Hvem har ikke prøvet at finde en opskrift, man vildt gerne vil hækle, men hvor man samtidig ønsker at anvende et andet garn end opskriften foreskriver? Et garn som måske ikke stemmer overens med opskriftens løbemeterangivelse og vægt.
Spørgsmålet er så: Hvor meget af det alternative garn skal du bruge for at der er nok til opskriften?
Sådan omregnes til alternativt garn
Læs med herunder, hvor jeg har delt regnestykket op i tre trin, så det er nemt at omregne til alternativt garn:
1. Først udregnes, hvor mange nøgler af originalgarnet, der skal bruges i opskriften for at hækle den ønskede størrelse:
Skal du eksempelvis bruge 400 g garn med en vægt på 50 g pr. nøgle, hedder regnestykket:
400 g garn i alt : 50 g pr. ngl = 8 nøgler i alt af originalgarnet
(400 : 50 = 8 ngl. i alt)
2. Dernæst udregnes, hvor mange meter det beregnede antal nøgler af originalgarnet svarer til, målt ud fra originalgarnets løbelængde:
Skal du bruge 8 nøgler for at hækle opskriften i den ønskede størrelse, hvor originalgarnet har en løbelængde på 210 meter pr. nøgle, hedder regnestykket:
8 ngl. x 210 løbemeter pr. ngl = 1680 meter i alt af originalgarnet
(8 x 210 = 1680 m i alt)
Du skal således bruge 1680 meter i alt for at hækle opskriften
3. Hvor mange nøgler, skal du så bruge af det alternative garn:
Nu ved du, hvor mange meter du skal bruge i alt, så er det blot at udregne, hvor mange nøgler det svarer til af det alternative garn.
Har det alternative garn eksempelvis en løbelængde på 175 meter pr. nøgle, skal der udregnes, hvor mange nøgler der skal til, for at ramme de 1680 meter, der skal bruges i alt.
Det regnestykket ser således ud:
1680 m i alt : 175 løbemeter pr. ngl = 9,6 nøgler af det alternative garn (=10 nøgler, da man nødvendigvis må runde op)
(1680 : 175 = 9,6 ngl.)
Originalgarn vs. alternativt garn
Men husk lige: Du kan ikke ukritisk erstatte originalgarnet med et hvilket som helst andet garn. Strukturen og fibrene er nødt til at være nogenlunde de samme i dit alternative garn, ihvertfald hvis du vil være sikker på at få resultatet fra opskriften.
Skal en opskrift eksempelvis hækles i bomuld, nytter det ikke at bytte det ud med mohair eller alpaka. Det vil formentligt gøre trøjen for stor og alt for elastisk, da bomuld typisk har en mere stram struktur i fibrene.
Lad dig heller ikke snyde af garn med samme løbelængde og vægt
Selvom to garner umiddelbart kan virke ens i løbelængde og vægt, kan de godt være forskellige.
Du kan sagtens støde på to nærmest identiske typer garn med samme fibertyper, som begge vejer 50 gram og som har en løbelængde på 210 meter.
Her er det vigtigt, at du ser på, hvilken nålstørrelse garnet er beregnet til. Det ene garn kan nemlig være spundet tættere og beregnet til nål 4, mens det andet er mere luftigt og derfor egner sig til nål 7.
Så husk altid at tjekke om garnets anbefalede nålstørrelse stemmer nogenlunde overens med opskriftens hæklefasthed (Lær at måle hæklefasthed HER).
Se også: Vil du se andre guides og hækleskole indlæg, har jeg samlet dem alle her
God weekend