til at udvikle på opskriften, så den 1. fik lidt flere finesser, end blot stangmasker og 2. at den blev en anelse sjovere at hækle.

Resultatet er denne Snurretop bøllehat, med reliefmasker og et pænt “bånd” af fastmasker hæklet i bagerste maskeled inden skyggen. Skyggen er, ligesom den første hat jeg viste, afsluttet med en kant af krebsemasker.

Krebsemasker giver sådan en pæn afslutning og kan sagtens bruges til drengehatte. Til piger, kunne en kant af muslinger også være et rigtig sødt bud. Eller hvad med at hækle fine blomster og sy på? Opskrift findes HER

Opdatering: På forespørgsel fra Mødrehjælpen, har jeg doneret opskriften på Snurretop bøllehatten til et godt formål. Pædagog-delen af mit hjerte banker ekstra hårdt for udsatte børn og deres familier, – og kan jeg være med til at gøre en forskel via min opskrift, gør jeg det hellere end gerne.

Derfor: Mangler du nogen at hækle til, kan jeg kun opfordre dig til at gå ind på Mødrehjælpens side “Fra garn til barn” og se, hvordan du kan støtte med dit håndarbejde

Hæklet sommerhat til de små

Snurretop bøllehat – Hæklet sommerhat til de små

reklame-link

Str 6-9, mdr., (12-18 mdr.), 18 – 24 mdr.

Info

I opskriften er der indregnet krymp! Hæklingen kan virke en smule løs inden vask, da opskriften er lavet med en større nål end normalt til bomuldsgarn. Dette er helt bevidst, for at undgå en alt for tæt og stiv kalot. Efter vask får hatten sin endelige størrelse og tæthed.

Pasformen er den samme som den første bøllehat jeg viste, se den HER

Hæklefasthed: 22 stgm = 10 cm

Forkortelser

 • lm = luftmaske
 • km = kædemaske
 • fm = fastmaske
 • stgm = stangmaske
 • rstgm = reliefstangmaske, en stangmaske hæklet om selve maskestolpen på stangmasken fra omgangen før. Der hækles derfor ikke I masken men OM selve maskestolpen. Pas på ikke at hækle reliefmaskerne for stramt!
 • omg = omgang
 • flg = følgende

Opskrift: Snurretop bøllehat – Hæklet sommerhat til de små

4 lm samles til en ring med 1 km

 1. Omg: 3 lm, 11 stgm om ringen, saml med km i 3. lm (12 m)
 2. Omg: 3 lm, i den samme m som km sidder i, hækles 1 stgm, derefter 2 stgm i hver m, saml med km i 3. lm (24 m)
 3. 3 lm, i samme m som km, hækles 1 stgm. I stedet for at hækle I næste m, hækles en reliefstangmaske OM selve maskestolpen, *2 stgm i m efter reliefstangmasken, derefter en rstgm om næste maskestolpe*, gentag * – * omg. rundt, saml med km i 3. lm
 4. 3 lm, I samme m som km hækles 1 stgm, 1 stgm i næste m, rstgm om rstgm, *2 stgm i m efter rstgm, 1 stgm i næste m, rstgm om rstgm*, gentag * – * omg. rundt, saml med km i 3. lm
 5. 3 lm, i samme m som km hækles 1 stgm, 1 stgm i hver af de flg. 2 m, rstgm om rstgm, * 2 stgm i m efter rstgm, 1 stgm i hver af de 2 flg. m, rstgm om rstgm*, gentag * – * omg rundt, saml med km
 6. 3 lm, i samme m som km hækles 1 stgm, 1 stgm i hver af de flg. 3 m, rstgm om rstgm, * 2 stgm i m efter rstgm, 1 stgm i hver af de flg. 3 m, rstgm om rstgm* gentag * – * omg rundt, saml med km i 3. lm
 7. 3 lm , i samme m som km hækles 1 stgm, 1 stgm i hver af de første 4 m, rstgm om rstgm, *2 stgm i m efter rstgm, 1 stgm i hver af de flg. 4 m, rstgm om rstgm*, gentag ‘* – * omg. rundt, saml med km i 3. lm
 8. Omg. 3 lm, i samme m som km hækles 1 stgm, 1 stgm i hver af de næste 5 m, rstgm om rstgm, * 2 stgm i m efter rstgm, 1 stgm i hver af de flg. 5 m, rstgm om rstgm*, gentag * – * omg. rundt, saml med km i 3. lm. Ved str. 6-9 mdr stoppes her, gå videre til omg. 11 (Hovedomkreds 45 cm)
 9. Omg. 3 lm, i samme m som km hækles 1 stgm, 1 stgm i hver af de næste 6 m, rstgm om rstgm, *2 stgm i m efter rstgm, 1 stgm i hver af de flg. 6 m, rstgm om rstgm*, gentag * – * omg. rundt, saml med km i 3. lm. Ved str. 12 -18 mdr. Stoppes her, gå videre til omg. 11 (Hovedomkreds 50 cm)
 10. Omg. 3 lm, i samme m som km hækles 1 stgm, 1 stgm i hver af de næste 7 m, rstgm om rstgm, *2 stgm i m efter rstgm, 1 stgm i hver af de flg. 7 m, rstgm om rstgm*, gentag * – * omg. rundt, saml med km i 3. lm. (str. 18-24 mdr. Hovedomkreds 53 cm)
 11. 3 lm, der hækles ikke flere udtag, i stedet hækles 1 stgm i hver stgm og 1 rstgm om hver rstgm omgangen rundt, saml med km i 3. lm. Husk masken efter rstgm, som kan være lidt svær at finde (der skal være hhv. 7 (8) 9 m mellem 2 rstgm, incl de 3 første lm, som tæller for 1 m).
 12. Som omg. 11
 13. Som omg. 11
 14. Som omg. 11
 15. Som omg. 11
 16. Som omg. 11
 17. Som omg. 11
 18. Som omg. 11
 19. som omg. 11
 20. 1 lm, derefter hækles 1 fm i hver m omgangen rundt, også i hver rstgm, saml med km i 1. lm. Pas på ikke at hækle fm for stramt i de flg. omgange! De skal have samme hæklefasthed som resten af hatten.
 21. 1 lm, derefter 1 fm hæklet i bagerste maskeled i hver m omgangen rundt, saml med km i 1. lm
 22. Som 21
 23. Som 21
 24. Som 21
 25. Som 21
 26. Som 21
 27. Som 21
 28. 1 lm, fm med udtag i hver 2. m omgangen rundt. Alle masker hækles som alm. fm gennem begge led, saml med km i 1. lm
 29. 3 lm, 1 stgm i hver m omg. rundt, saml med km i 3. lm
 30. Som 29
 31. Som 29
 32. 1 lm, derefter 1 krebsemaske i hver m. Krebsemasker hækles som fm, dog med den undtagelse, at der hækles baglæns, fra venstre mod højre, hvilket giver den fine nærmest snoede kant. Venstrehåndede: Fra højre mod venstre. Pas på ikke at hækle krebsemaskerne for stramt. Krebsemaskerne kan undlades og erstattes med en omg. fm. Saml omg. med 1 km. Bryd garnet og træk tråden igennem. Hæft ender. Vask hatten.
Hæklet sommerhat til de små
Hæklet sommerhat til de små

