Epona trøjen

Opskriften på Epona trøjen er færdig!

Den er blevet fin. Nu håber jeg bare opskriften giver mening, andet end i mit eget hoved, for I er flere som har spurgt efter den.

Meen, det tror jeg nu den gør. Jeg har haft mine piger til at testhækle dele af opskriften, for at se om den er forståelig, – og ellers spørger I jo bare.

Trøjen er hæklet helt i stangmasker, pånær det fine hulmønstrede bærestykke, som også byder på luftmasker og reliefstangmasker.

Afslutningen på det nederste af trøjen er hæklet med fastmasker, det samme er afslutningen på de moderate ballonærmer. Reliefmasker deler raglanudtagene. Som ekstra detalje har jeg ladet reliefferne være gennemgående i hele trøjens længde, både foran og bag på.

Garnet er Drops Flora, et fint og tyndt uldgarn, som er virkelig skønt at hækle med. Pga. det fine garn er trøjen på ingen måde tung og vamset, men egner sig virkelig godt til forårsgarderoben.

Se også: Opskrift på den nemmeste sweater

Epona trøjen
Forårsfin Epona trøje

Epona trøjen, hæklet trøje

Reklame-link

Str. M (L)

Ønskes en større trøje, kan omg. 11 og 12 gentages flere gange, end angivet i opskriften.

Trøjens overvidde: 97 (103) cm

 • 8 (9) ngl. Drops Flora
 • Til den 3 farvede bruges 9 ngl., 3 af hver farve, også i str. M
 • Jeg har brugt jeansblå til den ensfarvede, og mørkgrå, brun og beige til den stribede
 • Nål 3 og 3,5, se hæklefasthed

Hæklefasthed:

Den nål der skal til for at få 10 x 10 cm på 22 stgm og 13 rækker, hæklet med den største nål.

Info:

Epona trøjen hækles oppe fra og ned, og er derfor rigtig let at prøve på undervejs, og dermed let at justere i størrelsen.

Alle omgange samles med km og forhøjes eller vendes med 3 lm, som udgør den midterste maske ned gennem ryggen. De første 9 (10) omgange hækles alle fra retsiden. Derefter vendes og hækles skiftevis fra ret- og vrangsiden.

Ved den stribede trøje, har jeg hæklet 16 omg. med hver farve

Den mindste af nålene bruges kun ved afslutning på ærmerne, se pkt. 7 – Ærmer

TIP:

Ønsker du ikke samlingen med km/lm hele vejen ned langs ryggen, kan garnet brydes efter omg. 1 under ærmegabene, og derefter samles og vendes under ærmegabet, ned langs den ene sidesøm

Forkortelser:

 • m = m
 • fm = fastmaske
 • km = kædemaske
 • lm = luftmaske
 • hstgm = halvstangmaske
 • stgm = stangmaske
 • rstgmf = reliefstangmaske hæklet foran arbejdet
 • rstgmb = reliefstangmaske hæklet bag om arbejdet
 • Udtag = 2 masker i én maske
 • Indtag = 2 masker hækles sammen

Reliefstangmasker har jeg forklaret med billeder, i dette indlæg

Eller du kan se videoen:

Sådan hækles reliefstangmasker her

Epona trøjen
Epona trøjen

Epona trøjen

Bærestykke

Str. M (L)

Begge størrelser: 120 lm, hæklet med den største nål, samles til en ring med 1 km

 1. 3 lm, som udgør midterste m i ryggen, *spring over 1 lm, i 2. lm hækles 3 stgm og 2 lm, i 3. lm hækles 3 stgm, spring over 1 lm, hækl 1 stgm i næste lm*, gentag fra * – * omg. ud. De 3 lm udgør sidste stgm i repetionen. Saml omg. i 3. lm. Der er nu 24 “takker” på omgangen.
 2. 3 lm, *spring over de første 2 stgm, 1 stgm i 3. stgm, 2 stgm, 2 lm, 2 stgm om lm buen, 1 stgm i 1. stgm, spring over de 2 næste stgm, hækl en rstgmf om den enlige stgm* Gentag fra * – * omgangen ud. I stedet for den sidste rstgmf i gentagelsen, samles omg. med km i 3. lm
 3. Som 2 (rstgmf om rstgmf)
 4. Som 2
 5. 3 lm, *1 lm, spring over de 2 første stgm, 1 stgm i 3. stgm, 2 stgm, 2 lm, 2 stgm om lm buen, 1 stgm i første stgm efter lm buen, 1 lm, 1 rstgmf om rstgmf*. Gentag * – * omg. ud, saml omg. i 3. lm i stedet for at hækle sidste rstgmf.
 6. Som 5
 7. Som 5
 8. Som 5 (Str. L hækles endnu en omg. som 5, således at der er 9 omg. hulmønster i alt)
 9. (10.) I denne omgang skal omgangen rettes ud og gøres lige. Trøjen deles også i denne omg. i 4 lige store dele, hhv. forstykke, bagstykke og ærmer. De 4 stykker er delt af en reliefstgm (Se billede herunder): 3 lm, *1 stgm om lm, 1 stgm i første stgm, 1 hstgm i hver af de næste 2 stgm, 2 fm om lm buen, 1 hstgm i hver af de 2 første stgm, 1 stgm i sidste stgm, 1 stgm om lm, 1 stgm i rstgmf*, gentag * – * 1 gang mere om næste “tak”. (3. “tak” hækles også * – *, dog med den undtagelse at der hækles en rstgmf om rstgmf). Gentag * – * de næste 5 takker, 6. tak hækles som ( – ). Gentag * – * om de næste 5 takker, ( – ) om den 6. tak. Gentag * – * endnu engang, derefter ( – ), de sidste 3 takker hækles som * – *, saml omg. med km i 3. lm istedet for den sidste stgm.

10. (11.) Vend og hækl omg. fra vrangsiden. 3 lm, der hækles udtag i masken på hver side af rstgmf. Rstgmf hækles i denne omg. som rstgmb om rstgmf, ellers 1 stgm i hver m hele omgangen, saml med km i 3. lm.

11. (12.) Vend og hækl omg. fra retsiden. 3 lm, I denne omgang hækles udelukkende udtag på for- og bagstykke. Ingen udtag på ærmedelene. Ellers 1 stgm i hver m og rstgmf om rstgmb omgangen rundt, saml med km i 3. lm

12. (13.) Gentag omg. 10 (11) og 11 (12) i alt 15 (17) gange. Afslut med en omg. hæklet fra vrangsiden

13. (14.) Ønskes trøjen større, hækles flere omg. som 11 og 12

Under ærmegabene

 1. I denne omgang (som hækles fra retsiden) skal for- og bagstykke hækles sammen så der dannes ærmegab. 3 lm, stgm i stgm, 2 stgm i m før rstgm, rstgmf om rstgmb, 2 stgm i masken efter rstgmf, 7 lm, bøj forstykket hen til bagstykket, 2 stgm i masken før rstgmf. Rstgmf om rstgmb, 2 stgm i m efter rstgm, stgm i stgm hen over forstykket, 2 stgm i m før reliefstgm, rstgmf om rstgmb, 2 stgm i masken efter reliefstangmasken, 7 lm, forsæt på bagstykket med 2 stgm i masken inden rstgmf. Rstgmf om rstgmb, 2 stgm i m efter rstgm, forsæt med stgm i stgm på resten af bagstykket, saml omg. med km i 3. lm, 3 lm, vend
 2. Der hækles ikke flere udtag nu, men udelukkende stgm i stgm, rstgmb om rstgmf, 7 stgm i de 7 lm under ærmegabet, stgm i stgm – Gentages omg. ud. Saml med km i 3. lm, 3 lm, vend.
 3. Stgm i stgm, rstgmf om rstgmb omgangen rundt, saml med km i 3. lm, 3 lm, vend
 4. Gentag omg. 2 og 3 til trøjen måler 52 (53) cm. Målt fra halskanten midtfor og ned. Afslut med en omg. hæklet fra retsiden, 1 lm, vend
 5. Herefter hækles 2 omgange fm. 1 hæklet fra vrangsiden og 1 hæklet fra retsiden. Bryd garnet og træk tråden igennem

Ærmer

Info:

De 2 første omgange af ærmet hækles som rækker. De samles ikke med kædemaske, men vendes med 3 lm. 3. omgang samles ærmet med km og resten af ærmet hækles som omgange, der samles med km og vendes med 3 lm. Således at omgangene hækles skiftevis fra ret- og vrangsiden.

“Hullet” mellem ærme og bluse, nederst i ærmegabet syes efterfølgende sammen fra vrangsiden.

Der hækles 2 indtag i hver 10. omgang ærmet igennem. Indtagene hækles i 3. og 4. maske og ligeledes i 4. og 3. sidste maske på omgangen.

 1. Start fra retsiden. Stik nålen i den første “rigtige” m, fastgør garnet, 3 lm + 1 stgm i samme m (se billede herunder), derefter hækles 1 stgm i hver m op over skulderen og om på den anden side. I sidste “rigtige” m hækles 2 stgm + 3 lm, vend
 2. De 3 lm udgør 1. m. i 1. m hækles ligeledes 1 stgm, derefter hækles 1 stgm i hver m. I 3 lm hækles 2 stgm, 3 lm, vend
 3. De 3 lm udgør 1. m. i 1. m hækles ligeledes 1 stgm, derefter hækles 1 stgm i hver m. I 3 lm hækles 2 stgm, saml omg. med km i 3. lm, hækl 3 lm, vend
 4. Hækl 1 stgm i hver m omgangen rundt, saml med km i 3. lm, vend
 5. Gentag omgang 4 til ærmet måler 41 (43) cm, målt på indersiden. Husk indtag i hver 10. omg. (Se Info)
 6. Når ærmet måler 41 (43) hækles sidste omgang stgm, hvor der fordeles 12 -16 indtag rundt i omgangen, alt efter hvor smalle ærmerne ønskes om håndleddet. Saml omg. med km i 3. lm, 1 lm, vend
 7. Skift til den lille nål og hækl 3 omg. fm, bryd garnet og træk igennem
Start af ærme

Montering

Sy ærmerne ned til ærmegabet fra vrangsiden, hæft ender og damp trøjen.

Valgfrit:

Hvis du synes, kan der tilsidst hækles en omg. bestående af 119 fm + 1 lm/km rundt langs halskanten. Brug den mindste nål.

Epona trøjen

Værsgo’
Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

51 kommentarer til “Epona trøjen”

 1. Den er mega flot. Stort arbejde at fuldende en opskrift til fri afbenyttelse. Fantastisk at du gør det 👏

  • Mange tak 🙂
   Jeg synes det er super sjovt at designe og udvikle mine egne opskrifter, og kan andre samtidig få glæde af det, bliver jeg virkelig glad, – og også lidt stolt 🙂

  • Tusind tak Ulla 🙂

   Jeg har ikke rigtig noget tip ifht. færre masker. Som jeg umiddelbart kan regne ud skal der skippes alt for mange masker, for at det passer med mønsteret og halsen vil blive alt for lille.

   Derfor tænker jeg at den bedste mulighed er, at du testhækler halsen samt de 8 omg. hulmønster for at se om det kan gå, og derefter hækler færre omgange mellem hulmønster og ærmegab. Du kan evt. vælge at hækle opslaget med en nål et halvt nr. mindre 🙂

 2. Hvor er de bare fine dine bluser, er helt vild med den jeansblå.
  Det er virkelig imponerende hvad du tryller frem.😊
  Rigtig dejlig dag.

 3. Hejsa. Jeg så din flotte trøje og er lige gået igang med den.
  Kan dog ikke helt få den til at passe.
  Efter 1. Omgang, kan jeg ikke få det til at passe. I 2. Omgang, skal der være en rstgmf om hver eneste enlige stgm fra 1. Omgang? Men kan ikke helt få det til at passe.
  På forhånd tak.
  Mvh. Michelle

  • Hej Michelle
   Det er korrekt, i 2. omg. skal der være en reliefstangmaske om hver eneste enlige stgm (stangmasken mellem de 2 oversprungne lm fra 1. omg.)
   Vh.
   Anja

 4. Hej, tak for nogle vildt flotte opskrifter. Er det muligt for dig at ligge nogle billeder op af hvordan man hækler for- og bagstykke sammen. Jeg har prøvet til mange gange nu, og jeg kan simpelthen ikke se det for mig. 🤔😏

  • Tusind tak Mie, og velbekomme 🙂 Rigtig glad for at høre, at du kan lide opskrifterne.

   Desværre har jeg ingen billeder af sammenhæklingen på Epona trøjen, men jeg tænker det kan hjælpe dig, at tage et kig på Den brune trøje: https://www.eponasdagbog.dk/den-brune-troeje/
   Princippet er det samme og i det indlæg er der billeder.

   Men dybest set skal du hækle som vanligt: Du starter på ryggen med vende-luftmaskerne og derefter stangmasker henover rygstykket, ligeledes hækler du udtag på hver side af reliefmasken. Når du har hæklet udtag i masken efter reliefmasken hækler du ikke videre, men hækler i stedet luftmaskerne, bøjer forstykket hen til bagstykket og sætter nålen i masken før reliefmasken på forstykket, her hækles udtag, hækl reliefmasken, udtag igen og stangmasker henover forstykket. Gentag samme procedure ved næste reliefmaske og hækl bagstykket færdigt, saml med km.

   Håber det giver mening 🙂

   Vh. Anja

 5. Den er så fin 😍 Jeg gad godt at hækle den til min datter, men hun er en str. Xs. Og jeg kan ikke regne ud hvordan jeg skal ændre i opskriften. Måske du kan hjælpe?

  • Tusind tak Maja
   Hver “tak” i bærestykket løber over 5 lm, men umiddelbart kan du ikke nøjes med at skippe 20 lm, da samlingen så ikke vil sidde midt bag.
   Hvis du vil gøre forsøget, tænker jeg, at du er nødt til at hækle på 40 luftmasker mindre end angivet i opskriften, og derved kun have 16 takker i alt, istedet for de nuværende 24. Men jeg er i tvivl om den så bliver stor nok i halsudskæringen. Der er du nok nødt til at lave en test-hækling, evt. bruge lidt tykkere garn og en større nål.
   Giv mig meget gerne en tilbagemelding om det lykkes 🙂
   Vh. Anja

 6. Hej jeg er i gang med denne smukke bluse, og kan ikke finde ud af at mærke af og lave omgang 9, kan du hjælpe mig 😉

  • Hej Susanne

   Jeg skal forsøge så godt jeg kan 🙂 Det var en skrækkelig omgang at skrive sig ud af, så jeg kan godt forstå, hvis den volder kvaler!
   Men det handler blot om, at du istedet for 1 reliefmaske mellem hver “tak” nu blot skal have 4 reliefmasker på en omgang (se billedet). Det er de relieffer der deler trøjen i 4 lige store dele.

   Start midt bag som vanligt, følg * – * over de næste 3 takker. I stedet for at hækle en stgm i reliefmasken efter 3. tak hækles den første relief om reliefmasken fra omgangen før. Hækl derefter 6 takker efter * – *, MEN med relief om relief efter den 6. tak. Gentag dette 2 gange mere. Tilsidst skal du gerne have 3 takker tilbage (de 3 sidste på rygstykket). Omg samles med km i 3. lm

   Håber dette kan hjælpe dig, ellers skriver du endelig bare igen.

   Vh. Anja

 7. Hej igen, vil gerne lave striber men kun i to farver, jeg har jeansblå i starten, hele det mønsteret stykke. vil så gerne lave en sort stribe i 1/2 bredde og derefter blå i samme bredde som starten osv, hvor mange omgange har du pr farve ?

 8. Hej igen
  Jeg vil bare være sikker…omgang 12…15 omgange fordelt mellem 10 og 11, eller 15 omgange for 10 og 15 omgange for 11?
  Gider ikke lave fejl 😉 når jeg lige kan spørge😊

 9. Hej Susanne

  15 omg. ialt ved str. M, med skiftevis som 10 og 11. Dvs omgangene hækles skiftevis fra ret og vrangsiden.

  Vh. Anja

 10. Så blev min epona trøje færdig, den er lavet med korte ærmer og med blonde mønsteret ned gennem ærmet, den er hæklet i stgm og fm, synes det mønster er flot. Det bliver ikke den sidste trøje jeg laver 😄

  • Eii, det lyder så spændende, og super flot 🙂
   Er der et sted online, hvor jeg kan se den? Vil helt vildt gerne se en kortærmet fortolkning 🙂
   Vh. Anja

 11. Hej jeg har lagt den på FB, gruppen ” hækle, hækle, hækle og andre hæklerier”
  Jeg kan også sende billedet til dig.
  Susanne

 12. Hvor er det en flot trøje! Jeg sidder selv og hækler på min nu. Men jeg er kommet i tvivl ang. punkt 10. De udtagninger der hækles, er det ved de fire rstgmf fra omgang 9, eller ved hver af de 24 rstgmf fra de tidligere omgange? På forhånd tak!

  • Hej Anna
   Tak for rosen 🙂
   Der hækles udelukkende 4 reliefstangmasker pr. omg. resten af trøjen, og de udtag der hækles er på hver side af de 4 rstgmf 🙂
   Forsat god hæklelyst 🙂
   Vh. Anja

 13. Hej Susanne Bendtsen
  Jeg har ledt og ledt inde på FB og jeg ikke finde billedet. Jeg vil så se hvordan din er kommet til at se ud. Jeg leder efter en brugbar opskrift til min datter.
  Kh Karina

 14. Hej Anja. Super fin bluse, som jeg har listet mig til at hækle, selvom jeg ikke er skrap til at hækle efter opskrift. Er kommet i tvivl ved punkt 10, hvor der skal tages ud på hver side af reliefstangmaske. Skal det forstås som på begge sider af de 24 masker – altså 48 ekstra masker – eller nu kun som rundt om de tilbageværende 4 “hjørner”? Altså 8 ekstra masker.
  Et forslag for at gøre opskriften idiotsikker kunne være at slutte hver punkt af med, hvor mange masker, der er i omgangen. Det støtter jeg mig meget op af, nu hvor jeg ikke er så god til opskrifter 🙂
  Mvh Line

  • Hej Line
   Herfra tages kun ud på hver side af de tilbageværende reliefmasker. Så 8 ekstra m, som rundt om de tilbageværende 4 hjørner 🙂
   God hækle-fornøjelse 🙂
   VH. Anja

  • Hej Christina

   Jeg kan ikke huske det præcise mål fra skulder til hofte, men kan se i opskriften at den måler 53 cm fra halskanten midtfor og til hoften.

   Vh. Anja

 15. Hej igen. Det er nok mig som ikke kan se det, men du skriver at man skal bruge nål 3 og nål 3.5
  Hvornår skal man bruge nål 3 og hvornår nål 3.5? måske jeg skal til Louie Nielsen 😊
  Vh Christina
  Og er vild med den bluse, glæder mig til den er færdig.

  • Hej igen

   Den mindste nål bruges udelukkende under pkt. 7 – Ærmer, til at hækle den allersidste kant af fastmasker (og er ikke strengt nødvendig). Jeg kan bare godt lide at ærmerne ikke så let udvides.

   Jeg har rettet lidt i opskriften, så det tydeligt fremgår at man starter med den store nål 🙂 Godt du gjorde mig opmærksom på uklarhederne, tænker jeg hopper et smut til Louie Nielsen, så jeg kan komme til at se klart 😀

   God hæklelyst

   Vh. Anja

 16. hej. Fik du nogensinde en tilbagemelding på, hvordan det virkede med forslaget vedr. str XS? Jeg er nemlig også en str. XS. Jeg har købt garn, så jeg skal prøve at få det til med det.

  • Hej Susanne
   Desværre ikke.
   Lyder rigtig spændende, jeg håber du vil vende tilbage med om/hvad, der fungerer 😀
   God hækle-lyst
   Vh. Anja

 17. Hej

  Hvordan ville det virke hvis man skulle lave trøjen et nummer større? Kan forstå der er bøvl hvis den skal være mindre, men er der samme problematik når man tilføjer masker, og i så fald hvordan skulle man så gøre?

