Hæklede vanter

I weekenden kom jeg endelig i mål med min opskrift på hæklede vanter! Yay!

Et stykke tid har jeg funderet over, hvorledes samtlige af mine vante-ønsker kunne trylles om til én opskrift. Jeg havde et ønske om at lave en opskrift som var:

 1. Ukompliceret at hækle, fleksibel og nem at tilpasse forskellige hænder
 2. Ligeledes en vante, som var elastisk og alligevel sluttede godt til ved håndleddet
 3. Samtidig skulle den naturligvis også se enkel og dejlig ud

En del krav på én gang, men jeg synes resultatet opfylder samtlige, og jeg ser frem til endnu flere skovture med lune hænder. Vanterne er super nemme: Hæklet på den lange led, hvor jeg har udnyttet forskellige masketyper til at give facon og pasform.

Prøv også: Opskrift på skønne hæklede sokker

Hæklede vanter

Hæklede vanter

Dame onesize

 • Nål 5,5
 • 2 ngl. Uldgarn eller uld/akryl, med en løbemeter på min. 90 m pr. ngl. (Jeg har brugt noget 100% Peru uld)

Jeg har kaldt dem str. onesize, da de er hæklet i elastisk ribhækling og virkelig lette at tilpasse. For kortere vanter hækles på færre lm, som fjernes i selve hånden af vanten.

Måske skal åbningen til tommelfingeren rykkes lidt op eller ned for at passe præcis til din hånd, men det er også let at gøre. I såfald hækles vanten sammen med flere eller færre masker fra oven. Husk blot at lade en åbning på 5 masker være på hver side.

Vanterne hækles på den lange led. De er ens på begge sider, derfor hækles blot 2 ens vanter. De kan vendes og drejes og passer på begge hænder.

Hæklede vanter opskrift

Start med 46 ikke for stramme lm

 1. Start i 3. m fra nålen, hækl 8 hstgm i 8 lm, derefter hækles 6 fm i 6 lm (Det er her vanterne bliver smallere om håndleddet), 27 hstgm i 27 lm, 1 fm i hver af de sidste 3 lm (Dette bliver spidsen af vanten), 1 lm, vend
 2. Herfra hækles alle masker i bagerste maskeled, pånær den allersidste maske i hver række, den hækles gennem begge led: Rækken hækles med fm i fm og hstgm i hstgm, 2 lm, vend
 3. Rækken hækles med hstgm i hstgm og fm i fm, forsat i bagerste maskeled, 1 lm, vend

Hækl række 2 og 3 indtil vanten har den ønskede bredde (19 -21 rækker), afslut med en række som ender ved håndleddet (Vanten ser nu ud som på billedet herunder).

Herefter foldes vanten dobbelt ret mod ret. Hækl de øverste 20 m, ned langs siden, sammen fra vrangsiden med (ikke for stramme) km. Hækl i bagerste maskeled på den række du netop har afsluttet, pånær de 2 masker før og efter åbningen til tommelfingeren. De hækles gennem begge led. Bryd garnet og træk igennem.

Spring over 5 m (dette er til tommelfingeren), sæt nålen til og hækl resten af langsiden sammen med km, afslut med en lm og hækl bunden af vanten sammen med fm, ligeleds fra vrangsiden, bryd garnet og træk igennem. Hæft enderne inden tommelen hækles fast.

Vanterne kan også sagtens syes sammen.

Tommelfingeren

Tommelfingeren hækles for sig, og hækles derefter fast på vanten fra retsiden med km. Start med en magisk ring, hvorefter der hækles i spiral

 1. 6 fm i ringen
 2. Udtag i hver m (12 fm)
 3. Forsæt på 12 fm indtil tommelen har den ønskede længde. Derefter hækles sidste omgang, som ikke er en hel omgang. Den hækles for at gøre tommelen lidt længere foroven: Hækl en lm, vend. Lm tæller for 1 m. Spring over 1. m, hækl derefter 1 fm i de flg. 7 m, i næste maske (9. m) hækles en km. Der er således 3 m tilbage som ikke hækles. De er undersiden, det nederste af tommelfingeren. Hækl tommelfingeren fast på vanten med km, således at 5. m i sidste omgang skal sidde i øverste sammenhækling af vanten, og den midterste af de 3 masker som ikke blev hæklet i sidste omgang skal sidde i sammenhæklingen af vanten, under tommeltotten. Pas på ikke at hækle kædemaskerne for stramme.

Træk tråden igennem og hæft ender. Hækl en vante mangen til.

TIP: Ønsker du at fore dine vanter med en fleece-indervante, finder du syvejledning samt gratis mønster til print-selv i dette indlæg.

Hæklede vanter

Værsgo’

Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer i såfald at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

24 kommentarer til “Hæklede vanter”

 1. Jeg er virkelig imponeret over, at du kan formgive både sweatre, sokker og nu også vanter i hækling! Så dejligt utraditionelt, og skønne resultater ❤️ Jeg er fan.

