Min garnkurv er rippet for uldgarn nu! Hele molevitten er simpelthen hæklet i denne skønne reste vams.
Jeg er helt sikkert glad for alle de trøjer jeg har hæklet. Men denne har alligevel en helt særlig stjerne. På en måde er det som at få en fuldstændig gratis sweater. Selvfølgelig har jeg købt og betalt garnet på et tidspunkt, men når det er garn man ikke, på den måde, “regner” med, – garn som egentlig bare er tilovers, føles det nærmest som en ny sweater, kvit og frit.
Derudover er jeg komplet forelsket i dens spraglede og tilfældige udseende. Det bobler helt ned i maven, når jeg kigger på den ♡
Reste vamsen & Den nemmeste sweater
Reste vamsen er som udgangspunkt hæklet over Den nemmeste sweater. Den opskrift er jeg nemlig super glad for. Enkel at hækle og pasformen fungerer også godt.
Da reste vamsen er hæklet på større nåle, end den oprindelige opskrift, har jeg simpelthen skippet de første mange omgange halskant og er gået direkte til halvstangmaskerne. Dette, kombineret med en nål 5,5 gør at Reste vamsen har samme mål som Den nemmeste sweater.
Istedet har jeg efterfølgende hæklet reliefmasker i halskanten på vamsen. Ribben i ærmer, og som afslutning på sweateren er ligeledes hæklet i reliefmasker.
Jeg har frisk og frejdigt blandet samtlige uldgarner jeg havde i kurven. De tyndere garner er hæklet med 2 tråde (hvilket vil sige største parten af sweateren) hvorimod kraftigere garn er hæklet alene.
Vejledning findes længere nede i indlægget. En mere udførlig fremgangsmåde findes i indlægget om Den nemmeste sweater.
Reste vamsen – Hæklet sweater af garnrester. Str. L
- Hæklenål 4,5 og 5,5
- Masser af garnrester
Vamsen hækles oppe fra og ned, hvilket gør det nemt at tilpasse størrelsen.
Alle omg. samles med km og vendes med 2 lm, som udgør den midterste m i ryggen. Der hækles således skiftevis fra ret- og vrangsiden.
Når ærmegabene er hæklet sammen brydes garnet og omgangene samles og vendes herefter langs den ene sidesøm.
Opskrift reste vamsen
104 lm med nål 4,5, samles med km
- Skift til nål 5,5 og hækl 18 hstgm, 1 lm, 15 hstgm, 1 lm, 37 hstgm, 1 lm, 15 hstgm, 1 lm, 18 hstgm. Denne omg. er hæklet fra retsiden.
- Hstgm i hstgm, 3 hstgm om lm hele vejen rundt
- Hstgm i hstgm, 3 hstgm i den midterste af de 3 m om lm, gentages hele vejen rundt
- Hstgm i hstgm, 3 hstgm i den midterste af de 3 udtagsmasker, gentages hele vejen rundt.
Der hækles yderligere 12 omg. som omg 4.
16. I denne omg hækles for- og bagstykke sammen så der dannes ærmegab. Hstgm i hstgm, 2 hstgm i midterste udtagsmaske på bagstykket, 3 lm, 2 hstgm i midterste udtagsmaske på forstykket, hstgm i hstgm, gentag sammenhæklingen ved modsatte ærmegab. Bryd garnet og træk tråden igennem.
Resten af sweaterens krop hækles med samlingen langs den ene sidesøm.
17. Stik nålen igennem den midterste lm under et af ærmegabene. Træk tråden igennem, fastgør med løkke og hækl 2 lm, hstgm i lm, hstgm i hstgm og hstgm i de 3 lm under næste ærmegab. Omg. sluttes med 1 hstgm i den sidste lm.
18. Hstgm i hstgm indtil sweateren måler 52 cm, målt fra øverste halskant, midtfor. Eller til ønsket længde.
Rib/reliefmasker
Derefter skiftes til nål 4,5. 3 lm samt en omg. stangmasker, saml med km.
3 lm, forsæt med reliefmasker, som er stangmasker hæklet om selve maskestolpen fra forrige omg. Reliefmaskerne hækles skiftevis fra for- og bagsiden. Omg vendes med 3 lm og samles med km.
Forsæt til ribben har den ønskede længde.
I dette indlæg forklarer jeg mere om reliefmasker
Ærmer – Reste vamsen
Ærmer samles ligeledes med km og vendes med 2 lm, undtaget er de 2 første rækker, som ikke samles med km, men vendes. Dette giver et hul, et slip, nederst i ærmegabet, som efterflg. syes sammen.
- Start fra vrangsiden. Stik nålen i den første “rigtige” maske (masken efter den maske, hvori udtagene er hæklet. I den maske hækles 2 lm, som tæller for en maske, + 1 hstgm, derefter 1 hstgm i hver m op over skulderen. Slut i den sidste m inden masken med udtagene, på den anden side af ærmet, her hækles 2 hstgm + 2 lm, vend
- 2 hstgm i første m, derefter 1 hstgm i hver m. Sidste maske skal sidde i 2. lm, her hækles 2 hstgm, 2 lm, vend
- 2 hstgm i 1. og sidste m, ellers 1 hstgm i hver m. I denne omgang samles ærmet med en km, 2 lm, vend
- Hstgm i hstgm, 2 lm. vend
- Gentag omg. 4 i alt 16 gange. Herefter hækles indtag i hver 4. eller 2. omg. alt efter, hvor stamme ærmerne ønskes (Se opskrift på Den nemmeste sweater. Ærmerne afsluttes med rib hæklet i reliefmasker efter samme fremgangsmåde som ovenstående.
Relief masker i halsen
Tilsidst hækles reliefmasker rundt langs halsen, med den lille nål. Start fra retsiden midt bag. Stik nålen ind, fastgør med løkke, 3 lm, derefter hækles 1 stgm i hver m rundt langs halsen, saml med km og vend med 3 lm.
Herefter hækles stgm skiftevis for- og bagom maskestolpen. Omgangene samles med km og vendes med 3 lm.
Da jeg ønskede at halskanten er lidt højere i bag end foran, hæklede jeg halsens 36 m i ryggen som dobbelte relief stangmasker i 2. omg. De øvrige omgange er hæklet som relief stgm., men det giver lige en my højere nakke.
Hækl omgange indtil kanten har en ønsket bredde.
Montering
Sy ærmerne ned til ærmegabene fra vrangsiden. Hæft ender og damp sweateren.
TIP: Hækl enderne fra farveskift med ind i maskerne på bagsiden = meget mindre hæftearbejde. Vejledning HER

Værsgo’
Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer i såfald at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.
Jeg er helt vild med den måde du har blandet farverne på!
Kender godt den frydefulde fornemmelse af at lave noget fedt med restegarner. Man føler sig så vældigt tilfreds 🙂
Præcis! Man føler sig nemlig så vældig tilfreds 🙂
Hvor er den flot.😊
Den må være skøn at have på her i den begyndende kulde.
Den er super skøn, – Jeg har nærmest boet i den siden den blev færdig 🙂
Den er blevet flot! Er selv i gang med at rydde ud i garnlageret med et stor ambitiøs projekt – karklude :0)
Karklude skal man ikke kimse af 😀 Elsker de hjemmelavede og så er de geniale til rester 🙂