Den brune trøje

Den brune trøje,  – den blå trøjes makker, er færdig! Opskriften er tilpasset og resultatet er helt perfekt! Ja, I kan nok høre at tilfredsheden er enorm.

Det har været en lang, udfordrende og spændende proces at lave opskriften på den brune og den blå trøje. Men sikke en tilfredsstillelse. Jeg er lykkelig, virkelig lykkelig for resultatet.

Den er endt med at blive præcis som ønsket: Let, lækker og elastisk, med en god pasform, lange smalle ærmer og en pæn struktur. En struktur, der ikke bærer præg af den kompakthed, som ofte kan være tilfældet når man hækler.

Det her med lange ærmer, er noget som er super vigtigt for mig! Som i virkelig super vigtigt! Jeg er omkring 180 høj og har derfor også lange arme. Køber jeg tøj er ærmerne ALTID for korte! Jeg går for det meste med enten opsmøg eller ærmerne skubbet op, for at kamuflere det forvoksede look. Så når muligheden er der, og jeg laver noget til mig selv, så skal ærmerne saft suseme være lange! 🙂

Den brune trøje er hæklet uden de reliefmasker, som markerer raglanudtagene på den blå trøje. I stedet har jeg hæklet almindelige stangmasker, men begge dele er en mulighed i opskriften.

Den blå trøje kan du se mere af her

Opskrift på den brune trøje og den blå trøje, str. L

Trøjen måler: 70 cm i længden, målt fra øverste ribkant, til nederste ribkant, midt bag 52 cm i bredden, fra sidesøm til sidesøm 55 cm målt på indersiden af ærmet Der skal bruges:

 • 3 ngl. Kauni 100% uld, 150 g pr. ngl.
 • Nål 3,5 og 4
Hæklefasthed

Eller den nål, som skal til for at få 10 x 10 cm, på 17 m og 9 rækker stgm hæklet i bagerste maskeled, på den største nål.


Den brune trøje

Ribkanten i halsen

Start med at hækle et stykke rib: 10 lm med den mindste af nålene, pas dog på alligevel ikke at hækle for stramt.

 1. Start i 2. m fra nålen, fm i alle 9 m, 1 lm vend
 2. fm hæklet i bagerste maskeled, pånær sidste m som hækles gennem begge maskeled (9 m ialt), 1 lm vend
 3. Forsæt som række 2. Der hækles i alt 103 rækker, incl. den første række (Billede 1).
 4. Læg ribben sammen ret mod ret og hækl den sammen fra vrangsiden med km (9 m), dette er midt bag. Der hækles i bagerste maskeled på den række der netop er afsluttet (det led som vender ind mod retsiden), afslut med 1 lm (Billede 2 og 3, set fra henholdsvis ret- og vrangsiden).
 5. Skift til den største nål. Nu skal der hækles fm langs ribbens langside, der hækles fra retsiden, 1 fm i hver række (103 m + lm/km = 104 m) saml omg med km i 1. lm, afslut med 1 lm (Billede 4).
Den brune trøje, sådan hækles ribkanten

Lm/km tæller for maske nr. 104

Den brune trøje

Ønskes reliefmasker ved raglanudtagene, hækles disse som dobbelt stangmasker forom maskestolpen/ dobbeltstangmaske forom, fra alle ret omgange.

