DIY: Selvhærdende ler & fint påskepynt

God mandag morgen. Håber I har haft en rar weekend ♡

Herhjemme er min weekend bl.a. gået med de hyggeligste påskesysler. Nemlig påskepynt af lav selv selvhærdende ler.

Det er første gang jeg har forsøgt mig med at lave selvhærdende ler. Faktisk var det overraskende nemt. Med meget få ingredienser er det muligt at lave sig noget ret fint påskepynt. Eller julepynt, for den sags skyld …

Jeg har valgt at lade mine påskefigurer beholde den enkle hvide farve, som leret har i naturel. Men de kan selvfølgelig snildt males med akrylfarver efter hærdning. Skal børnene være med, vil de sikkert gerne male deres påskeæg med noget lidt mere farvestrålende.

Undervejs i processen spekulerede jeg også på, om det mon kan lade sig gøre at tilsætte frugtfarve. Umiddelbart tænker jeg sagtens man kan. Tænker I ikke det?

Prøv også: DIY – Påskeæg af aluminiumstråd

Lav selv selvhærdende ler – Opskrift

 • 2 dl natron
 • 1 dl majsstivelse (Maizena)
 • 1,5 dl vand

Rør ingredienserne sammen i en gryde og bring det langsomt i kog, under konstant omrøring. Koges sammen for svag til jævn varme, under konstant omrøring. Det er vigtigt at massen ikke bulderkoger, da det så brænder fast. Hvilket er super ærgerligt, for så mister leret sin fine hvide farve.

Kog og rør til massen tykner og bliver som en jævn, ikke for tyk grød. Gryden tages af varmen, mens der forsat røres lidt, for at massen ikke brænder fast på eftervarmen. Saml massen med grydeskeen og lad det afkøle i gryden.

Når massen er afkølet kan du begynde at forme figurer af leret.

Leret kan også opbevares et døgns tid eller 2 i køleskabet. I lufttæt beholder.

Lav selv selvhærdende ler
Leret kan opbevares en til 2 dage i køleskabet, i lufttæt beholder

Lav selv selvhærdende ler – Figurer

Du skal bruge:

 • Bagepapir
 • udstiksforme
 • Sugerør
 • Kagerulle
 • Kniv
 • Evt. blonder, blade eller andet til at præge med
 • Snor til ophæng

Lav selv selvhærdende ler

Massen rulles tyndt ud mellem 2 lag bagepapir. Skal der prægninger i leret lægges de ønskede effekter på leret, under bagepapiret, og der rulles forsigtigt igen.

Jeg har brugt blonder og Pletter i luften. Dog var jeg slet ikke tilfreds med resultatet af Pletter i luften, hvorfor mine figurer endte med udelukkende at være præget af blonder.

Stik figurer ud med udstiksforme og lav huller til ophæng med sugerøret.

Fjern overflødigt ler og glat kanterne med kniven eller fingrene.

Et godt råd: Hold god afstand mellem figurerne. Mine på billedet er stukket for tæt. Det var ret vanskeligt at fjerne det overflødige ler, uden at beskadige figurerne. Derfor er det nemmere med større afstand, og så rulle ud en gang ekstra.

Figurerne tørrer cirka et døgn ved stuetemperatur. Vendes 1 til 2 gange under tørreprocessen, for at undgå, at de slår sig.

Lave selv selvhærdende ler

8 kommentarer til “DIY: Selvhærdende ler & fint påskepynt”

 1. Skøn ide. Den tager jeg med mig. Måske skal det laves sammen med børnebørnene. Hvorfor købe, hvis man selv kan fremstille og lave fskønne figurer.

  • Jeg tror det vil være et hit for børnebørnene at få lov at forme og gøre ved 😀
   Håber I får glæde af opskriften

 2. De er fine
  mon ikke frugt farve kan bruges, bare væskemængden er den samme
  sen der rullede guld og sølv folie stykker i det så godt ud

  • Ja, du siger da noget! Tænk, at jeg ikke havde tænkt på det. Har da faktisk guld og sølvfolie liggende – Lige før jeg må lave endnu en portion 😀
   Tak fordi du deler inspiration, det er jeg super glad for! 😀

Der er lukket for kommentarer.