Grøn smoothie

Super sund og sommerlig grøn smoothie, fyldt med energi og sunde fedtstoffer.

Agurk, avokado, banan og citron. Som kronen på værket er den tilsat en god håndfuld frisk mynte samt lakridsrodspulver. En herlig og forfriskende kombi! Intet mindre!

Og så er den god mod kludrede hormoner som følge af stress, derfor drikker jeg den ofte.

Stress & kost

Jeg har tidligere fortalt om mit stress kollaps her på bloggen. Ikke specielt meget dog. Ikke fordi det er nogen hemmelighed overhovedet. Jeg har altid været åben omkring min sygdom, og håber på den måde at være med til at nedbryde de tabuer, som stadig måtte findes omkring stress og andre psykiske sygdomme.

Men mere fordi, jeg som regel har stort fokus på, at min blog skal handle om de ting, som gør mig glad. De ting som giver mig energi. Smukke & kreative ting, ideer & eksperimenter, fotografier & inspiration.

Men da stress er så stor en del af mig, og noget jeg må leve med hver eneste dag, kommer indlægget idag til at handle om bl.a. stress og kost.

Lad mig allerførst slå fast, at jeg intet videnskabligt belæg har for mine påstande, men udelukkende baserer mine ideer på egen erfaring. Derudover tager jeg udgangspunkt i Carsten Vagn Hansen aka Radiodoktorens artikler omkring kost og hormoner. Han er min helt store helt og guru udi den naturlige vej til at få det bedre! Du kan læse meget mere på hans hjemmeside Radiodoktoren.

For højt og for lavt kortisol niveau

Som følge af et forhøjet kortisol niveau (stress hormoner) i alt, alt for lang tid, lider jeg i dag af for lavt kortisol niveau, også kaldet binyretræthed.

For lavt kortisol niveau er ofte en følge af lang tids stresspåvirkning. Desværre betyder det, at jeg endnu lettere påvirkes af bare den mindste smule stress. Hvilket er drøn frustrerende!

Jeg har hele tiden takket nej til medicin (sovemedicin, antidepressiver, hormoner osv). Jeg har intet i mod medicin og virker det for nogen, er det rigtig godt. Jeg har bare den holdning, at min krop og psykes reaktion var en helt normal reaktion, på det unormalt store press jeg oplevede.

Derfor har jeg udelukkende fået kognitiv terapi hos en psykolog, en terapiform som hjalp mig rigtig godt. Faktisk tænker jeg hun reddede min hjerne. Selvom jeg havde rigtig god gavn af kognitiv terapi, følte jeg på et tidspunkt, at jeg bare ikke kunne blive rask. Efter et år var jeg stadig slatten, energiforladt, angst, stresset og træt. Samtidig var jeg utrolig modtagelig for selv det mindste press. Helt normale reaktioner efter voldsomme stressnedbrud, men alligevel når man et punkt, hvor man længes efter lidt flere fremskridt. Lidt mere normalitet.

Grønt & groft, vitaminer & mineraler

Heldigvis kan man gøre meget selv, og her kommer kosten ind i billedet. Da jeg havde det allerværst og bare ikke kunne blive rask, var jeg virkelig, virkelig desperat. I min desperation søgte jeg rundt på nettet efter en redningsplanke. Der findes jo virkelig mange sider, som hævder at have kuren. Det tror jeg er rigtigt, men da mennesker er forskellige, findes der ikke kun én kur, som kan fixe alle. Jeg afprøvede forskellige rawfood diæter, uden dog at opleve den helt store effekt.

Først da jeg stødte på Carsten Vagn Hansens artikel om, hvordan man via kost, afslapning/meditation, vitaminer og mineraler kunne afhjælpe binyretræthed begyndte der at ske fremskridt. Min krop skreg på vitaminer, mineraler og sund mad. Min hjerne skreg på sundt fedtstof i rigelige mængder.

Når man er stresset, syg og træt, tyr man ofte til quick fixes i form af sukker, koffein og kulhydrater. Det havde jeg også gjort i rigelige mængder!

