Epona trøjen

Epona trøjen

Opskriften på Epona trøjen er færdig!

Den er blevet fin. Nu håber jeg bare opskriften giver mening, andet end i mit eget hoved, for I er flere som har spurgt efter den.

Meen, det tror jeg nu den gør. Jeg har haft mine piger til at testhækle dele af opskriften, for at se om den er forståelig, – og ellers spørger I jo bare.

Trøjen er hæklet helt i stangmasker, pånær det fine hulmønstrede bærestykke, som også byder på luftmasker og reliefstangmasker.

Afslutningen på det nederste af trøjen er hæklet med fastmasker, det samme er afslutningen på de moderate ballonærmer. Reliefmasker deler raglanudtagene. Som ekstra detalje har jeg ladet reliefferne være gennemgående i hele trøjens længde, både foran og bag på.

Garnet er Drops Flora, et fint og tyndt uldgarn, som er virkelig skønt at hækle med. Pga. det fine garn er trøjen på ingen måde tung og vamset, men egner sig virkelig godt til forårsgarderoben.

Epona trøjen
Forårsfin Epona trøje

Epona trøjen, hæklet trøje

Reklame-link

Str. M (L)

Ønskes en større trøje, kan omg. 11 og 12 gentages flere gange, end angivet i opskriften.

Trøjens overvidde: 97 (103) cm

Hæklefasthed:

Den nål der skal til for at få 10 x 10 cm på 22 stgm og 13 rækker, hæklet med den største nål.

Info:

Epona trøjen hækles oppe fra og ned, og er derfor rigtig let at prøve på undervejs, og dermed let at justere i størrelsen.

Alle omgange samles med km og forhøjes eller vendes med 3 lm, som udgør den midterste maske ned gennem ryggen. De første 9 (10) omgange hækles alle fra retsiden. Derefter vendes og hækles skiftevis fra ret- og vrangsiden.

Ved den stribede trøje, har jeg hæklet 16 omg. med hver farve

TIP:

Ønsker du ikke samlingen med km/lm hele vejen ned langs ryggen, kan garnet brydes efter omg. 1 under ærmegabene, og derefter samles og vendes under ærmegabet, ned langs den ene sidesøm

Forkortelser:

 • m = m
 • fm = fastmaske
 • km = kædemaske
 • lm = luftmaske
 • hstgm = halvstangmaske
 • stgm = stangmaske
 • rstgmf = reliefstangmaske hæklet foran arbejdet
 • rstgmb = reliefstangmaske hæklet bag om arbejdet
 • Udtag = 2 masker i én maske
 • Indtag = 2 masker hækles sammen

Reliefstangmasker har jeg forklaret med billeder, i dette indlæg

Epona trøjen
Epona trøjen

Epona trøjen

Bærestykke

Str. M (L)

Begge størrelser: 120 lm samles med km

 1. 3 lm, som udgør midterste m i ryggen, *spring over 1 lm, i 2. lm hækles 3 stgm og 2 lm, i 3. lm hækles 3 stgm, spring over 1 lm, hækl 1 stgm i næste lm*, gentag fra * – * omg. ud. De 3 lm udgør sidste stgm i repetionen. Saml omg. i 3. lm. Der er nu 24 “takker” på omgangen.
 2. 3 lm, *spring over de første 2 stgm, 1 stgm i 3. stgm, 2 stgm, 2 lm, 2 stgm om lm buen, 1 stgm i 1. stgm, spring over de 2 næste stgm, hækl en rstgmf om den enlige stgm* Gentag fra * – * omgangen ud. I stedet for den sidste rstgmf i gentagelsen, samles omg. med km i 3. lm
 3. Som 2 (rstgmf om rstgmf)
 4. Som 2
 5. 3 lm, *1 lm, spring over de 2 første stgm, 1 stgm i 3. stgm, 2 stgm, 2 lm, 2 stgm om lm buen, 1 stgm i første stgm efter lm buen, 1 lm, 1 rstgmf om rstgmf*. Gentag * – * omg. ud, saml omg. i 3. lm i stedet for at hækle sidste rstgmf.
 6. Som 5
 7. Som 5
 8. Som 5 (Str. L hækles endnu en omg. som 5, således at der er 9 omg. hulmønster i alt)
 9. (10.) I denne omgang skal omgangen rettes ud og gøres lige. Trøjen deles også i denne omg. i 4 lige store dele, hhv. forstykke, bagstykke og ærmer. De 4 stykker er delt af en reliefstgm (Se billede herunder): 3 lm, *1 stgm om lm, 1 stgm i første stgm, 1 hstgm i hver af de næste 2 stgm, 2 fm om lm buen, 1 hstgm i hver af de 2 første stgm, 1 stgm i sidste stgm, 1 stgm om lm, 1 stgm i rstgmf*, gentag * – * 1 gang mere om næste “tak”. (3. “tak” hækles også * – *, dog med den undtagelse at der hækles en rstgmf om rstgmf). Gentag * – * de næste 5 takker, 6. tak hækles som ( – ). Gentag * – * om de næste 5 takker, ( – ) om den 6. tak. Gentag * – * endnu engang, derefter ( – ), de sidste 3 takker hækles som * – *, saml omg. med km i 3. lm istedet for den sidste stgm.

10. (11.) Vend og hækl omg. fra vrangsiden. 3 lm, der hækles udtag i masken på hver side af rstgmf. Rstgmf hækles i denne omg. som rstgmb om rstgmf, ellers 1 stgm i hver m hele omgangen, saml med km i 3. lm.

11. (12.) Vend og hækl omg. fra retsiden. 3 lm, I denne omgang hækles udelukkende udtag på for- og bagstykke. Ingen udtag på ærmedelene. Ellers 1 stgm i hver m og rstgmf om rstgmb omgangen rundt, saml med km i 3. lm

12. (13.) Gentag omg. 10 (11) og 11 (12) i alt 15 (17) gange. Afslut med en omg. hæklet fra vrangsiden

13. (14.) Ønskes trøjen større, hækles flere omg. som 11 og 12

Under ærmegabene

 1. I denne omgang (som hækles fra retsiden) skal for- og bagstykke hækles sammen så der dannes ærmegab. 3 lm, stgm i stgm, 2 stgm i m før rstgm, rstgmf om rstgmb, 2 stgm i masken efter rstgmf, 7 lm, bøj forstykket hen til bagstykket, 2 stgm i masken før rstgmf. Rstgmf om rstgmb, 2 stgm i m efter rstgm, stgm i stgm hen over forstykket, 2 stgm i m før reliefstgm, rstgmf om rstgmb, 2 stgm i masken efter reliefstangmasken, 7 lm, forsæt på bagstykket med 2 stgm i masken inden rstgmf. Rstgmf om rstgmb, 2 stgm i m efter rstgm, forsæt med stgm i stgm på resten af bagstykket, saml omg. med km i 3. lm, 3 lm, vend
 2. Der hækles ikke flere udtag nu, men udelukkende stgm i stgm, rstgmb om rstgmf, 7 stgm i de 7 lm under ærmegabet, stgm i stgm – Gentages omg. ud. Saml med km i 3. lm, 3 lm, vend.
 3. Stgm i stgm, rstgmf om rstgmb omgangen rundt, saml med km i 3. lm, 3 lm, vend
 4. Gentag omg. 2 og 3 til trøjen måler 52 (53) cm. Målt fra halskanten midtfor og ned. Afslut med en omg. hæklet fra retsiden, 1 lm, vend
 5. Herefter hækles 2 omgange fm. 1 hæklet fra vrangsiden og 1 hæklet fra retsiden. Bryd garnet og træk tråden igennem

Ærmer

Info:

De 2 første omgange af ærmet hækles som rækker. De samles ikke med kædemaske, men vendes med 3 lm. 3. omgang samles ærmet med km og resten af ærmet hækles som omgange, der samles med km og vendes med 3 lm. Således at omgangene hækles skiftevis fra ret- og vrangsiden.

