Dejen kan sagtens laves aftenen før og sættes i køleskabet. Alternativt kan bollerne bages dagen før – flækkes og smides på brødristeren eller i ovnen, når man vil spise dem.
Ville bare slå et slag for bagning med kærnemælk i al almindelighed, det gør altså noget godt for bagværk.
Opskrift på krydderboller
- 25 g gær
- 1 dl kærnemælk
- 75 g smør
- 1 æg
- 1 tsk sukker eller honning
- 1 tsk salt
- 1 tsk stødt kardemomme
- ca 5 dl hvedemel
Smelt smørret for svag varme i en lille gryde, hæld det derefter i en skål. Tilsæt kærnemælk – mærk lige på smør/kærnemælksblandingen, at den ikke er for varm inden gæren røres ud deri. Rør æg og krydderier i blandingen og derefter melet lidt ad gangen.
Dejen må meget gerne være lidt klistret inden den stilles til hævning. “Jo mere mel, jo mere tørt bliver bagværket” sagde min mormor altid. Den regel har jeg altid brugt, så kan man arbejde med at dejen er lidt klistret, er det absolut en fordel.
Dejen hæver 1/2-1 time, formes til boller, der sættes på bageplade og efterhæver mindst en halv time, gerne længere. Bages ved 175 grader varmluft ca et kvarter, eller til bollerne er gyldne. Køler af på bage rist. Spises lune som de er, eller flækkes og ristes.
