Hæklede sokker

Hele vinteren bruger jeg stort set ikke andet end hjemmestrikkede uldsokker. Faktisk længere end blot vinteren. Jeg tilhører den lidt kuldskære type, så i praksis ryger sokkerne først af igen til April, Maj stykker …

Som regel er det min mor, enkelte gange min datter, jeg kan overtale til at strikke mig et par nye. Jeg er nemlig ikke særlig ferm med strikkepinde, og sokker ligger langt ude over min formåen. Men jeg kan hækle, kan jeg! – Så i et forsøg på at være en smule mere selvhjulpen på sokkefronten, har jeg hæklet mig et par.

De er gode, de er rigtig gode, en smule overraskende er pasformen faktisk helt eminent! Det havde jeg ikke troet, men sådan kan man blive glædelig overrasket. Et andet plus, tænker jeg, er den lidt tætte hækling, som alt andet lige, burde øge slidstyrken.

Det er nu en god fornemmelse, at være fri for at plage. Lidt uretfærdigt egentlig, da de plejer at være søde til at strikke. Men de har jo ofte også deres egne projekter, og nu kan jeg jo selv. Samtidig er der noget rigtig tilfredsstillende ved selvgjort.

Selve foden på sokkerne er hæklet i fastmasker. Skaftet er hæklet i reliefmasker, som er stangmasker der hækles om selve maskestolpen, fra skiftevis for- og bagside. Det giver et virkelig godt elastisk strømpeskaft.

Se også: Sokker hæklet i rib

Hæklede sokker

Hæklede sokker

Opskriften er ret generel, idet jeg har forsøgt at formulere den, så sokkerne kan hækles i flere størrelser. Heldigvis er det ret nemt at prøve undervejs. Sokken hækles fra tåen og op.

Der skal bruges

  • 2 ngl. tyndt strømpegarn med en løbemeter på min. 210 m pr. 50 g, uld/polyamid eller uld/nylon. Jeg har brugt Mayflower 1st class (reklame-link)
  • Nål nr. 3,5

Hæklede sokker

Tåen og det midterste af foden

Start med en magisk ring, hvorefter der hækles i spiral. Der hækles udtag (2 m i én m) hver anden omgang. Hver udtags-omgang øges i alt med 6 m. Det kan være en hjælp at sætte en maskemarkør i den 1. maske af 1. udtag, så er det lidt lettere at tælle.

Det endelige maskeantal efter sidste omgang med udtag, skal være på 42 m ved str. 37/38 og på 48 m ved str. 39/40.

  1. 6 fm om ringen
  2. Udtag i hver maske (12 m)

Herefter hækles udelukkende udtag i hver 2. omg. Omg. 3 hækles altså med 1 fm i hver fm (12 m).

Omg 4. hækles med udtag i hver 2. m (18 m), omg. 6 hækles med udtag i hver 3. m (24 m), omg. 8 hækles med udtag i hver 4. m (30 m), omg. 10 med udtag i hver 5. m (36 m), omg. 12 med udtag i hver 6. m (42 m) og omg. 14 med udtag i hver 7. m (48 m)

Omg. 5, 7, 9, 11 og 13 hækles uden udtag på hhv. 18, 24, 30, 36 og 42 m

Derefter hækles 1 fm i hver fm, forsat i spiral, indtil tåen og midterstykket måler mellem 14-17 cm, efter størrelse (Jeg bruger str. 40 i sko og hæklede indtil stykket målte 17 cm. Så er der lidt til sammenligning)

Magisk ring

Hæl

Nu skal hælen hækles.

Der hækles frem og tilbage over 2/3 dele af maskerne. Med en omkreds på 48 m, har jeg således hæklet over 32 m og ladet 16 m være tilbage, som ikke hækles. Ved 42 m hedder fordelingen 28/14.

Vend med 1 lm som udgør 1. maske i rækken. Sidste maske skal sidde i luftmasken fra rækken før.

Hækl indtil hælstykket (det stykke, som er hæklet frem og tilbage) måler 6-7 cm. Prøv sokken på.

Hæklede sokker

Derefter hækles en række med indtag i de 4 midterste masker. De hækles sammen 2 og 2. (Billede 4)

Næste række hækles uden indtag, fm i fm

Hækl endnu 2 rækker med indtag, med en enkelt række uden indtag imellem.

Indtag med fm hækles således: Stik nålen i 1. m, hent garnet, stik nålen gennem 2. m, hent garnet. Der er nu 3 m på nålen. Slå tråden om og træk igennem alle 3 masker.

Efter 3. række med indtag brydes garnet og tråden trækkes igennem

Herefter hækles resten af hælen sammen med kædemasker fra retsiden. Der hækles udelukkende i de yderste/bagerste maskeled. Fold hælen sammen og start nedefra og op ved at stikke nålen gennem de 2 første masker som skal hækles sammen. Fastgør tråden med en løkke og hækl resten af hælen sammen med kædemasker (Billede 5)

Afslut med 3 lm (Billede 6)

Skaftet

Hækles skiftevis fra ret- og vrangsiden. Omgangen samles med kædemaske og vendes med 3 luftmasker.

Fra retsiden hækles en omg. stangmasker (Billede 7), saml omg. med km i 3. lm, hækl 3 lm, vend

Herefter startes relief/rib maskerne. Der vendes efter hver omg.

Kædemasker

Sådan hækles reliefmasker/rib på skaftet af de hæklede sokker

Video finder du her: Lær at hækle reliefstangmasker

  1. Slå garnet om nålen og stik bagom/under maskestolpen fra forsiden af arbejdet, slå garnet om nålen igen og træk igennem
  2. Hækl stangmasken færdig
  3. Næste maske: Slå garnet om nålen og stik under maskestolpen fra bagsiden, slå garnet om nålen og træk igennem.
  4. Hækl stangmasken færdig
Hæklede relief masker, rib

Forsæt til ønsket længde.

Hæft ender

God søndag

Værsgo’

Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

24 kommentarer til “Hæklede sokker”

    • Taaak, de er super lækre 😀

      Tænker også de er pænt slidstærke, selvom de slet ikke er så faste som frygtet.

      Da jeg fortalte, at jeg hæklede sokker, mente min datter grinende, at de endte op med at kunne stå selv! 😀 Men det er på ingen måde tilfældet 😀

  1. Tror også at det er første gang jeg har hørt om hæklede sokker, men hvor er det genialt. Jeg kan godt følge din glæde ved at kunne lave dem selv – det er en skøn følelse 🙂

    • Tak 🙂
      Ja, det synes jeg. Ribben er noget tykkere pga. reliefmaskerne, men stadig ret elastisk og skaftet glider ikke ned.
      Jeg har netop færdiggjort endnu et par, hvor jeg har eksperimenteret med at hækle ribben/skaftet separat, for til sidst at hækle det på foden med kædemasker: Fastmasker hæklet på den lange led, i bagerste maskeled. Det giver et super elastisk strømpeskaft, som samtidig er “tyndt” i hæklingen.
      Satser på, at de kommer på bloggen på onsdag 🙂

  2. Har lige læst din opskrift på hæklede strømper. De ser gode ud. Du ville lave et andet skaft som skulle hækles på med kædemasker. Har du opskriften på det ? På forhånd tak.
    HIlsen Lisbeth

  3. Jeg har altid strikket strømper og er nu ved at lære at hækle 😊 jeg har hæklet , klude, håndklæder, tæpper. Så var det lige at jeg så din opskrift og tænkte, at dem vil jeg prøve at lave. Så nu her søndag morgen er jeg i gang med nålen og håber at jeg kan finde ud af det.

    • Det lyder som en hyggelig søndag-formiddags-plan 🙂
      De er ikke svære at hækle, og støder du på vanskeligheder skriver du bare igen.
      God fornøjelse 🙂

  4. Jeg er lige som dig også bedst til at hækle, og min kæreste har spurgt om jeg ikke vil lave nogle til ham, så det er perfekt med denne opskrift! Hvordan tror du opskriften ville lyde til en størrelse 46? 🙂

    • Hej Sandra

      Jeg ville hækle et par omgange mere med udtag (udtag i hver 2. omg. Hver udtags omgang øges med 6 m)

      Og så ville jeg prøve sokken på ham, for at se hvor lang den skal være 🙂

      God fornøjelse med projektet, lad mig endelig høre om det fungerer

      Vh. Anja

  5. Tusind tak for de meget illustrative billeder. De er helt afgørende for, at jeg kan forstå opskriften og forestille mig projektet.

  6. Hej
    Dejligt at man kan hækle strømper. Har også brugt tykt garn, og så kan man bruge dem til sutsko.
    Jeg har et spm. Mine skafter bliver meget brede i diameter. Er det fordi jeg ikke har hæklet stangmasker fra for og bagside? Det er ikke fordi jeg burde lave indtagninger i skaftet? Og kan man ikke det?
    Mvh Tina

    • Hej Tina

      Jeg tror ikke helt jeg er klar over, hvad du mener? Har du ikke hæklet reliefstangmasker?
      En forklaring på det bredere skaft kan være, at du har brugt tykkere garn.
      Og ja, du kan sagtens hækle indtag, hvis du ønsker et smallere skaft. Alternativt hækle skaftet i ribhækling som i denne vejledning

      Håber det var svar på dine spørgsmål 🙂

      Vh. Anja

  7. Hej 🙂
    Er det mig eller skriver du ikke hvor mange antal masker der skal være i mr?

    På forhånd tak, Trine 🤪

    • Hej Trine

      En magisk ring består ikke af luftmasker, men er mere en slags “knude”, som kan trækkes sammen (Se billede i indlægget)

      Er du i tvivl om hvordan man laver den, tænker jeg at en søgning på Youtube vil give resultater 🙂

      Vh. Anja

  8. Hej Anja. Super fine sokker. Mske er det mig, men er hælen også fastmasker?. synes de ser anderledes ud end tåen/foden.
    vh Mette

Der er lukket for kommentarer.