  • Tusind tak Pia, det var virkelig sødt sagt.
   Jeg tror det er det jeg synes er sjovt; At udfordre hæklenålen. – Og kan man ikke strikke, må man hækle 😀

 2. De er virkelig fine! Jeg har ikke turde kaste mig ud i vanter før,og er ikke sikker på at jeg er stærk nok i at hækle til at jeg kan lave dine vanter, men det kunne være sjov at se om jeg kan strikke din opskrift 🙂

 3. Hej!
  Når jeg følger din opskrift og laver 3 fm i hver af de sidste 3 lm, så kommer den til og se anderledes ud end din. 🤔 Jeg kan ikke se på dit billede, at du har hæklet 3 fm i hver af de 3 lm. Måske gør jeg noget forkert?

  • Hej Signe
   Jeg tror ikke du gør noget forkert 🙂 3 fm er rigtigt.

   Indtil vanten hækles sammen i spidsen, ser den sådan lidt spøjs ud. Vipper lidt ud i sidste maske, hvis det er det du mener? Når først den er hæklet sammen fra vrangsiden med fm, udligner det sig.

   (Eller du har måske allerede hæklet den sammen? I såfald kan forklaringen være, at du prøver med flere eller færre fm i sammenhæklingen. Evt. hækler dem lidt dybere.)
   Vh. Anja

   • Hej igen Signe.
    Jeg håber virkelig du ser dette.
    Efter Cathias kommentar forstår jeg, hvad du mener! Du laver ikke en fejl, det er min formulering som er kludret. Der skal kun være 1 fm i hver af de sidste 3 lm. Beklager virkelig meget! Opskriften er rettet og forhåbentlig mere forståelig.
    Vh. Anja

 4. Hej.
  Super fine vanter, jeg er blevet færdig med mine og er godt tilfreds.
  De 3 fm i hver af de sidste 3 lm (9 i alt), blev lidt mærkeligt, så lavede dem med kun 1 i hver (3 i alt). Det samme med tommelfinger der lavede jeg 1fm og i de næste 7, ikke 7 i fm..
  Tusinde tak for god opskrift
  Hilsen Cathia

  • Hej Cathia!
   Hvor er jeg glad for din kommentar! For nu kan jeg se, hvor kludret opskriften er formuleret! Det du har gjort er også sådan jeg har tænkt, men ikke det der fremgår af opskriften! Jeg skynder mig vist lige at rette. Tusind tak for tilbagemeldingen 🙂
   Jeg er virkelig ked af den dumme formulering jeg har lavet!
   Vh. Anja

 5. Nu kan det godt være jeg spørger dumt, men kan den type garn du har brugt, tåle vand? Tænker mere hvis man cykler i regnvejr eller andet 🙂

  • Hej Natasja

   Garnet kan godt tåle vand, jeg har brugt mine i regnvejr (og også vasket dem), men vanterne er ikke vandtætte, desværre.

   Vh. Anja

 6. Hej! Jeg ved godt, at dette er en opskrift fra sidste år, men jeg håber alligevel at du ser denne kommentar. Bruger mange af dine opskrifter ☺️ Jeg er begyndt på lufferne og har hæklet fem rækker hen. Nu er jeg dog begyndt at studse over længden, som måler omkring 32 cm, når jeg ikke strækker garnet. Er det ikke alt for langt til små damehænder? Måske jeg har valgt det forkerte garn eller hækler for løst. Jeg bruger endda en nål 5 😅 Har ikke lyst til at fortsætte, hvis de bliver alt for store… Øv.

  • Hej Emilie

   Det synes jeg ikke! De er jo hæklet på den lange led og der skal også være til ombukket øverst ved håndleddet. Når det så er sagt, er jeg ganske vist høj og har også ret lange fingre, så det kan sagtens være de er for lange til dig. Men som jeg skriver i indlægget, er de lette at tilpasse. Dog kræver det, at du trevler op og starte forfra. Ønsker du vanterne kortere i selve hånden, slår du færre lm op og hækler færre hstgm i det stykke der udgør hånden.
   Håber du finder det maskeantal du synes passer til din hånd 🙂

   Vh. Anja

 7. Hej 😊
  Når man skal hækle vanterne sammen og starte med de 20 kædemasker…skal sammenhæklingen være i bagerste maskeled på begge delene, altså gennem bagerste maskeled på de to dele som er foldet ovenpå hinanden ?

  Hilsen Hanne

  • Hej Hanne

   Jeg synes ikke man “på den måde” kan hækle gennem bagerste maskeled i opslagsrækken, så der stikkes bare igennem. Men på den sidst afsluttede række hækles gennem bagerste maskeled.

   Vh. Anja

 8. Hej Anja 😊 når man skal hækle vanterne sammen skal sammenhæklingen så ske i bagerste maskeled på begge delene eller gennem hele masken på de to dele som er foldet sammen ?

  Hilsen Hanne

Der er lukket for kommentarer.