Min by – Guide til Fredericia

Kender du ikke byen i forvejen og skulle du have lyst til at rive en dag ud af kalenderen og prøve noget nyt? Eller leder du efter et udflugtsmål til en dag i sommerferien?
Så læs med videre …

Jeg har længe tænkt på at skrive dette indlæg, og vil gerne have lov at præsentere dig for min by, Fredericia.

Fredericia er nok ikke den by man først tænker på, når man er turist for en dag. Byen forbinder mange udelukkende med skilte på motorvejen, til og fra Fyn. Egentlig er det synd.

Fredericia hed oprindelig Frederiksodde, hvilket giver rigtig god mening, da byen ligger på en odde i Lillebælt og dermed har vand på 2 af siderne – Skønne badestrande på den ene side og et herligt havnemiljø med kanaler og hyggelige cafeer til den anden side. Trods sin beskedne størrelse på ca 53.000 indbyggere, rummer Fredericia et rigt handels og kulturliv, med mange spændende cafeer, musikarrangementer og historiske monumenter. Er du den mindste smule historieinteresseret er Fredericia et must! Byen har Danmarks bedst bevarede voldanlæg, som omkranser den indre by. Mægtig smukt med voldgravene, byportene, kanonerne og den skønneste udsigt. Et yndet sted for Fredericianerne at promenere, fiske, lege og løbe.

For børnefamilien er Madsby parken legendarisk. En stor lege- og husdyrpark, hvor alt er ganske gratis. Man betaler en beskeden parkeringsafgift, men når det er gjort kan man frit benytte parken og ligeledes medbringe sin egen frokost. Skulle du have lyst til at medbringe mad til grillen, kan grill lejes, ligeledes for et beskedent gebyr.

Jeg har leget turist i min egen by. Egentlig skulle man gøre det noget oftere, sådan gå på opdagelse i egen by. Pludselig ser man helt nye ting og får et andet syn på det velkendte. Sjovt er det tilmed, at gå rundt med kamera og være “ny”.
Se med her:

Fredericia

Fredericia er en gammel fæstningsby, hvor voldanlægget og byportene er velbevarede og meget smukke. På voldene kan man få lang tid til at gå. Flere steder er der legepladser og forhindringsbaner til både børn og voksne.

Den Tapre Landsoldat er ét af byen vartegn: Det første monument i Europa af sin art. Det, der gør Landsoldaten så interessant, er at datidens monumenter ofte forestillede berømte generaler, konger og andre store kanoner. Hvorimod Landsoldaten symboliserer og hylder den almindelige menige soldat som var så vigtig i krigene mod Slesvig-Holsten i midten af 1800 tallet og forestiller altså ingen bestemt, men alle.

Kirkerne indenfor voldene er alle uden de høje tårne. Netop fordi Fredericia var en fæstningsby, var det vigtigt at intet ragede op over voldene og kunne ses fra sø- eller landsiden. Byen har siden bredt sig kraftigt udenfor voldene, men den oprindelige by holdte sig pænt og lavt indenfor forsvarværket.

6. Juli garden er et fast indslag i Fredericias gader: Til hverdag når der øves og især ved festlige lejligheder. Gardens uniform er en tro kopi af det danske forsvars uniformer, fra slaget i Juli 1849. Hvert år den 5.-6. Juli markerer byen det sejrrige udfald mod de Slesvig-Holstenske styrkers månedlange belejring af byen. Dette sker ved en stor folkefest med bla. fakkeloptog, blues og jazzfestival samt det flotteste fyrværkeri om aftenen på voldene.
Ja, ja, man er vel fæstningsby.

Få hele byens historie gratis på bymuseet, som fortæller om andet end krigene. Fredericia var en smeltedigel af forskellige folkeslag tilbage i tiden, fordi byen (ret usædvanligt for datiden) havde religionsfrihed. Derfor er franske navne som Honore, Devantier og Deleuran ikke usædvanlige blandt Fredericias indbyggere. De stammer fra de franske reformerte som gjorde Danmark og Fredericia til deres hjem. Ligeledes rummede byen en stor jødisk befolkning og dele af den fine gamle jødiske kirkegård er bevaret og fredet i dag.

Når de store krydstogtskibe ligger til, summer byen af mange forskellige sprog og indbyggertallet forøges betragteligt, ihvertfald for en dag. Jeg elsker, elsker, elsker at daffe rundt i byen mens skibene er der. Byen får pludselig en internationel stemning og har sin egen lille fest med optog, musik og masser af forskellige aktiviteter.

Masser af boder med fint og sjovt dansk design fylder torvet ved havnen.

Det hyggelige havne miljø i Fredericia med flere kanaler og udendørs servering direkte på en flydeterrasse i havnebassinet. Skønt at vugge blidt mens man drikker sin caffe latte.

På havnen findes også det mere rustikke miljø med container butikker, kaffe- og isbarer. Her ligger også byhaverne samt mulighed for at benytte grillhytten, legepladsen samt parkere sin autocamper. Når ikke de store krydstogtskibe ligger der, er kajen et yndet mål for lystfiskere.

Trods sin størrelse rummer byen et varieret cafe udbud med udendørs servering i sommer halvåret. Lige fra traditionel cafemad til det mere specialiserede.

Michelin stjerne i Fredericia

Er du til den finere madkunst, kan Fredericia prale med sin egen Michelin restaurant:

 Ti trin ned

Jeg har spist der en enkelt gang og maden og oplevelsen er i absolut særklasse. Ti trin ned anvender udelukkende lokale råvarer af første klasses kvalitet. Så tag den store pung med og nyd et helaftensarrangement af ypperste kreative kaliber (bordbestilling er nødvendig). Det er virkelig anbefalelsesværdigt! udsøgt og kreativ en opdækning og servering. Alt er gennemkomponeret til mindste detalje. Jeg har virkelig svært ved at beskrive det. Det skal opleves!

Udendørs hyggemiljø

 

Madsby parken er super genial til familier med mindre børn. Jeg brugte det en del, da mine piger var små. Fantastisk, at den er ganske gratis at benytte. Ingen entreafgift når blot man betaler for at parkere. Medbragt mad er helt okay at spise i parken, som udover legeparken med mooncarbane, sandkasser, klatretårne og tarzanbane også rummer mange forskellige dyr: Ponyer, geder, høns, gæs og mange slags fugle og papegøjer.

Jeg håber du er blevet nysgerrig. At jeg har formået at formidle min kærlighed til min lille by videre. Næste gang du ser skiltene på motorvejen, så drej af. Jeg ved Fredericia er klar til at byde dig velkommen.

Aktivitetskalender, overnatningsmuligheder samt en masse andet finder du her på visitlillebælt.dk

For de historie interesserede: Fredericias historie

God weekend

 

 

10 kommentarer til “Min by – Guide til Fredericia”

  1. Sikke en super fin anbefaling af din by. Og gode billeder. Altid en sjov oplevelse at lege turist i egen baghave. Selv, har jeg oplevet mange af de skønne ting du beskriver om Fredericia, men næste gang jeg er i området skal jeg have udforsket havnefronten lidt mere, kan jeg se.

  2. Ja, det må du gøre 🙂 Havnemiljøet er forholdsvis nyt, nu ved jeg ikke hvor længe siden det er, du har været i byen – Måske derfor du ikke har været der så meget? Men det er blevet et kanon skønt område 🙂

  3. Sidst jeg var på jeres fine havnefront, var byhaverne just etableret. Så det er ved at være nogle år tilbage. Har godt hørt at det hele er blevet udviklet – til et stort plus for byen. Det varer såmænd ikke så længe førend vi igen lægger vejen forbi ;o)

  4. Jeg besøgte Fredericia ifb. med Klokkeren fra Notre Dame, og vi var også enige om det var et rigtig flot og hyggeligt sted – gamle havnebyer er bare et hit, når man selv er fra Aalborg (:

    – A

  5. Jeg skal ikke kloge mig på Aalborg. Faktisk har jeg aldrig været der – kørt under Limfjorden et utal af gange, men aldrig inde i selve byen. Måske Aalborg lider lidt samme skæbne som Fredericia, at man ser skiltene på motorvejen? Hvilket er synd! Du gav mig lige inspiration! Jeg skal da besøge Aalborg, som garanteret også er en skøn by 🙂

  6. sikken en skøn byanmeldelse… jeg kender kun meget lidt til Fredericia pt, men jeg tror da jeg skal en tur forbi. Man har altid så stor fokus på hovedstæderne, men hver by har jo charme og sjæl… der blot lige skal opdages 🙂

  7. Tak og præcis 🙂 Man kan selvfølgelig få længere tid til at gå i de store byer, men mange af de mindre byer er næsten endnu mere charmerende 🙂

Der er lukket for kommentarer.