“Hullet” mellem ærme og bluse, nederst i ærmegabet syes efterfølgende sammen fra vrangsiden.

Der hækles 2 indtag i hver 10. omgang ærmet igennem. Indtagene hækles i 3. og 4. maske og ligeledes i 4. og 3. sidste maske på omgangen.

 1. Start fra retsiden. Stik nålen i den første “rigtige” m, fastgør garnet, 3 lm + 1 stgm i samme m (se billede herunder), derefter hækles 1 stgm i hver m op over skulderen og om på den anden side. I sidste “rigtige” m hækles 2 stgm + 3 lm, vend
 2. De 3 lm udgør 1. m. i 1. m hækles ligeledes 1 stgm, derefter hækles 1 stgm i hver m. I 3 lm hækles 2 stgm, 3 lm, vend
 3. De 3 lm udgør 1. m. i 1. m hækles ligeledes 1 stgm, derefter hækles 1 stgm i hver m. I 3 lm hækles 2 stgm, saml omg. med km i 3. lm, hækl 3 lm, vend
 4. Hækl 1 stgm i hver m omgangen rundt, saml med km i 3. lm, vend
 5. Gentag omgang 4 til ærmet måler 41 (43) cm, målt på indersiden. Husk indtag i hver 10. omg. (Se Info)
 6. Når ærmet måler 41 (43) hækles sidste omgang stgm, hvor der fordeles 12 -16 indtag rundt i omgangen, alt efter hvor smalle ærmerne ønskes om håndleddet. Saml omg. med km i 3. lm, 1 lm, vend
 7. Skift til den lille nål og hækl 3 omg. fm, bryd garnet og træk igennem
Start af ærme

Montering

Sy ærmerne ned til ærmegabet fra vrangsiden, hæft ender og damp trøjen.

Valgfrit:

Hvis du synes, kan der tilsidst hækles en omg. bestående af 119 fm + 1 lm/km rundt langs halskanten. Brug den mindste nål.

Som altid, finder du fejl eller mangler i opskriften, hører jeg meget gerne om det

Epona trøjen

Værsgo’
Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

12 kommentarer til “Epona trøjen”

  • Mange tak 🙂
   Jeg synes det er super sjovt at designe og udvikle mine egne opskrifter, og kan andre samtidig få glæde af det, bliver jeg virkelig glad, – og også lidt stolt 🙂

  • Tusind tak Ulla 🙂

   Jeg har ikke rigtig noget tip ifht. færre masker. Som jeg umiddelbart kan regne ud skal der skippes alt for mange masker, for at det passer med mønsteret og halsen vil blive alt for lille.

   Derfor tænker jeg at den bedste mulighed er, at du testhækler halsen samt de 8 omg. hulmønster for at se om det kan gå, og derefter hækler færre omgange mellem hulmønster og ærmegab. Du kan evt. vælge at hækle opslaget med en nål et halvt nr. mindre 🙂

 1. Hejsa. Jeg så din flotte trøje og er lige gået igang med den.
  Kan dog ikke helt få den til at passe.
  Efter 1. Omgang, kan jeg ikke få det til at passe. I 2. Omgang, skal der være en rstgmf om hver eneste enlige stgm fra 1. Omgang? Men kan ikke helt få det til at passe.
  På forhånd tak.
  Mvh. Michelle

  • Hej Michelle
   Det er korrekt, i 2. omg. skal der være en reliefstangmaske om hver eneste enlige stgm (stangmasken mellem de 2 oversprungne lm fra 1. omg.)
   Vh.
   Anja

Jeg sætter stor pris på din kommentar