Septemberhaven

Fineste Høstanemoner

Jøsses for en uge! Godt det er weekend, som vist skal bruges til afslapning samt en gedigen indsats for at få bund i vasketøjskurven. Derudover er det tid til status i havedagbogen, som bloggen jo også fungerer som.Forleden aften, da lyset var særlig fortryllende, på den her gyldne og mættede september facon, gik jeg en runde i haven med kameraet.

Jeg har jo en temmelig lille have og må hele tiden prioritere pladsen, for at undgå et uoverskueligt virvar og et rodet helhedsindtryk. Indimellem kan jeg ikke lade være med at drømme om en stor urtehave og mange flere spiselige vækster.

Derfor var det egentlig lidt af en overraskelse og også vældig rart at få nærstuderet de billeder jeg havde taget. Selvom jeg måske ikke altid føler det sådan, har jeg alligevel temmelig mange spiselige ting i min lille have. Måske ikke ligefrem på grøntsagsfronten, men jeg har en del forskellige krydderurter i krukker og som billederne til dette indlæg viste, også en del frugter.

Men med en lille have, er det hele tiden en balancegang, for blomster vil jeg heller ikke undvære. Til gengæld kan jeg glæde mig over, hvor let min lille jordlod er at passe. Det giver en masse tid til at nusse med hver enkelt plante og lave små hyggelige indslag rundt omkring.

Egentlig har jeg været svært tilfreds i år. Trods det noget usommerlige vejr, har det hele artet sig ganske fornuftigt. Det er altid så spændende om de tiltag, planter, bede og buske man planlægger i løbet af vinteren og det tidlige forår bliver som forestillet.

I år har jeg kun ét bed som skal laves om i løbet af efteråret. Jeg ved ikke, det bed er vist lidt af et smertens barn. Sidste sommer havde jeg Kæmpe Verbena i det, hvilket slet ikke fungerede, de var alt, alt for store og voldsomme (Læs meget mere om Verbena i indlægget her). Lupiner måtte være løsningen, havde jeg en forestilling om. Sidste efterår plantede jeg derfor mængder af Lupiner. Super smukke var de i juni, men derefter er de egentlig et ganske kedeligt bekendtskab, som nok egner sig bedre som bagstandere for andre stauder, end som solitærplanter.

Ihvertfald har jeg besluttet at rydde bedet endnu en gang og istedet plante Sct. Hans urt. De er smukke året rundt. Saftigt grønne, kødfulde og ranke fra de titter frem om foråret og hele sommeren igennem, inden de blomstrer med smukke vinrøde skærme i sensommeren. Endda om vinteren står de visne toppe stateligt dekorative med rimfrost og sne.

Lyder det mon ikke som en god plan?

 

Jeg er moderligt stolt over mine frilandstomater og har allerede høstet en del modne og lækre frugter. (Tomatfrøene er ganske hjemmeavlede, du kan læse mere om hvordan i indlæggene her)

Den Bornholmske figen klarer sig ganske fornuftigt i sin kæmpe krukke. Nu har den overlevet i 3 år (med god vinterdækning), jeg er virkelig spændt på om den forsat kan bo i krukke. Nogen af jer som har erfaringer med figen i krukker? Noget I vil dele?

Pæretræet i min have er tudse gammelt, jeg tænker det er plantet dengang huset blev bygget i sin tid. En ældre dame fra 30’erne engang, altså ♡. Da det er en gammeldags sort, hvilken vides ikke, men pærerne smager fuldstændig forrygende, er det vekselbærer. I år er et af de “små” år, med ganske få frugter. Sidste år druknede vi til gengæld totalt i pærer, jeg syltede og bagte til den store guldmedalje.

Søjle æbletræerne er også kommet godt fra land. De er virkelig geniale i en lille have ♡

Prøv lige at se i baggrunden af billedet: Jeg tror der er noget de har misforstået, men mine Rhododendron har besluttet af blomstere endnu engang …

Normalt har jeg de lyserøde Dronning Ingrid pelargonier i mine krukker, de er så smukke og rigtblomstrende, men grundet de seneste års regnfulde somrer kørte jeg lidt død i dem. Pelargonier tåler ikke de store vandmængder på blomsterne, som falder kedeligt brune sammen.
Derfor har jeg for første gang forsøgt med Georginer (Dahlia) i mine krukker. Blomsterne er overvældende og meget smukke, men bladene er præget af sygdom, eller måske bliver de spist? Jeg ved det ikke, men helt godt er det altså ikke og jeg nægter at sprøjte i min have! Tror jeg skal finde andre krukkeplanter næste år. Nogen ideer til hårdføre, gerne lyserøde krukkeblomster?

Lyserøde Janet Scott, ærteblomst. Super smuk og vidunderlig duft. Spiringsprocenten var dog ikke overvældende god i år. Hvorfor vides ikke …
Kæmpe Verbena ♡ Jeg elsker dem, sommerfuglene elsker dem, bierne elsker dem. Kæmpestore, stive, strunke, oprejste uanset vind og vejr og en dejlig duft. Derudover sår de sig selv villigt. Efter de flyttede til forhaven, passer de perfekt ind i min have.

Evigt dejlige Storkenæb. De slår aldrig fejl i min have. Når Strokenæbene bliver lidt kedelige hen på sommeren klipper jeg dem ganske enkelt ned med hæksaksen, hvorefter de kvitterer for den lidt hårdhændede behandling med nyt løv og endnu flere blomster ♡
Den bedste weekend til jer

 

 

5 kommentarer til “Septemberhaven”

 1. Rigtige fine billeder fra din have,selv om du skriver den er lille, lyder det til du har meget forskelligt.Smukke blomster.
  Jeg har desværre ikke erfaringer med figen i krukker,den vi har er "bare" plantet/sat,så den står ved muren ved en af udbygningerne.

  God søndag :0)

 2. Tak 🙂 Tænker også det er optimalt med figen på friland, synes bare ikke rigtig jeg har pladsen til det, derfor står den i en krukke. Jeg har en idé om, at det hæmmer den lidt i væksten, spørgsmålet er bare om den kan blive ved med at bo dér 🙂
  Der er ikke andet at gøre, end at vente og se – Jeg vil bare så nødig den dør 🙂

 3. Så fin din have ser ud! Og det lykkedes dig at få tomater ud fra dine hjemmelavede frøer – sådan! Jeg fik aldrig sået nogen tomater i år, da mine tomatplaner de sidste år ikke har kunnet overleve på terrassen. Planen er at få et lille drivhus til foråret, og SÅ vil jeg så tomater! Håber du fandt bunden på vasketøjskurven. Jeg havde lige fundet min, så ryddede sønnike op på sit værelse, nu er der søreme langt ned til bunden 🙂

 4. Tak Malin – Ja, jeg er så stolt af mine tomater 😀
  Det lyder fantastisk med et drivhus, det glæder jeg mig til at læse meget mere om til foråret 🙂
  Det dér med vasketøjskurven er vist et on-going projekt, det du beskriver kender jeg SÅ godt 😀

Der er lukket for kommentarer.