 1. Denne omg hækles også fra retsiden. Alle masker hækles i bagerste maskeled, pånær de 8 m, som deler trøjen i bagstykke, forstykke og ærme/skulder. De 8 masker, som skal hækles gennem begge led, er angivet i opskriften: Der hækles 16 fm i 16 m, i næste m hækles 2 fm i samme m, hækl derefter 2 fm, som hækles gennem begge led (marker de 2 m, det er de masker, hvor der senere kan hækles reliefmasker), derefter 2 fm i samme m, 5 fm i 5 m, i den 6. m hækles 2 fm, 5 fm i 5 m, 2 fm i én m, 2 fm i 2 m gennem begge led, (marker de 2 m), 2 fm i én m. Forstykket hækles over de næste 33 masker, i maske nr. 11 og nr. 22 hækles 2 fm i én m, således at forstykket i alt består af 35 m, derefter 2 fm i én m, 2 fm i 2 m hæklet gennem begge led (marker disse m) 2 fm i næste m. 5 fm i 5 m, i den 6. m hækles 2 fm, 5 fm i 5 m, 2 fm i næste m, 2 fm hæklet gennem begge led i de næste 2 m (marker disse 2 m), 2 fm i én m, 16 fm i de sidste 16 m, saml omg. med en km i 1. lm, 3 lm (Billede 5).
 2. Denne omgang hækles ligeledes fra retsiden. Der hækles i bagerste maskeled, pånær de markerede m, som hækles gennem begge led. 1 stgm i hver m, der hækles udtag i masken på hver side af de markerede masker. I de 2 markerede masker hækles stgm gennem begge led, eller der hækles reliefmasker: stgmf rundt om selve maskestolpen (marker maskerne igen, hvis der ikke hækles reliefmasker) Gentages omg. ud, saml med km i 3. lm, 3 lm vend (Billede 6)
 3. Denne omg. hækles fra vrangsiden. Der hækles forsat stgm i bagerste maskeled i alle masker, pånær de 8 markerede masker, som hækles gennem begge led (gælder både, hvis der hækles reliefmasker og hvis ikke) I denne omg hækles der udelukkende udtag på rygstykket, dvs. der hækles udtag i den sidste m inden de første markerede masker og ligeledes i den første m lige efter de 2 sidste markerede masker. saml omg. med km i 3 lm, 3 lm vend (marker de markerede masker igen)
 4. Der hækles fra retsiden. Stgm hæklet i bagerste maskeled i hver m, ligeledes i udtagene, som igen hækles på hver side af de markerede masker. De markerede masker hækles enten som stgm gennem begge maskeled, eller som reliefmasker: dbstgmf om dbstmf fra forrige række. Omg samles med km i 3. lm, 3 lm, vend
 5. Der hækles fra vrangsiden, stgm hæklet i bagerste maskeled i alle m, pånær de markerede masker, som hækles stgm gennem begge maskeled. Udtag på begge sider af de markerede masker. Saml omg. med km i 3. lm, 3 lm, vend.
 6. Som 4
 7. Som 5
 8. Som 4
 9. Som 5
 10. Som 4
 11. Som 5
 12. Som 4
 13. I denne omg. hækles der ikke udtag på forstykket, ellers som 5.
 14. Forsæt med at hækle skiftevis som omg. 4 og 5 indtil omg. 19


19. I denne omgang hækles for og bagstykker sammen, så der dannes ærmegab. Der hækles stadig i bagerste maskeled. Hækl over de 2 markerede masker (eller reliefmasker) med stgm i bagerste led. I 1. m efter de markerede masker hækles 2 stgm gennem begge led, derefter 5 lm. Bøj forstykket hen til bagstykket og forsæt med at hækle på forstykket i den 1. m inden de markerede masker, her hækles 2 stgm gennem begge led, hækl over de 2 markerede masker med stgm i bagerste maskeled. Forsæt med stgm i bagerste led hen over forstykket og gentag ovenstående ved næste ærmegab. Saml omg. med km i 3. lm. Bryd garnet og træk tråden igennem (Billede 7).

20. Resten af kroppen hækles med km og lm langs den ene sidesøm. Stik nålen gennem 3. lm under ærmegabet fra retsiden, løkke og 3 lm. Hækl 1 stgm i hver af de næste 2 lm, derefter hækles stgm i bagerste maskeled, 5 stgm i de 5 lm ved næste ærmegab, derefter stgm i bagerste led, afslut omg. med stgm i de 2 sidste lm, saml med km, 3 lm, vend 21. stgm hæklet i bagerste maske led i hver m, saml omg. med km, 3 lm, vend Gentag omg. 21 yderligere 29 omgange. Omg. 29, afsluttes med 1 lm, herefter hækles en omgang fra retsiden i fastmasker. Saml med km, bryd garnet og træk tråden igennem

Afsluttende ribkant til den brune trøje

Den nederste ribkant hækles separat på den mindste nål. Der hækles efter samme princip som øverste halskant. Dog hækles på 16 ikke for stramme lm.

