Opdateret og forbedret udgave af firkanten med rund midte

Hej igen, hvor er det godt at være tilbage på bloggen.

Håber I har, eller har haft, en alletiders herlig ferie!?

Her er første dejlige ferieuge gået. Inkluderet en vandretur, som jeg glæder mig til at fortælle mere om en anden dag. I denne uge vil jeg hækle, daske rundt, spise is og sove længe. I uge 31 venter så en familie-shelter-tur, som jeg ser meget frem til.

Firkant med rund midte

Men som overskriften siger, skal det idag handle om en opdateret og forbedret udgave af en klassiker. Ihvertfald en klassiker her på kanalen: Nemlig den hæklede firkant med rund midte.

Ærligt, – jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, hvor stort det ville blive, da jeg i sin tid tumlede med en vag idé jeg så for mit indre blik.

Derfor hæklede jeg bare derudaf og skrev løseligt ned efterhånden som ideen tog form. Men det blev stort, meget større end jeg overhovedet havde troet! Siden jeg lagde netop dén opskrift på bloggen, har den ligget i top 5 over de mest læste indlæg. Hver eneste måned …

Jeg er glad, stolt og også lidt ydmyg. Ydmyg, fordi opskriften ikke er specielt præcis og fyldestgørende, hvilket min indbakke klart nok bærer præg af til tider. Men også ydmyg fordi det blev så stort som det gjorde.

Oprindeligt fungerede Eponas dagbog udelukkende som, ja, min egen lille dagbog, med optegnelser, ideer og billeder. – Med min mor og søster som absolut eneste læsere. Siden har Epona vokset sig større og det samme har læserskaren. Noget jeg er så utrolig glad og taknemmelig for, men det stiller nødvendigvis lidt andre krav til indlæggene og opskrifterne. Jeg ved, hvad jeg tænker ud fra stikord, men det gør I forståligt nok ikke, når jeg ikke forklarer det. Og jeg gider ikke levere noget juks! Jeg vil lave noget ordentligt!

Men det skulle gerne være i orden nu. For selvom jeg har lavet meget andet i løbet af sidste uge, er der heldigvis også blevet tid til at hækle lidt.

Men for at komme til sagen: Den opdaterede udgave af opskriften. Nu med præcise maskeantal, forbedret fremgangsmåde osv. (Som altid, – finder du fejl eller mangler, så giv mig endelig et praj)

Den oprindelige opskrift finder du her

Et håndklæde lavet af firkanterne, kan du se her

Firkant med rund midte

Solkyssede firkanter

Firkant med rund midte

De små firkanter med fm i sidste omg. måler godt 10 x 10 cm, de store med stgm i sidste omg. ca 11 x 11 cm

Bomuldsgarn 8/4 og nål nr. 2,5 – 3

Forkortelser:

 • m = maske
 • lm = luftmaske
 • km = kædemaske
 • fm = fastmaske
 • stgm = stangmaske
 • omg. = omgang
Firkant med rund midte – Cirkel delen
 1. Lav en magisk ring, 3 lm og 11 stgm om ringen. Træk ringen sammen og saml med km (12 m i alt)
 2. 3 lm, 2 stgm I hver m, saml med km (24 m i alt)
 3.  3 lm, 2 stgm I hver anden m, 1 stgm i hver anden m, saml med km og træk tråden igennem (36 m i alt)
Firkant med rund midte – Den firkantede del
 1. Ny farve, træk tråden igennem en vilkårlig m, hækl 3 lm som tæller for én m. Hækl 1 stgm i samme m, 1 stgm i næste m, 5 fm i de næste 5 m, 1 stgm i én m, 2 stgm i én m, 4 lm, * 2 stgm i næste m, 1 stgm i næste, 5 fm i 5 m, 1 stgm i næste m og 2 stgm i næste, 4 lm*. * – * gentages, omg. samles med km i 3. lm (44 m + 16 lm i alt.  – 6 stgm, 5 fm og 4 lm på hver side af firkanten)
 2. 3 lm som tæller for en m, *stgm i hver m, 2 stgm om lm-buen, 4 lm, 2 stgm om lm-buen*, * – * forsættes omg rundt, samles med km i 3. lm (60 stgm + 16 lm i alt. – 15 stgm og 4 lm på hver side)
 3. 3 lm som tæller for en m, *stgm i stgm, 2 stgm om lm-buen, 4 lm, 2 stgm om lm-buen*, * – * gentages, saml omg. med km. Træk tråden igennem, hvis du ønsker farveskift i sidste omg. (76 stgm + 16 lm i alt. – 19 stgm og 4 lm på hver side)
 4. Ny farve garn, eller forsæt med samme farve og gå videre til lm. Træk tråden igennem en vilkårlig m, hækl 1 lm, derefter *fm i stgm, 2 fm om lm-buen, 2 lm, 2 fm om lm-buen*, * – * gentages, omg. samles med km. Træk tråden igennem og hæft ender (92 fm + 8 lm i alt, – 23 fm + 2 lm på hver side)

NB: Omg. 4 kan sagtens hækles i stgm, ligesom den oprindelige opskrift: Hækl da 3 start lm som tæller for en m. Omgangen skal bestå af 23 stgm på hver side og 4 lm

Firkant med rund midte

1. Sidste omgang hæklet med stangmasker 2. Sidste omgang hæklet med fastmasker

Værsgo’

Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

2 tanker om “Opdateret og forbedret udgave af firkanten med rund midte”

 1. Håber du har haft en dejlig tur og fortsat nyder din ferie.
  Kan godt forstå din blog/læserskare øges, for du har en skøn blog med super gode ideer, som man bliver inspireret af.
  Tak for det😊

  1. Du kan tro jeg nyder min ferie og det fine vejr (eneste lillebitte anke, min have trænger virkelig til vand nu. Men det gør det alle steder) Håber også du har en skøn ferie 🙂
   Mange tak for de søde ord om Epona, – Det bliver jeg bare så glad for at høre. Og selv tak 🙂

Jeg sætter stor pris på din kommentar