Værsgo’
Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

12 kommentarer til “Snurretop bøllehat – Hæklet sommerhat til de små”

 1. Jeg er nu i gang med at hækle den super søde bøllehat, men er allerede gået i stå ved 3. Omgang Hvor mange masker skal omgangen slutte af med. Har fanget at hækle ratgm, men kan ikke finde ud af hvilke m. Je skal hækle de to stang masker efter relief asken. Håber du kan guide mig. Tak for dine fine opskrifter.. Kh Tina

  • Hej Tina
   Hver udtagsomg. øges med 12 masker. Omgang 3 skal derfor bestå af 36 masker, inklusiv de 3 luftmasker, som tæller for 1 m. Omgangen hækles med skiftevis *1 reliefstangmaske om 1 maske og 2 stangmasker i næste maske*, dette gentages omgangen rundt
   Håber dette hjælper dig på vej 🙂
   Vh. Anja

 2. Jeg har hæklet efter opskriften til 12-18 måneder og er endt med en hat der er lidt for stor til mig selv. Hvad pokker har jeg gjort galt? Har brugt nok 3,5 og bomuldsgarn 8/4 fra søstrene grene.

  • Hej Josephine

   Jeg kan ikke svare dig på, hvad du har gjort galt, men jeg har et par forslag.
   Er hatten vasket? Bomuld kryber en del.
   Dernæst er der forskel på garn fra Mayflower og Søstrene Grene, selvom det ikke helt kan forklare den store størrelsesforskel.
   Mit bedste bud er at du hækler noget løsere end jeg gør. Godt nok har jeg ikke målt hæklefastheden på hatten, men jeg hækler på omtrent 22 m = 10 cm på nål 3,5 og bomuldsgarn.

   Vh. Anja

 3. Tak for svaret. Ja, det kan måske have noget med hæklefastheden at gøre. Og jeg har heller ikke vasket den endnu. Regner med at den passer mig, efter vask:-) Det mærkelige er, at jeg hæklede hatten til babyen da han var nyfødt i maj 2019 og der justerede jeg selv lidt ned i opskriften og endte med en hat der var helt perfekt i pasform. Også med garn fra søstrene grene. Kan dog ikke huske om jeg brugte nål 3,5 dengang. Well, jeg må i gang med et nyt forsøg til lillen. Heldigvis er opskriften skøn at arbejde med, så jeg har ikke noget imod en omgang mere. Tak for det!

Der er lukket for kommentarer.