  Venligst Helena

  • Hej Helana

   Med mindre du kan “nøjes” med den størrelse halsudskæringen har iflg. opskriften, og så blot øge størrelsen på trøjen som foreslået under omg. (13) 14, er det samme problematik som ved en formindskning.

   Vh. Anja

 18. Hej. Jeg er nu godt i gang med at hækle trøjen i en stribet version som den du har billeder af. Jeg er dog kommet i tvivl om hvor mange omgange det er der skal hækles før jeg hækler for- og bagstykker sammen til ærmegab – er det 15 omgange hæklet fra retsiden OG 15 fra vrangsiden (dvs. 30 i alt) eller 15 omgange i alt? Når jeg forsøger at se på dit billede ser det ud som om hver stribe er ca. 15 omgange. Er det helt galt?

  • Hej Susanne

   Det er 15 gange ialt, hæklet fra skiftevis ret- og vrangsiden, ved str. M 🙂
   Jeg mener nok jeg hæklede 16 omg. med hver farve. Første omg. under ærmegab og ligeledes første omg. på ærmerne er hæklet med den samme farve som ovenover. Men du kan sagtens hækle 15 omg. hvis du synes det er pænest.
   Forsat god hæklelyst 🙂

   Vh. Anja

 19. Hej Anja. Tak for det, det giver mening 🙂 Men det er rigtigt forstået at jeg tager ud på både for-, bag- og ærmedele når jeg hækler fra vrangsiden men kun på for- og bagstykker når jeg hækler fra retsiden?

 20. Hej Anja. Det er en meget smuk trøje. Jeg er nået til omg. 11., og jeg er usikker på udtagningerne. I omg. 10 tog jeg ud på hver side af reliefstangmaskerne og forøgede maskeantallet med 8. Hvor er det i omg. 11 at jeg IKKE skal tage ud. Er reliefstangmaskerne ikke både på forstykke og bagstykke. 2 på hver. Altså de 4 reliefstangmasker.
  Mvh Ida 😊

  • Hej Ida

   På omg. hæklet fra retsiden tages ikke ud på ærmedelene, men udelukkende på for- og bagstykket.

   Og jo, de 4 reliefstgm deler trøjen i forstykke, bagstykke og 2 ærmer/skulder. Samlingen sidder midt-bag, dette er bagstykket, der tages ud inden første reliefm. Efter første reliefm kommer så første ærme/skulder, her tages ikke ud, hverken efter første relief eller før anden relief. Efter 2. relief starter forstykket, her tages ud, både efter 2. relief og før 3. relief. Efter 3. relief starter næste ærme/skulder, her tages ikke ud, hverken efter 3. relief eller før 4. relief. Efter 4. relief kommer anden halvdel af bagstykket, her tages ud.

   Alt dette er for at ærmet ikke ender med at være lige så bredt som for- og bagstykke.

   Vh. Anja

 21. Hej Anja. Jeg er nået til ærmerne og forstår det ikke rigtigt. Når jeg hækler den første række, skal jeg så hækle hele vejen rundt, inkl under armen eller skal jeg ikke hækle mellem de to rækker reliefmasker? Jeg forstår ikke helt fidusen med at det hul der skal sys sammen er mellem ærmegabet og den forreste reliefmaske, hvorfor ikke den bageste? Bh Susanne

 22. Hej Anja. Tak, billederne til den brune trøje besvarer det jeg spørger til – jeg har bare virkeligt svært ved at se for mig hvordan jeg skal få lukket det store trekantede hul senere, men det kan være at det giver sig selv når jeg er kommet længere – sådan er det jo nogle gange. Jeg prøver 🙂

  • Jeg tænker det giver mening, hvis du kigger Info, under afsnittet ærme og ligeledes under montering 🙂

   Når man hækler ærmer på denne måde, i stedet for at hækle hele vejen rundt i ærmegabet, giver det en meget bedre pasform, da man slipper for en hel masse ekstra “stof”, eller “bluse”, under armene.

   Vh. Anja

Der er lukket for kommentarer.