Heldigvis besluttede jeg at følge hans anvisninger: Investerede i samtlige vitaminer og mineraler han anbefalede og omlagde min kost til at indeholde mere frugt og grønt, flere sunde fedststoffer, rolig motion samt daglig meditation. Ganske langsomt begyndte der at ske fremskridt. Langsomt fik jeg mere energi, vattet forlod min hjerne, stress og angst aftog og jeg kunne igen begynde at se på mit liv. Kunne bedre overskue de tiltag jeg var nødt til at gøre, for ikke at havne i samme suppedas igen. Kunne bedre fokusere på de ting som rent faktisk giver mig energi.

Jeg er så glad og dybt taknemmelig over hans gode råd, som virker rigtig godt for mig. Jeg må stadig leve med følgevirkningerne af voldstomt stress, selv her 5 år efter. Der er altså langt fra tale om en vidunderkur, som fixer alt, men følger jeg rådene og husker at passe på mig selv, kan jeg leve forholdsvist normalt ♡

Desværre har jeg jo en sød tand, på størrelse med rundetårn, jeg elsker kaffe, cola og slik. Derfor “glemmer” jeg indimellem, hvad der skal til for at have det godt! Jeg er ikke fanatisk og har aldrig været, men i længere tid har quick fixene taget overhånd og regningen er kommet promte! Øgede stress og angst symptomer, træthed og ingen energi.

Derfor: Lad dette indlæg være en påmindelse til mig selv om at følge den vej, jeg ved virker!

Er du interesseret, kan jeg varmt anbefale et kig på Radiodoktoren.dk ♡

Grøn smoothie

Grøn smoothie

2 glas

 • 1/2 skrællet agurk
 • 1 avokado
 • 1 banan
 • 1/2 citron
 • 3 dl yoghurt eller juice
 • En god tot mynte
 • 1 lille tsk lakridsrodspulver
 • Isterninger

Gør grøntsager og frugter i stand. Skær dem i mindre stykker og blend sammen med yoghurt/juice, mynte og lakridsrodspulver.

Læg isterninger i 2 glas og hæld smoothien over. Pynt evt. med lidt mynte.

Se også: Pink smoothie med hyldebærsaft


Til allersidst:

Mine bedste råd, hvis du er sygemeldt med akut stress

 • Accepter du er syg! Prøv at hør: Du har brækket hjernen, har mentalt halsbetændelse og kan ikke fare omkring!
 • Glem alt om hård motion! Jeg ved ikke, hvem der har fundet på den idé. Når man har brækket benet, har influenza eller lign. kan man ikke motionere. Motion kan være udemærket forebyggende. Men er du først sygemeldt, så glem det. Læg dig på sofaen og se TV-serier i stedet.
 • Slap af, slap af, slap af. Jeg ved det er svært, men igen: Du er syg! Undgå stimuli, udover, hvis du orker at se TV serier.

Først efter det akutte stadie (som kan tage en måned eller mere) kan du begynde at overveje rolige gåture, meditation, sund kost osv osv.

Rigtig god bedring til dig, der er ramt!

Og rigtig god weekend til I andre ♡

4 kommentarer til “Grøn smoothie”

 1. Pyh ha, det lyder som en hård omgang! Dejligt at høre, at du har fundet en vej til bedring. Kosten har så utrolig stor virkning på vores helbred, at jeg slet ikke forstår, hvorfor den generelle lægeverden ikke har mere fokus på det. Men det har jo nok noget at gøre med, som du siger, at vi er forskellige, og vores kost er forskellig, og det bliver dermed forskelligt, hvad der skal til for at hjælpe, og dermed svært at lave videnskabeligt bevis :0|

  • Det tror jeg også!
   Det tætteste jeg har set, som et forsøg på at differentiere, er blodtypediæten. Ved ikke om du kender den, en spændende teori, som jeg også har prøvet at følge med godt resultat 🙂

Der er lukket for kommentarer.