Kæmpe Verbena og haveplanlægning

Jeg pusler stadig med lidt haveplanlægning. Armchair gardening. Indendørs havearbejde. Kært barn har mange navne. Det er nu så hyggeligt, og så har jeg lidt af et smertens barn. Eller smertens barn er måske for meget sagt. Men jeg er lidt splittet og befinder mig i lidt af et dilemma. Genstanden for mit dilemma, eller hvad jeg nu skal kalde det, er den store smukke Kæmpe Verbena, eller Kæmpe Jernurt som den også kaldes.

Sidste år var første gang nogensinde, hvor jeg inviterede Kæmpe Verbenaen indenfor i haven. Sikke et fantastisk overvældende bekendtskab. Den er smuk, graciøs, behøver ingen, som i absolut ingen, opbinding eller støtte. Den står der bare, med sine stive, firkantede stængler og trodser selv sommer blæst og monsunregn. Den er hårdfør, dufter så englene synger, blomstrer længe og så tiltrækker den sommerfugle i massevis. Men der er et men, for mig, et stort men! Den er kæmpe! Den lever i den grad op til sit navn.

Hvilket er lidt af en ulempe og udfordring når man blot har en lillebitte have. Og samtidig insisterer på at beholde det tudse gamle og kæmpe store pæretræ, som også fylder en del.

Dog har jeg så stort et crush på Verbenaen, at jeg slet ikke vil undvære den i haven. Aldrig nogensinde. Altså. Så min udfordring lige nu er, hvor søren jeg får smuksakken passet ind henne … For passes ind, det skal den.

Hvor den boede sidste år, går desværre slet ikke an igen – U d e l u k k e t – den var alt, alt for voldsom, så …

Sidste års Verbena

Fakta om Kæmpe Verbena

Kæmpe Verbena er på vores breddegrader at betegne som en sommerblomst. Ganske vist har jeg læst mig til at den nogle steder sår sig selv og dukker op igen året efter. (Håber jeg sådan på, den vil gøre, her hos mig. Så behøver jeg nemlig blot at flytte de små planter til det nye voksested).Fakta om Kæmpe Verbena

Men som kategori er den dét, der går under betegnelsen sommerblomst. Dvs. den er et-årig og skal gen-sås hvert år. På frøposen står der, at Verbena bør forkultiveres, altså sås inde i det tidlige forår og plantes ud når faren for nattefrost er ovre.

Jeg såede frøene inde i marts og plantede de små planter ud midt i maj. Det lyder lidt pudsigt, men Verbena har brug for kulde for at spire. Derfor bør den forspires i et køligt rum. Evt. sættes i køleskabet eller udendørs, hvis ikke der er frost. Når den har spiret, flyttes den til et lyst vindue og varmere omgivelser.

Verbena er ikke specielt krævende når det gælder jordforholdene men til gengæld foretrækker den at vokse i fuld sol.

Mine Verbenaer blev mellem 125-150 cm høje sidste år og den fylder også en del i omkreds.

Alt i alt et fantastisk skønt bekendtskab. Især er jeg begejstret for dens evne til at holde sig selv oprejst, trods den overvældende højde. Samtidig er det et dejligt syn med alle sommerfuglene, der suger nektar i blomsterne.

 


Sidste år anlagde vi ny indkørsel og i den forbindelse var vi nødt til at rydde den yderste række buske ind mod indkørslen. Der kunne den sådan set godt stå. – Som forgrund til de resterende buske … måske med lilla Storkenæb ved fødderne. 
Mens jeg har siddet og skrevet indlægget er jeg vist så heldig, at jeg er kommet nærmere en løsning på dilemmaet. Verbenaen må op- eller degraderes til forhaven, alt efter hvordan man ser på det.

Tror jeg har en plan 🙂

Men alligevel er jeg lidt nysgerrig … dyrker I Kæmpe Verbena og hvordan løser i “pladsproblemet”? Er der mon nogen, som har erfaring med ar dyrke den i store krukker? Det kunne nemlig også være en mulighed, hvis det kan lade sig gøre.