# Låge nr. 12 – Bestiksok og lidt om mønsterkonstruktion

Bestiksok syet af oldemors gamle broderier …

Mangler du lidt pynt til julebordet? Så kan du da overveje den 12. låges små bestiksokker.

Jeg har så ofte skrevet, at det her med at konstruere sine mønstre selv, er forholdsvis nemt. Og det er jo let nok at sige!

Men for at illustrere, at det er forholdsvis okay at gå til (især når emnet kun er todimensionelt, og hvor pasformen er underordnet), har jeg lavet en komplet konstruktions- og syvejledning.

Jeg har syet af oldemors smukke broderier, som egner sig så fint til bestiksokker. Jeg glæder mig over, at de smukke gamle flakoner, bakkeservietter osv. nu har fået nyt liv.

Konstruktion af bestiksok

Du skal bruge:

 • Papir
 • Kuglepen
 • Lineal
 • saks
 • Et sæt af dit bestik

Mål, hvor meget af dit bestik du gerne vil have dækket af sokken. Jeg blev enig med mig selv om at 13 cm i længden og 7 cm i bredden, passede fint til mit bestik. Er du den heldige ejer af lidt mere langstilket bestik, skal du måske overveje om ikke 15 cm passer bedre. 

Tegn derfor 2 streger vinkelret på hinanden, i henholdsvis den ønskede længde og bredde.

Tegn først en firkant med dine mål – her 7 x 13 cm. Det svarer til højden og bredden af skaftet. Nu skal foden konstrueres. Jeg har valgt at lave min 11 cm i foden, dvs. + 4 cm ekstra ifht skaftet. For at få noget symmetri i sokken besluttede jeg at lave foden 7 cm høj, så den har samme mål som skaftet.

Nu er grundskabelonen færdig. Resten tegnes mere eller mindre i frihånd.

Da jeg godt kunne tænke mig en sok, som er højest bagtil i skaftet, målte jeg 1 cm ned fortil. Tegn stregen i fri hånd eller med en buet lineal.

Nu skal hælen og foden afrundes. Det er ret meget et spørgsmål om, hvordan du synes din bestiksok skal se ud. Heldigvis kan man bare tegne indtil man er tilfreds.

Klip mønstret ud

Syvejledning bestiksok

Du skal bruge:

 • Foerstof
 • Yderstof
 • Evt. lidt bånd eller snor til strop

Jeg har syet af min oldemors fine gamle broderier. Synes det ser fantastisk smukt ud. Som foer har jeg brugt ganske almindelig ubleget lærred. Lidt jutesnor fungerer som strop.

 1. Klip 2 stk yderstof og 2 stk foerstof, husk 1 cm sømrum
 2. Sy yderstoffet sammen, ret mod ret, rundt langs kanten. Pånær åbningen ved skaftet. Sy ligeledes foersokken sammen, ret mod ret. Lad en åbning være i foden, til at vende igennem (Se billede 2)
 3. Klip overskydende sømrum af i alle rundinger. Dette for at undgå folder og vulker i den færdige sok. Rundingerne bliver også mere jævne ved at fjerne overskydende stof.
 4. Vend foersokken, så retsiden vender ud

 1. Læg foersokken indeni ydersokken, ret mod ret, som vist på billede 1. Vil du have en strop i din sok, foldes snor/bånd og lægges mellem de 2 sokker, med enderne ud gennem skaftet. Sy de 2 sokker sammen hele vejen rundt lang skaftåbningen.
 2. Træk foersokken op ad ydersokken og vend, så foersokken er yderst. Sy åbningen i foden sammen.
 3. Vend nu sokken så ydersiden kommer ud. Pres kanterne godt ud og stryg sokken fin og glat

Hjerter syet af oldemors broderier, kan du se her

Så det nu det er jul, og du kan slippe drømmen fri. 
Det er dig, der er stjernen. 
Hvad du ønsker, skal du gi'.

Citat: Steffen Brandt fra 'Slip julen løs'


2 kommentarer til “# Låge nr. 12 – Bestiksok og lidt om mønsterkonstruktion”

Der er lukket for kommentarer.