Hæklet gulvmåtte

Sponsoreret indhold

Luxus Macaroni måtten er færdig! Som jeg skrev forleden, var min plan en hæklet gulvmåtte til mit lille gæstetoilet.

Måtten er færdig, men gæstetoilettet mangler stadig gulvbeklædning! Havde knap fået måtten af nålen, før den var overtaget! Nu ligger den istedet og pynter på den yngste af mine pigers badeværelse. Sådan kan det gå!

Men jeg klager ikke! Elsker, at de er flittige aftagere af mine udfoldelser. De er begge glimrende hæklere, – men den yngste vil hellere strikke, og den ældste har en tålmodighed på størrelse med Matterhorn (hvor hun så end har den fra!). Hun hækler helst kæmpe-tæpper og andet stort og tålmodighedskrævende. Derfor er det mig, som holder dem forsynet med klude, håndklæder, grydelapper og alle de andre mindre ting, som jeg holder allermest af at hækle.

Noget jeg er virkelig taknemmelig for, da mit hjem ellers ville flyde over af alle mine tests og eksperimenter.

For at vende tilbage til dét indlægget dybest set skal handle om, kan du læse mere om garnet herunder. Opskriften på hæklet gulvmåtte finder du længst nede.

Se også: Skøn gulvmåtte hæklet af genbrugs t-shirts

Hæklet gulvmåtte

Luxus Macaroni og en hæklet gulvmåtte

Hobbii.dk har sponsoreret både det lækre garn og den fine detalje med læderremmen.

Garnet er lavet af overskudsproduktion fra tekstilindustrien, noget som tiltaler mig virkelig meget. Generelt er jeg ret bevidst om bæredygtighed og at mindske mit eget (over)forbrug. Derfor er Luxus Macaroni et garn,  præcis efter mit hoved.

Ved at garnet er produceret af genanvendt materiale, svinger det også lidt i tykkelse og kvalitet. Noget jeg egentlig blot synes er en ekstra charme, da det bidrager til det lidt rustikke udseende.

Jeg valgte at hækle min gulvmåtte udelukkende i fastmasker, – på den helt traditionelle runde måde, med udtag i hver omgang. Dog har jeg valgt kun at hækle i bagerste maskeled.

 1. Fordi jeg synes det giver en fin struktur til måtten (de tydelige “ringe”)
 2. Fordi det gør måtten lidt tyndere og mindre kompakt.

På Hobbii’s egen side foreslår de nål 10-12. Jeg forsøgte til en start med nål 12, men gik dog over til nål 15, da jeg synes måtten ellers blev for kompakt. Hvilket selvfølgelig i sidste ende, er et spørgsmål om smag og behag.

Måtten er forholdsvis hurtig hæklet pga den store nål.

Hæklet gulvmåtte

Hæklet gulvmåtte, ca 80 cm diameter

Start med at lave en magisk cirkel + 1 lm

Måtten hækles i fm. Hver omg. samles med km og hver omg. startes med 1 lm. Fra og med 2. omg hækles i bagerste maskeled. Allersidste omg. hækles som almindelig fm, gennem begge maskeled. Denne omg. hækles fra bagsiden af måtten.

Udtag = 2 m i én og samme m

 1. Omg: 8 fm om ringen, træk ringen sammen og saml med km
 2. Omg: Udtag i hver m
 3. Omg: Udtag i hver 2. m
 4. Omg: Udtag i hver 3. m
 5. Omg: udtag i hver 4. m
 6. Omg: Udtag i hver 5. m
 7. Omg: Udtag i hver 6. m
 8. Omg: Udtag i hver 7. m
 9. Omg: Udtag i hver 8. m
 10. Omg: Udtag i hver 9. m
 11. Omg: Udtag i hver 10. m
 12. Omg: Udtag i hver 11. m
 13. Omg. Udtag i hver 12. m
 14. Omg: Udtag i hver 13. m
 15. Omg: 1 lm, vend arbejdet og hækl en omgang fm, denne gang gennem begge maskeled (ingen udtag). Saml med kædemaske og træk garnet igennem. Flet enden ind og ud mellem maskerne for at hæfte.

Ved at hækle sidste omgang fra bagsiden, falder måtten pænere og mere jævnt mod gulvet.

NB: Alt efter, hvor fast du hækler, kan det sagtens være du kan få en omgang mere eller mindre. 

For at få måtten mere rund, kan det desuden være en fordel at variere, hvor udtagene hækles.

Læderrem

Klip 4 huller i hver ende af læderremmen med hultangen. Fold den om tæppet og sy fast gennem begge ender med bomuldsgarnet.

Værsgo’

Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

20 kommentarer til “Hæklet gulvmåtte”

 1. Hvor er det et skønt tæppe! Og en lækker detalje med den lille læderrim. Det er utroligt, hvor lidt der skal til at give en stor effekt :0)

 2. Smukt
  keder du dig måtte du også gerne hækle til mig…..

  Glæde mig til mit kreaværksted er oppe at stå, så har min mor lovet jeg må låne hendes folde væv, så vil jeg gerne væve kludetæppe…. tror også Zorro vil elske det.

  • Tak Anette 😀
   Kan virkelig godt forstå du glæder dig til et krearum. Så skønt at man bare kan lukke døren og lade syslerne ligge. Lyder vildt spændende med væven. Tænker det må være en genial måde at forvandle stofrester, gamle T-shirts og sengelinned til smukke måtter? Til glæder for både dig og Zorro 😀

   • Det tror jeg også… og jeg elsker jo kludetæppe, gamle lagner kan jeg jo farve med stoffarver først. Men jeg skal nok på jagt efter stof rester.
    jeg ved mit ene gamle uldtæppe har min mor lavet med væven, vævet 2 dele og syet dem sammen… det vil jeg også gerne prøve. Eller lave poncho.
    jeg glæder mig.

     • Det gør jeg hvis det passer ind i diy… et klude tæppe kunne godt som del af hunde seng…. det kunne også passe ind i vores hverdag, som jo blot er små blik ind i mit liv, et liv jeg har pgs Zorro.

 3. Jeg samtykke med de andre. Flot måtte og jeg forstår din yngste datter. Lå den her foran mig, ville jeg også hapse den 😉
  Godmorgen herfra

  • Ja, det gjorde hun også da ;). Det gik stærkt. – Haps, sådan én mangler jeg 😀
   Men skønt jo, at de gider have det man laver 😀

 4. Hejsa. Fed måtte. Jeg prøver også men den driller. Må jeg spørge om når du lukker m km og så laver en lm tæller den som en maske???? Jeg synes min bliver “skæv”. Mvh hanne

  • Hej Hanne

   Uha, det er 2 år siden jeg hæklede måtten, så for at være ærlig, kan jeg faktisk ikke huske det.
   Men i betragtning af, hvordan jeg har formuleret opskriften, tænker jeg ikke at lm tæller for en maske. Jeg plejer altid at skrive det, hvis lm udgør 1 m.
   Men altså, hvis du synes din måtte bliver pænere af at lade lm udgøre en maske, så er det bare at hækle den på den måde. Mere fast er opskriften jo ikke 🙂
   Håber det løser sig for dig.

   Vh. Anja

 5. Nej jeg får det ikke hen. Den bliver stadig skæv men nu er det forsøgt. Jeg opgiver. Men den er fed og tak for svar

Der er lukket for kommentarer.