Har du aldrig selv prøvet at bage et valnøddebrød må du ikke snyde dig selv for smagsoplevelsen, som virkelig er så meget bedre end de færdig købte.
Jeg har bagt mit brød med en lille smule lakridspulver. Det er med til at fremhæve nøddesmagen, men opskriften kan sagtens anvendes uden. Brødet smager stadig godt.
Opskrift på valnøddebrød
- 25 g gær
- 25 g smeltet smør
- 2 dl vand
- 2 dl kærnemælk
- 2 spsk mørk sirup
- 1 spsk groft salt
- 1/4 tsk lakridspulver (kan udelades)
- 100 g valnøddekerner
- 1 dl groft mel, evt. sigtemel, rugmel, groft ølandshvede eller fuldkornsspeltmel
- Ca 8 dl hvedemel
Smelt smørret for svag varme i en lille gryde. Hæld koldt vand og kærnemælk i en skål og tilsæt det smeltede smør. Rør gæren ud her i sammen med sirup, salt og lakridspulver. Hak valnøddekernerne groft og rør dem i blandingen. Rør groft mel og derefter hvedemel i dejen lidt efter lidt. Ælt dejen godt sammen og lad den hæve under et fugtigt viskestykke et lunt sted, en halv til en helt time.
Drys lidt mel på bordet og ælt dejen godt igennem igen mens den formes til et aflangt brød. Sæt brødet til efterhævning på en bageplade en halv times tid. Dæk igen brødet med det fugtige viskestykke. Inden bagning pensles brødet med vand, ridses på langs og drysses med lidt hvedemel.
Bages 35-40 minutter ved 180 grader varmluft