Hæklede vanter

I weekenden kom jeg endelig i mål med min opskrift på hæklede vanter! Yay!

Et stykke tid har jeg funderet over, hvorledes samtlige af mine vante-ønsker kunne trylles om til én opskrift. Jeg havde et ønske om at lave en opskrift som var:

 1. Ukompliceret at hækle, fleksibel og nem at tilpasse forskellige hænder
 2. Ligeledes en vante, som var elastisk og alligevel sluttede godt til ved håndleddet
 3. Samtidig skulle den naturligvis også se enkel og dejlig ud

En del krav på én gang, men jeg synes resultatet opfylder samtlige, og jeg ser frem til endnu flere skovture med lune hænder. Vanterne er super nemme: Hæklet på den lange led, hvor jeg har udnyttet forskellige masketyper til at give facon og pasform.

Prøv også: Opskrift på skønne hæklede sokker

Hæklede vanter

Hæklede vanter

Dame onesize

 • Nål 5,5 – 6
 • 2 ngl. Tykt og vamset uldgarn med en løbemeter på min. 90 m pr. ngl. (Jeg har brugt noget 100% Peru uld)

Jeg har kaldt dem str. onesize, da de er hæklet i elastisk ribhækling og virkelig lette at tilpasse.

Måske skal åbningen til tommelfingeren rykkes lidt op eller ned for at passe præcis til din hånd, men det er også let at gøre. I såfald hækles vanten sammen med flere eller færre masker fra oven. Husk blot at lade en åbning på 5 masker være på hver side.

Vanterne hækles på den lange led. De er ens på begge sider, derfor hækles blot 2 ens vanter. De kan vendes og drejes og passer på begge hænder.

Hæklede vanter opskrift

Start med 46 ikke for stramme lm

 1. Start i 3. m fra nålen, hækl 8 hstgm i 8 lm, derefter hækles 6 fm i 6 lm (Det er her vanterne bliver smallere om håndleddet), 27 hstgm i 27 lm, 3 fm i hver af de sidste 3 lm (Dette bliver spidsen af vanten), 1 lm, vend
 2. Herfra hækles alle masker i bagerste maskeled, pånær den allersidste maske i hver række, den hækles gennem begge led: Rækken hækles med fm i fm og hstgm i hstgm, 2 lm, vend
 3. Rækken hækles med hstgm i hstgm og fm i fm, forsat i bagerste maskeled, 1 lm, vend

Hækl række 2 og 3 indtil vanten har den ønskede bredde (19 -21 rækker), afslut med en række som ender ved håndleddet (Vanten ser nu ud som på billedet herunder).

Herefter foldes vanten dobbelt ret mod ret. Hækl de øverste 20 m, ned langs siden, sammen fra vrangsiden med (ikke for stramme) km. Hækl i bagerste maskeled på den række du netop har afsluttet, pånær de 2 masker før og efter åbningen til tommelfingeren. De hækles gennem begge led. Bryd garnet og træk igennem.

Spring over 5 m (dette er til tommelfingeren), sæt nålen til og hækl resten af langsiden sammen med km, afslut med en lm og hækl bunden af vanten sammen med fm, ligeleds fra vrangsiden, bryd garnet og træk igennem. Hæft enderne inden tommelen hækles fast.

Vanterne kan også sagtens syes sammen.

Tommelfingeren

Tommelfingeren hækles for sig, og hækles derefter fast på vanten fra retsiden med km. Start med en magisk cirkel, hvorefter der hækles i spiral

 1. 6 fm om cirklen
 2. Udtag i hver m (12 fm)
 3. Forsæt på 12 fm indtil tommelen har den ønskede længde. Derefter hækles sidste omgang, som ikke er en hel omgang. Den hækles for at gøre tommelen lidt længere foroven: Hækl en lm, vend. Lm tæller for 1 m. Spring over 1. m, hækl derefter 7 fm, i næste maske (9. m) hækles en km. Der er således 3 m tilbage som ikke hækles. De er undersiden, det nederste af tommelfingeren. Hækl tommelfingeren fast på vanten med km, således at 5. m i sidste omgang skal sidde i øverste sammenhækling af vanten, og den midterste af de 3 masker som ikke blev hæklet i sidste omgang skal sidde i sammenhæklingen af vanten, under tommeltotten. Pas på ikke at hækle kædemaskerne for stramme.

Træk tråden igennem og hæft ender. Hækl en vante mangen til.

TIP: Ønsker du at fore dine vanter med en fleece-indervante, finder du syvejledning samt mønster til print-selv i dette indlæg.

Hæklede vanter

Værsgo’

Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer i såfald at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

8 tanker om “Hæklede vanter”

 1. Jeg er virkelig imponeret over, at du kan formgive både sweatre, sokker og nu også vanter i hækling! Så dejligt utraditionelt, og skønne resultater ❤️ Jeg er fan.

  1. Tusind tak Pia, det var virkelig sødt sagt.
   Jeg tror det er det jeg synes er sjovt; At udfordre hæklenålen. – Og kan man ikke strikke, må man hækle 😀

 2. De er virkelig fine! Jeg har ikke turde kaste mig ud i vanter før,og er ikke sikker på at jeg er stærk nok i at hækle til at jeg kan lave dine vanter, men det kunne være sjov at se om jeg kan strikke din opskrift 🙂

Jeg sætter stor pris på din kommentar