Småkagedej – Flere varianter i én dej

Det er tæt på der er gået masseproduktion i småkagebagningen herhjemme. Normalt bager jeg ikke særlig mange småkager, men jeg lod mig friste af et salgstricks! Lige præcis den slags trick, som pirrer min nysgerrighed og min gør-det-selv trang.

Egentlig spiser vi sjældent Nutella, men indlagt i låget på dette glas, var der en småkage-præger. En cookie stamper. Sådan én måtte jeg bestemt eje! Så jeg også kan lave småkager med fine prægninger. Som sagt så gjort. Glasset med prægeren kom med mig hjem.

Jeg lavede en ganske almindelig småkagedej af den slags, som kan varieres nærmest i det uendelige. Grunddejen brugte jeg til de prægede småkager. Da jeg ikke synes det var så sjovt med prægningen længere, blandede jeg en lille deciliter hakkede hasselnødder i resten af dejen (ca halvdelen af dejen var tilbage). Hånden på hjertet – prægningerne ser sjove og fine ud. Småkagerne smager også ganske udemærket, men dem med nødder smager bare endnu bedre.

 Opskrift på småkagedej
Ca 30 stk
  • 150 g blødt smør
  • 4 1/2 dl mel
  • 1 1/2 dl sukker
  • Kornene fra 1/2 stang vanille
  • 1 lille æg
  • (Evt. hakkede nødder, mandler, cacaopulver, perlesukker, glasur i fine farver eller andet)

Hak smørret i mindre stykker og smulder det i melet. Bland sukker og vanillekorn i dejen og saml den med ægget. (Vil du tilsætte nødder, cacao, kokosmel eller andet, blandes det med i dejen inden ægget tilsættes) Tril dejen til en pølse på ca 4-5 cm i diameter og skær tynde skiver på 1/2 centimeters tykkelse. Læg skiverne på bagepapir på en bageplade. Præg dem eventuelt og bag småkagerne ca 10 minutter ved 200 grader. Lad kagerne køle af på bagerist. Opbevares i glas eller dåse med tætsluttende låg.

Hvis dejen er meget blød, er det en fordel at lægge dej pølsen i køleskabet en times tid. Det gør det meget lettere at skære skiverne.

Alternativt en halv time i fryseren.