Den brune trøje

Den brune trøje,  – den blå trøjes makker, er færdig! Opskriften er tilpasset og resultatet er helt perfekt! Ja, I kan nok høre at tilfredsheden er enorm.

Det har været en lang, udfordrende og spændende proces at lave opskriften på den brune og den blå trøje. Men sikke en tilfredsstillelse. Jeg er lykkelig, virkelig lykkelig for resultatet.

Den er endt med at blive præcis som ønsket: Let, lækker og elastisk, med en god pasform, lange smalle ærmer og en pæn struktur. En struktur, der ikke bærer præg af den kompakthed, som ofte kan være tilfældet når man hækler.

Det her med lange ærmer, er noget som er super vigtigt for mig! Som i virkelig super vigtigt! Jeg er omkring 180 høj og har derfor også lange arme. Køber jeg tøj er ærmerne ALTID for korte! Jeg går for det meste med enten opsmøg eller ærmerne skubbet op, for at kamuflere det forvoksede look. Så når muligheden er der, og jeg laver noget til mig selv, så skal ærmerne saft suseme være lange! 🙂

Den brune trøje er hæklet uden de reliefmasker, som markerer raglanudtagene på den blå trøje. I stedet har jeg hæklet almindelige stangmasker, men begge dele er en mulighed i opskriften.

Den blå trøje kan du se mere af her

Opskrift på den brune trøje og den blå trøje, str. L

Trøjen måler:

70 cm i længden, målt fra øverste ribkant, til nederste ribkant, midt bag

52 cm i bredden, fra sidesøm til sidesøm

55 cm målt på indersiden af ærmet

Der skal bruges:

 • 3 ngl. Kauni 100% uld, 150 g pr. ngl.
 • Nål 3,5 og 4
Hæklefasthed

Eller den nål, som skal til for at få 10 x 10 cm, på 17 m og 9 rækker stgm hæklet i bagerste maskeled, på den største nål.


Den brune trøje

Ribkanten i halsen

Start med at hækle et stykke rib: 10 lm med den mindste af nålene, pas dog på alligevel ikke at hækle for stramt.

 1. Start i 2. m fra nålen, fm i alle 9 m, 1 lm vend
 2. fm hæklet i bagerste maskeled, pånær sidste m som hækles gennem begge maskeled (9 m ialt), 1 lm vend
 3. Forsæt som række 2. Der hækles i alt 103 rækker, incl. den første række (Billede 1).
 4. Læg ribben sammen ret mod ret og hækl den sammen fra vrangsiden med km (9 m), dette er midt bag. Der hækles i bagerste maskeled på den række der netop er afsluttet (det led som vender ind mod retsiden), afslut med 1 lm (Billede 2 og 3, set fra henholdsvis ret- og vrangsiden).
 5. Skift til den største nål. Nu skal der hækles fm langs ribbens langside, der hækles fra retsiden, 1 fm i hver række (103 m + lm/km = 104 m) saml omg med km i 1. lm, afslut med 1 lm (Billede 4).
Den brune trøje, sådan hækles ribkanten
Lm/km tæller for maske nr. 104

Den brune trøje

Ønskes reliefmasker ved raglanudtagene, hækles disse som dobbelt stangmasker forom maskestolpen/ dobbeltstangmaske forom, fra alle ret omgange.

 1. Denne omg hækles også fra retsiden. Alle masker hækles i bagerste maskeled, pånær de 8 m, som deler trøjen i bagstykke, forstykke og ærme/skulder = De markerede masker. Marker disse masker med maskemarkører:  1 fm i hver af de første 16 m, 2 fm i m nr. 17, m 18 og 19 er markerede masker. 2 fm i m nr. 20, 1 fm i hver af maskerne 21 -25, 2 fm i m nr. 26, 1 fm i hver maskerne 27 – 31, 2 fm i m nr. 32, 33-34 er markerede m, 2 fm i m nr. 35, 1 fm i hver af maskerne 36 – 45, 2 fm i nr. 46, 1 fm i hver af maskerne 47 – 56, 2 fm i nr. 57, 1 fm i hver af maskerne 58 – 68, 2 fm i m nr. 69, m 70 og 71 er markerede masker, 2 fm i nr. 72, 1 fm i hver af maskerne nr. 73 – 77, 2 fm i m nr. 78, 1 fm i hver af maskerne 79 – 83, 2 fm i m 84, 85 og 86 er markerede masker, 2 fm i maske nr. 87, 1 fm i hver af de sidste 16 m, saml omg. med km i 1. lm, 3 lm (Billede 5).
 2. Denne omgang hækles ligeledes fra retsiden. Der hækles i bagerste maskeled, pånær de markerede m, som hækles gennem begge led. 1 stgm i hver m, der hækles udtag i masken på hver side af de markerede masker. I de 2 markerede masker hækles stgm gennem begge led, eller der hækles reliefmasker: stgmf rundt om selve maskestolpen (marker maskerne igen, hvis der ikke hækles reliefmasker) Gentages omg. ud, saml med km i 3. lm, 3 lm vend (Billede 6)
 3. Denne omg. hækles fra vrangsiden. Der hækles forsat stgm i bagerste maskeled i alle masker, pånær de 8 markerede masker, som hækles gennem begge led (gælder både, hvis der hækles reliefmasker og hvis ikke) I denne omg hækles der udelukkende udtag på rygstykket, dvs. der hækles udtag i den sidste m inden de første markerede masker og ligeledes i den første m lige efter de 2 sidste markerede masker. saml omg. med km i 3 lm, 3 lm vend (marker de markerede masker igen)
 4. Der hækles fra retsiden. Stgm hæklet i bagerste maskeled i hver m, ligeledes i udtagene, som igen hækles på hver side af de markerede masker. De markerede masker hækles enten som stgm gennem begge maskeled, eller som reliefmasker: dbstgmf om dbstmf fra forrige række. Omg samles med km i 3. lm, 3 lm, vend
 5. Der hækles fra vrangsiden, stgm hæklet i bagerste maskeled i alle m, pånær de markerede masker, som hækles stgm gennem begge maskeled. Udtag på begge sider af de markerede masker. Saml omg. med km i 3. lm, 3 lm, vend.
 6. Som 4
 7. Som 5
 8. Som 4
 9. Som 5
 10. Som 4
 11. Som 5
 12. Som 4
 13. I denne omg. hækles der ikke udtag på forstykket, ellers som 5.
 14. Forsæt med at hækle skiftevis som omg. 4 og 5 indtil omg. 19


19. I denne omgang hækles for og bagstykker sammen, så der dannes ærmegab. Der hækles stadig i bagerste maskeled. Hækl over de 2 markerede masker (eller reliefmasker) med stgm i bagerste led. I 1. m efter de markerede masker hækles 2 stgm gennem begge led, derefter 5 lm. Bøj forstykket hen til bagstykket og forsæt med at hækle på forstykket i den 1. m inden de markerede masker, her hækles 2 stgm gennem begge led, hækl over de 2 markerede masker med stgm i bagerste maskeled. Forsæt med stgm i bagerste led hen over forstykket og gentag ovenstående ved næste ærmegab. Saml omg. med km i 3. lm. Bryd garnet og træk tråden igennem (Billede 7).

20. Resten af kroppen hækles med km og lm langs den ene sidesøm. Stik nålen gennem 3. lm under ærmegabet fra retsiden, løkke og 3 lm. Hækl 1 stgm i hver af de næste 2 lm, derefter hækles stgm i bagerste maskeled, 5 stgm i de 5 lm ved næste ærmegab, derefter stgm i bagerste led, afslut omg. med stgm i de 2 sidste lm, saml med km, 3 lm, vend

21. stgm hæklet i bagerste maske led i hver m, saml omg. med km, 3 lm, vend.

Gentag omg. 21 yderligere 29 omgange. Omg. 29, afsluttes med 1 lm, herefter hækles en omgang fra retsiden i fastmasker. Saml med km, bryd garnet og træk tråden igennem

Afsluttende ribkant til den brune trøje

Den nederste ribkant hækles separat på den mindste nål. Der hækles efter samme princip som øverste halskant. Dog hækles på 16 ikke for stramme lm.

Start i 2. m fra nålen, fm hele rækken (15 m), 1 lm, vend

Derefter hækles alle rækker som fm i bagerste maskeled, pånær sidste maske, som hækles gennem begge led. Rækkerne vendes med 1 lm. Der hækles i alt 173 rækker (1 række for hver maske i trøjens omkreds, minus kædemasken. Tæl for en sikkerhed skyld maskerne, der kan jo være smuttet et udtag undervejs)

Ribstykket hækles sammen fra vrangsiden med km, afslut med 1 lm

Skift til den største nål og hækl 173 fm langs ribben, saml med km i 1. lm (174 m)

Ribben hækles på trøjen med forholdsvis løse kædemasker, der hækles i de yderste maskeled.

Ribben hækles på med kædemasker

Ærmer

Ærmerne hækles også som stgm. i bagerste maskeled og samles med kædemasker og vendes med luftmasker, ligesom resten af trøjen. Pånær de første omgange, som hækles som rækker.

 1. Start fra vrang siden, ved at stikke nålen i den 1. m lige efter udtagsmasken, denne m hækles gennem begge led. Fastgør med løkke, 3 lm. I samme maske hækles yderligere en stangmaske, derefter 1 stgm i hver m. I sidste m før udtagsmasken hækles 2 stgm gennem begge led, lav 3 lm, vend (Billede 1 og 2)
 2. De 3 lm tæller for 1. m, derudover hækles endnu en stgm i 1. m, derefter 1 stgm i hver m, i 3. lm fra sidste omg. hækles 2 stgm, 3 lm, vend
 3. De 3 lm tæller for den 1. m, stgm i næste og de efterflg. masker ærmet rundt. Sidste stgm skal sidde i 3. lm fra sidste runde. Ærmet samles med en km i 3. lm. Hækl 3 lm, vend og hækl næste omg fra retsiden. (Ærmet syes efterføgende ned til ærmegabet)

I 3. omg. samles ærmet med en kædemaske. Åbningen syes senere sammen, således at ærmet syes ned til ærmegabet

4. Stgm i stgm, saml omg. med km, 3 lm, vend

I alt hækles 22 omg. som omg. 4

23. I denne omg. hækles 2 indtag (2 stgm sammen) På hver side af de 3 vende lm hækles 3. og 4. m sammen, og ligeledes den 3. og 4. sidste m inden de 3 lm. Ellers som omg. 4. Saml med km, 3 lm, vend

24. Som omg. 4 Der hækles yderligere 13 omg. som omg. 4.

I sidste omgang hækles 2 indtag som i omg. 23, desuden hækles kun 1 vende lm. Afslut med en omg. fm fra retsiden, saml med km, bryd garnet og træk tråden igennem. Ønskes et smallere ærme ved håndleddet, kan der hækles 4x indtag fordelt over sidste omg. stgm.

Ærmet afsluttes med et stykke rib hæklet på den mindste nål, ligesom i halsåbningen og forneden på trøjen. 

Dette hækles på 11 lm, 50 rækker (Tæl for en sikkerheds skyld maskerne i sidste omgang på ærmet) Ribben hækles fast på ærmet efter samme princip som den nederste ribkant. Gentag med næste ærme.

Montering

Hæft ender og sy ærmerne ned til ærmegabet fra vrangsiden.

Værsgo’

Du er så hjertelig velkommen til at benytte alle mine gratis opskrifter, men jeg forventer til gengæld at blive krediteret med et link, hashtag eller omtale, hvis du viser ideer eller opskrifter herfra på din egen blog eller sociale medier.

17 kommentarer til “Den brune trøje”

 1. Super flot – igen 🙂 Ja det er jo en af fordele ved selv at kunne strikke, sy og hækle, at man kan tilpasse størrelsen – det er luksus!

  • Præcis, det er en kæmpe fordel at kunne tilpasse efter egne mål, selvom jeg nok har en tendens til at overdrive det her med de lange ærmer! 😀

 2. Hejsa, jeg sidder og er igang med din flotte trøje 😃 men jeg er simpelthen gået i stå ved ‘forstykket’, syntes det er lidt forvirrende med vejledningen; “forstykket hækles over de næste 33 m, i maske nr. 11 og nr. 22 hækles 2 fm i én m, således at forstykket i alt består af 35 fm… osv osv…
  det jeg ikke kan få til at passe, er at du kun har 4 “omgange” med 2 markører i hver, der hvor man har hæklet gennem begge maskeled, men jeg har allerede 1 for meget.
  Håber du kan hjælpe ! 😫🤞🏼
  Det er helt sikkert bare mig der er dum 😅

  • Hej Isabella

   Det tror jeg bestemt ikke! At formulere en opskrift så den får samme mening for andre, som oppe i mit hoved kan være ganske udfordrende, så højest sandsynligt er det min formulering, som ikke giver helt mening 🙂

   Jeg ved ikke om jeg kan gøre det bedre, men jeg prøver gerne: De markerede masker skal dele trøjen i 4 dele: Et bagstykke (ryggen), som er samlet på midten med en km. Dvs. når man hækler en omgang, hækler man først et halvt bagstykke, derefter 2 markerede masker, så kommer man til stykket over skulderen, som senere bliver til ærme, dernæst 2 markerede masker, så kommer forstykket (blusens forside), dernæst 2 markerede masker igen. Herefter skulderstykke nr. 2, efter dét, 2 markerede masker og tilsidst den anden halvdel af bagstykket.

   Der er således 4 x 2 markerede masker på hver omg. Det er de masker som kommer til at dele trøjen i 4 dele på skrå fra halsen ned til armhulen på både for- og bagside (raglan)

   Du skal gerne have 2 x 2 markerede masker (én gang efter ryggen og én gang efter skulderdelen) inden du starter på forstykket, som hækles over 33 m. Af de 33 m hækles 10 fm, i m nr. 11 af de 33, hækles 2 fm og ligeledes 2 fm i maske nr. 22 af de 33 m på forstykket. Når der hækles 2 fm i én maske er det for at give facon til halsudskæringen.

   Men indrømmet, den første omg. med markerede masker og udtag er svær, man skal virkelig holde tungen lige i munden. Men hvis bare du kan få, især denne omgang til at passe, bliver resten nemmere 🙂

   Jeg håber det giver mere mening nu 🙂 Ellers skriver du endelig bare igen. Jeg tager også lige et kig på opskriften for at se om noget kan omformuleres.

   Vh. Anja

 3. Virkelig smuk bluse!
  Jeg er selv en størrelse small og vil prøve mig frem med at lave den lidt mindre. Du kender vel ikke et hjælpsomt tip til at man kan lave en bestemt procentdel færre masker for at lave om til hhv. small/medium?

  • Tusind tak for de pæne ord om Den brune trøje 🙂

   Umiddelbart har jeg ingen skudsikre tips til en formindskning, men jeg har et par forslag, du kunne overveje 🙂

   1. Hvis du synes ribben og omkredsen i halsen passer dig, kan du blot hækle færre omgange på bærestykket. Trøjen er let at prøve på, da den hækles oppe fra og ned.

   2. Alternativt kan du formindske halsribben med 8 rækker, så der i alt hækles 8 masker mindre rundt i halsen, men jeg er usikker på om den i givet fald bliver for stram?. Der skal således fjernes 2 masker på hhv. forstykke, bagstykke samt de 2 skulderstykker. (1 m mindre inden/efter hvert udtag på hver side af de markerede masker)

   3. Den sidste mulighed kunne være at følge opskriften, men at hækle med en lidt fastere hæklefasthed. Eks. 11 rk. og 19 m på 10 x 10 cm. Jeg vil mene at trøjen kan klare en fastere hækling, uden det går ud over designet og pasformen.

   Håber dette kan hjælpe lidt 🙂

   Vh. Anja

  • Tusind tak for roserne til Den Brune trøje, Tanja 🙂
   Umiddelbart nej. Det er ikke let at opdrive testhæklere til gratis opskrifter, og jeg må indrømme, at jeg ikke selv orker opgaven at hækle en i både S og M 🙂 Men du er altid velkommen til at tage udgangspunkt i min opskrift og selv lave den mindre 🙂

 4. Hej
  Vil i gang med din brune trøje, men vil lige høre om det er Kauni 8/2 du bruger, da det er det som jeg har på lager.
  Super flot trøje, som jeg vil lave i en str. XL, så vil gå ud fra din hæklefasthed.
  mvh
  Kirsten

  • Hej Kirsten

   Jeg må desværre blive dig svar skyldig og indrømme, at det husker jeg ikke. Banderolerne er desværre også for længst smidt ud.
   Garnet er forholdsvis tyndt, hvis det kan hjælpe dig.

   – Og så tænker jeg, at du måske kan bruge min erfaring med garnet?

   Jeg er super glad for min trøje, og har brugt den flittigt hele vinteren, dog er min erfaring at garnet giver sig, så du kan roligt hækle trøjen kortere end jeg har angivet. Med mindre du ønsker en trøje som går ned under bagdelen, selvfølgelig. Ligesom ribben ved ærmer og underkant snildt kan hækles meget fast. Jeg kunne godt have brugt en nål 3 eksempelvis. Jeg fikser og strammer min rib mellem vaskene ved at dampe den med strygejernet, men jeg ville ønske jeg havde hæklet den fastere fra starten.

   Rigtig god fornøjelse med trøjen 🙂

   Vh. Anja

 5. tak for dit svar, jeg hækler rib af reliefstm., både i hals og ærmer.
  Jeg har regnet min str. ud udfra min hæklefasthed.
  Håber den jeg nu er igang med bliver god, har pillet op mange gange, da jeg ikke er tilfreds med mit resultat.
  Men dit mønster er det bedste, og så gratis.
  Jeg har købt en – total umulig opskrift 😉
  mvh
  Kirsten

  • Hej igen

   Jeg synes det lyder som en super idé at hækle ribben i reliefstangmasker, efter at have eksperimenteret med forskellige typer rib, er jeg også endt med at synes at reliefstgm fungerer allerbedst!

   Ønsker du en større trøje kan du hækle flere omg. inden sammenhækling til ærmegab. Du kan også hækle flere lm under ærmegabet, mellem for- og bagstykke. Ligeledes kan du konsekvent hækle udtag på hver side af de markerede masker på både ret- og vrangomg. 🙂

   God fornøjelse

   Vh. Anja

 6. Hej Anja
  Jeg er igang med at hækle din smukke trøje. Jeg er gået i stå ved omgang 20, forstå ikke hvad jeg skal? Kan se jeg skal bryde garnet efter omgang 19, men hvad skal jeg så?
  På forhånd tak 😀
  Vh Susanne

  • Hej Susanne
   Resten af trøjens krop samles og vendes omgangene langs den ene sidesøm. Sæt nålen til i 3. lm, træk garnet igennem under det ene ærmegab og hækl omgangene herfra. