Grydebrød og pølsetallerken

Grydebrød og pølsetallerken. Enkelt og let inden de store juletraktementer. Nem, men hyggelig aftensmad på en mandag, hvor det alligevel godt må være lidt særligt.

På dage, hvor jeg ikke lige har lyst til at lave det helt store, i varm aftensmad, er en pølsetallerken og et godt brød en fantastisk ting. Det kræver ikke det store arbejde. Men der er noget lækkert over sådan en portionsanretning. Samtidig er der masser af pålæg til overs til ugens madpakker. Ret genialt. Og så er det simpelthen så hyggeligt at spise.  Her hos os, bruger vi lang tid på at sidde og småspise. Så hyggeligt.

Til anretningen har jeg brugt chorizopølse, kropølse, spansk salchichonpølse, pate, brie og goudaost, men det kunne lige så godt være alt muligt andet. Som lækkert tilbehør har jeg pyntet med lidt oliven, soltørrede tomater og artiskokker i olie.

Grydebrød bagt i en støbejernsgryde, er nok noget de fleste kender – og med god grund, for det er virkelig et herligt brød. Sprød skorpe og perfekt brødsmag. Jeg rørte dejen sammen i går aftes inden sengetid og så har den ellers stået og boblet indtil i eftermiddags, hvor brødet røg i ovnen.

Til de, der eventuelt ikke skulle kende til grydebrød, får I opskriften her. Jordens nemmeste og lækreste brød, der passer rigtig godt til pølse og/eller osteanretninger. Eneste ulempe er den lange hæve tid, så man er nødt til at være lidt på forkant med planlægningen.

 Grydebrød
1 brød
  • 6 dl vand
  • Gær på størrelse med en ært
  • 2 store tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 10 dl hvedemel

Hæld vand i en stor skål, rør gær, salt og sukker ud i vandet. Rør derefter hvedemelet i med en grydeske. Ingen håndæltning her. Dejen er lidt våd og ujævn – præcis sådan skal den være 🙂 Dæk skålen med folie og lad den stå på køkkenbordet i 12-16 timer.

Drys et tykt lag mel på køkkenbordet og vend dejen ud på melet. Vend forsigtigt dejen rundt, så den er dækket af mel. Drys lidt mel i skålen og læg dejen forsigtigt tilbage, for yderligere hævning i 2 timer. Dejen skal håndteres forsigtigt for ikke at presse luftboblerne ud af den.

Varm imens ovnen op til 250 grader, sæt smedejernsgryden, med låg, i ovnen en halv times tid, så den er rygende varm. Når dejen har hævet de 2 timer, tages gryden ud af ovnen og dejen hældes/skrabes forsigtigt over i gryden. Læg låget på og sæt gryden i ovnen en halv time. Efter en halv time fjernes låget og brødet bages færdigt et kvarter uden låg.

Køles af på bagerist.

Ved tidsnød, er opskriften på gammeldags sigtebrød også super velegnet til pølse anretninger. Har du ingen surdej, kan sigtebrødet sagtens bages uden.

TIP: Ønskes en grovere variant af grydebrødet, kan 2-3 dl af hvedemelet snildt udskiftes med eks. havregryn, fuldkorns spelt- eller hvede.

Grydebrød
Ha nu en fin mandag aften