Kender du Sorte Gryde?

Kategorier Mad, Mormormad
Sorte gryde

… Denne helt suveræne simre gryderet?

En rigtig regn og rusk-efterårsret med smag, saft og kraft. Hvis ikke du kender den, kan jeg varmt anbefale dig at prøve.

I mit hoved er retten perfekt til en traditionel søndagsmiddag på en kold, blæsende eller regnfuld dag. Da den skal simre et godt stykke tid egner den sig bedst, på dage med god tid. Herhjemme har vi som regel bedst tid til den slags om søndagen. Så startes retten om eftermiddagen og står derefter og passer sig selv. Imens kan vi hygge i sofaen med TV-serier og bøger. Eller vi kan trave en frisk gåtur. Perfekt faktisk, til en søndag.

Det er lidt forskelligt om jeg serverer ris eller kartoffelmos til Sorte Gryde, begge dele smager dejligt.

Skulle din tid og lyst være mere til suppe, finder du opskriften på en lækker varmende og fyldige karrysuppe med oksekød og grøntsager her

Opskrift på Sorte Gryde

4 – 6 personer
  • 1 kg skært godt oksekød i skiver (tyksteg eller evt. mørbrad, bruger man klump, skal retten simre mindst 2 timer)
  • 100 g bacon i skiver eller tern
  • 250 g friske champignon skåret i halve
  • 4 – 6 tomater skåret i halve
  • 2 gule løg, snittet fint
  • Evt. en rød peberfrugt, skåret i strimler
  • ca 5 dl vand
  • 2-3 tsk paprika
  • Smør til stegning
  • Jævning, enten maizena eller en meljævning, evt et lille skvæt fløde, hvis du synes
  • Lidt sovse kulør, hvis retten ikke er tilfredsstillende i farven
  • Salt & peber
  • Ofte smider jeg også en kvist frisk rosmarin med i gryden, så den kan simre med og give smag

Tilbehør
Ris eller kartoffelmos

Smelt lidt smør i en gryde og steg bacon gyldent, tilsæt kødet og steg det ved jævn varme på alle sider. Allerbedst i en smede/støbejernsgryde, der fordeler varmen perfekt.

Tag kød og bacon op på en tallerken, kom evt. lidt mere smør i gryden og steg løg og rød peber, tilsæt champignon og steg til de falder sammen. Kom kød og bacon tilbage i gryden, drys paprika i under omrøring og tilsæt rosmarin og vand, lad retten simre mindst 1 1/2 time.

Retten jævnes og farves med kulør, tomaterne tilsættes og retten småkoger yderligere 5 minutter. Rør indimellem i gryden. Smag til med salt og peber.

Ønsker du lidt flere grøntsager i retten, smager det godt med ærter. Tilsæt 3 dl frosne ærter sammen med tomaterne.

Serveres med luftig kartoffelmos eller ris.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *