Hækleskole: Lær at måle hæklefasthed

Jeg får temmelig ofte spørgsmål angående hæklefasthed og hækleprøver, hvilket har inspireret til dagens hækleskoleindlæg.

Især på beklædning er hæklefastheden vigtig, da trøjen, huen eller hvad det måtte være, ellers risikerer at blive enten for stor, eller for lille. Mindre vigtig er hæklefastheden på karklude, håndklæder, tørklæder og lign. hvor det ikke har den store betydning om kluden bliver en centimeter smallere eller bredere.

I indlægget herunder gennemgår jeg, hvordan du kan måle din hæklefasthed. Vil du hellere se video, kan du se den her

Sådan laves den mest retvisende hækleprøve

Den mest retvisende hæklefasthed opnår man, hvis man hækler både flere luftmasker, men også flere rækker, end hæklefastheden foreskriver. – Og derefter måler indenfor selve prøven (se billede herunder).

Når hæklefastheden bliver mere retvisende ved at hækle flere masker og rækker, end angivet, hænger det blandt andet sammen med, at man kan have tendens til at lave opslagsrækken enten temmelig løs eller temmelig fast. Derfor kan man sjældent regne med den allerførste række.

Lær at måle hæklefasthed
Mål 10 cm af indenfor hækleprøven og tæl hvor mange masker. Mål derefter 10 cm i højden, og tæl, hvor mange rækker

Eksempel: Lær at måle hæklefasthed

I min prøve skal hæklefastheden gerne være 18 stangmasker pr. række og i alt 10 rækker, som til sammen skal måle 10 x 10 cm. Nål-forslaget i opskriften er 4,5.

Jeg ved med mig selv, at jeg hækler løst, og vælger derfor at prøve med nål 4.

Jeg slår omkring 30-32 lm op. Starter i 4. lm fra nålen og hækler derefter 12 rækker stgm, som jeg vender med 2 eller 3 masker, afhængig af, hvad opskriften har angivet.

Indenfor denne prøve lægger jeg mit målebånd og tæller hvor mange masker der er på 10 cm. Derefter tæller jeg, hvor mange rækker der er på 10 cm.

Andre masketyper

Mit eksempel er vist med stangmasker, men har du en opskrift der oplyser hæklefastheden i eksempelvis halvstangmasker eller fastmasker, er det naturligvis de masketyper du anvender i din hækleprøve.

Udelukkende maskeantal

Nogle opskrifter angiver kun maskeantal, og ikke antal rækker, eks. 24 stgm = 10 cm. Dette gøres ofte, hvis højden på rækkerne ikke har så stor betydning for det endelige resultat. I disse opskrifter vil det også ofte være muligt at hækle “til ønsket længde”.

I så tilfælde hækler jeg blot 2 rækker og måler mit maskeantal over 10 cm på 2. række.

Udefinerede masker

Det sidste eksempel på måling af hæklefasthed i denne omgang, må være de udefinerede masketyper, altså hvis opskriften blot angiver 24 m = 10 cm

Da er det altid de masker som opskriften skal hækles med, man laver sin hækleprøve ud fra.

I mine opskrifter anvender jeg ofte de udefinerede masker i min angivelse af hæklefasthed, hvis der er tale om en struktur. Grums (1 fm, 1 stgm), eksempelvis.

Lær at måle hæklefasthed

Større eller mindre nål?

Har jeg færre masker på 10 cm, end de 18 masker, som er opgivet i hæklefastheden, skal jeg ned i nålstørrelse. Og omvendt, har jeg flere end 18 masker på 10 cm, skal jeg op i nålstørrelse.

Se også: Alle mine hækleguides finder du her

5 kommentarer til “Hækleskole: Lær at måle hæklefasthed”

    • Hej Chau

      Det kan være lidt af en udfordring 🙂

      Mine bud på en løsning kan være:

      1. At anvende det garn opskriften angiver
      2. At forsøge med en nål, som er et halvt nr. større, og se om ikke man kan ramme maskeantal på både bredde og højde med den.
      3: Hvis der hækles oppe fra og ned, kan man som regel selv justere på længden ved at hækle et par rækker ekstra, så man på den måde kompenserer for de manglende rækker i hæklefastheden.
      4. At øve sig i at “trække/hækle” maskerne lidt længere/løsere

      Håber det giver mening

      Vh. Anja

      • PS: Hvis det drejer sig om en af mine købe-opskrifter du har svært ved at ramme fastheden i, så smid mig en mail, og jeg vil se om ikke jeg kan hjælpe dig med at kompensere i opskriften.

Der er lukket for kommentarer.