Hjemmelavet hybenmarmelade

Indrømmet, jeg er i besiddelse af et “forrådssamler-gen” af de større. Jeg elsker mit spisekammer.

Jeg har svært ved at gå forbi hyben, hyldeblomster, brombær og hvad der ellers findes på min vej. Jeg må have dem med hjem, lave noget ud af dem og putte det i spisekammeret.

Lige nu er det hybenbuskene der står med modne frugter. Vi plukkede en kurvfuld ved stranden i går aftes og her til formiddag har jeg tilfredsstillet min forråds-mani med en omgang hjemmelavet hybenmarmelade.

Det er lidt omfattende at rense kerner ud af frugterne (eller hedder det mon bærrene?). Det er absolut ikke noget man skal give sig i kast med, hvis man har travlt, eller ikke er i besiddelse af den helt store tålmodighed.

Jeg synes nu de er besværet værd og denne lidt krydrede marmelade smager altså virkelig godt.

Se også: Smukke og enkel dekorationer med hyben

 Hjemmelavet hybenmarmelade

 Opskrift på hjemmelavet hybenmarmelade

  • 1/2 kg hybenskaller, renset vægt
  • 3 dl vand
  • 2 – 2,5 dl sukker
  • 1 økologisk citron
  • 1 flækket vanillestang
  • 1 stang kanel
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1 tsk geleringspulver
  • Atamon til at skylle glassene med

Skær blomst og stilk af hybenfrugterne og halver dem. Det er lettest hvis man halverer dem på den tykke led, altså, så man skærer på den modsatte led af blomst og stilk. Skrab kernerne ud med en teske eller lille urtekniv og skyl dem godt. Hybenskallerne lægges i en gryde sammen med vandet, groft revet citronskal, saften fra citronen, kanelstang, kardemommen og den flækkede vanillestang. Koges under låg 15 min.

Derefter tilsættes 2 dl sukker og marmeladen koger videre uden låg i 15 min. Smag til om marmeladen behøver mere sukker. Geleringspulver røres med lidt sukker, gryden tages af varmen og det drysses i under omrøring, hvorefter marmeladen koges op igen. Fjern vanille- og kanelstang. Hældes på skoldede atamonskyllede glas og lukkes straks. Opbevares køligt.

 Hyben