Hjemmebagte krydderboller

Hjemmebagte krydderboller med smør og marmelade søndag morgen er godt. Rigtig godt! De smager bare bedre end de færdigkøbte. Som ekstra gevinst, breder duften af hjemmebag med kardemomme sig i hele huset. Dét alene, er næsten grund nok til at bage dem!

Dejen kan sagtens laves aftenen før og sættes i køleskabet. Alternativt kan bollerne bages dagen før – flækkes og smides på brødristeren eller i ovnen, når man vil spise dem.

Bollerne her, har jeg bagt med kærnemælk. Det giver en mere lækker og luftig bolle end bagening med mælk. Har man kun almindelig mælk i huset kan de selvfølgelig bages med det. Putter man alligevel de flækkede boller på brødristeren betyder det heller ikke alverden.

Ville bare slå et slag for bagning med kærnemælk i al almindelighed, det gør altså noget godt for bagværk.

Opskrift på krydderboller

8 stk
  • 25 g gær
  • 1 dl kærnemælk
  • 75 g smør
  • 1 æg
  • 1 tsk sukker eller honning
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ca 5 dl hvedemel

Smelt smørret for svag varme i en lille gryde, hæld det derefter i en skål. Tilsæt kærnemælk – mærk lige på smør/kærnemælksblandingen, at den ikke er for varm inden gæren røres ud deri. Rør æg og krydderier i blandingen og derefter melet lidt ad gangen.

Dejen må meget gerne være lidt klistret inden den stilles til hævning. “Jo mere mel, jo mere tørt bliver bagværket” sagde min mormor altid. Den regel har jeg altid brugt, så kan man arbejde med at dejen er lidt klistret, er det absolut en fordel.

Dejen hæver 1/2-1 time, formes til boller, der sættes på bageplade og efterhæver mindst en halv time, gerne længere. Bages ved 175 grader varmluft ca et kvarter, eller til bollerne er gyldne. Køler af på bage rist. Spises lune som de er, eller flækkes og ristes.

Hjemmebagte krydderboller

 

Må I alle have en skøn søndag aften