Start i 2. m fra nålen, fm hele rækken (15 m), 1 lm, vend

Derefter hækles alle rækker som fm i bagerste maskeled, pånær sidste maske, som hækles gennem begge led. Rækkerne vendes med 1 lm. Der hækles i alt 173 rækker (1 række for hver maske i trøjens omkreds, minus kædemasken. Tæl for en sikkerhed skyld maskerne, der kan jo være smuttet et udtag undervejs)

Ribstykket hækles sammen fra vrangsiden med km, afslut med 1 lm

Skift til den største nål og hækl 173 fm langs ribben, saml med km i 1. lm (174 m)

Ribben hækles på trøjen med forholdsvis løse kædemasker, der hækles i de yderste maskeled.

Ribben hækles på med kædemasker

Ærmer

Ærmerne hækles også som stgm. i bagerste maskeled og samles med kædemasker og vendes med luftmasker, ligesom resten af trøjen. Pånær de første omgange, som hækles som rækker.

 1. Start fra vrang siden, ved at stikke nålen i den 1. m lige efter udtagsmasken, denne m hækles gennem begge led. Fastgør med løkke, 3 lm. I samme maske hækles yderligere en stangmaske, derefter 1 stgm i hver m. I sidste m før udtagsmasken hækles 2 stgm gennem begge led, lav 3 lm, vend (Billede 1 og 2)
 2. De 3 lm tæller for 1. m, derudover hækles endnu en stgm i 1. m, derefter 1 stgm i hver m, i 3. lm fra sidste omg. hækles 2 stgm, 3 lm, vend
 3. De 3 lm tæller for den 1. m, stgm i næste og de efterflg. masker ærmet rundt. Sidste stgm skal sidde i 3. lm fra sidste runde. Ærmet samles med en km i 3. lm. Hækl 3 lm, vend og hækl næste omg fra retsiden. (Ærmet syes efterføgende ned til ærmegabet)

I 3. omg. samles ærmet med en kædemaske. Åbningen syes senere sammen, således at ærmet syes ned til ærmegabet

4. Stgm i stgm, saml omg. med km, 3 lm, vend

I alt hækles 22 omg. som omg. 4

23. I denne omg. hækles 2 indtag (2 stgm sammen) På hver side af de 3 vende lm hækles 3. og 4. m sammen, og ligeledes den 3. og 4. sidste m inden de 3 lm. Ellers som omg. 4. Saml med km, 3 lm, vend

24. Som omg. 4 Der hækles yderligere 13 omg. som omg. 4.

I sidste omgang hækles 2 indtag som i omg. 23, desuden hækles kun 1 vende lm. Afslut med en omg. fm fra retsiden, saml med km, bryd garnet og træk tråden igennem. Ønskes et smallere ærme ved håndleddet, kan der hækles 4x indtag fordelt over sidste omg. stgm.

Ærmet afsluttes med et stykke rib hæklet på den mindste nål, ligesom i halsåbningen og forneden på trøjen. 

Dette hækles på 11 lm, 50 rækker (Tæl for en sikkerheds skyld maskerne i sidste omgang på ærmet) Ribben hækles fast på ærmet efter samme princip som den nederste ribkant. Gentag med næste ærme.

Montering

Hæft ender og sy ærmerne ned til ærmegabet fra vrangsiden.

Værsgo’

Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

4 tanker om “Den brune trøje”

 1. Super flot – igen 🙂 Ja det er jo en af fordele ved selv at kunne strikke, sy og hækle, at man kan tilpasse størrelsen – det er luksus!

  1. Præcis, det er en kæmpe fordel at kunne tilpasse efter egne mål, selvom jeg nok har en tendens til at overdrive det her med de lange ærmer! 😀

Jeg sætter stor pris på din kommentar