Hækleskole: Lær at hækle ribkant direkte på en sweater

Opdatering: Min søde datter har lavet en video, som understøtter billedeguiden i dette indlæg. Se den på Youtube lige her

Næste indlæg i Eponas digitale hækleskole: Lær at hækle ribkant direkte på en sweater. – Eller på en hue, på vanter, eller hvor du ellers måtte ønske en ribkant.

Ribkanten jeg viser idag er hæklet direkte på sweateren med halvstangmasker. Altså ingen påsyning.

Jeg har tidligere vist, hvordan man kan hækle en ribkant direkte på et emne med fastmasker.

I dag er turen så kommet til en ribkant med halvstangmasker. Halvstangmasker har den fordel, at det går en smule hurtigere fremfor ribkanten med fastmasker. Læg dertil, at det minder ret meget om en strikket ribkant, hvilket jeg synes kan være rigtig pænt til sweatre, huer og lignende.

Jeg skifter altid til en nål, som er et halvt til et helt nummer mindre, end selve trøjen er hæklet med. Dette sikrer en pæn, tæt rib som ikke udvider sig alt for meget.

Lær at hækle ribkant direkte på en sweater

Efter sidste omgang på din sweater, brydes garnet ikke. I stedet forsættes direkte til ribkanten.

Skal du i stedet hækle kant ned langs forstykkerne på en cardigan, eller skal ribben have en anden farve end resten? Stik da nålen i den første maske langs kanten. Hent garnet, fastgør og følg derefter fremgangsmåden herunder.

Lær at hækle ribkant

1: Hækl det antal luftmasker (lm) du synes ribben skal være bred. Alt efter garn og nåltykkelse, hækler jeg oftest mellem 6 og 10 lm. Ribben jeg viser idag er hæklet på 8 lm. Efter de 8 lm hækles 1 ekstra lm til at vende med. Altså 9 lm i alt

2: I 3. lm fra nålen hækles 1 halvstangmaske (hstgm)

3: Hækl ligeledes 1 hstgm i hver af de øvrige 6 lm ned mod sweaterens kant (7 m i alt)

4: fastgør med 1 kædemaske (km) i første maske (m) efter luftmaske-rækken.* Hækl ligeledes 1 km i hver af de næste 2 masker. Altså 3 km i alt.

Lær at hækle ribkant

5: Vend arbejdet, spring over de 3 km …

6: Hækl 1 hstgm i bagerste maskeled i hver af de 7 hstgm fra rækken før. Hækl 1 hstgm i 2. lm (8 hstgm i alt), vend med 2 lm

7: De 2 lm udgør første maske, så den springes over. Hækl 1 hstgm i bagerste maskeled i hver af de 7 hstgm ned mod sweaterens kant (Den 7. m kan være lidt svær at finde!)

8: Fastgør med km i første ledige maske *. Gentag herefter fra pkt. 4 (fra * – *)hele sweateren rundt.

Når du har hæklet ribben færdig langs hele sweaterens kant, kan ribben enten hækles eller syes sammen, alt efter, hvad du finder pænest.

NB: På billede 7 har jeg desværre lavet en slåfejl, der skal ikke være punktum efter 2 tallet. Der skal blot stå: 2 lm udgør 1. m.

Videoen kan du også se her

2 kommentarer til “Hækleskole: Lær at hækle ribkant direkte på en sweater”

  1. Jeg får altid sådan en lyst at begynde at hækle igen, når jeg besøger din blog! Har du ikke et godt lille hygge-projekt, du kan sætte mig igang med? Det skal gerne være noget der ikke tager så lang tid og noget jeg kan få brug for… Måske en grydelap eller noget i den stil? 🙂

Der er lukket for kommentarer.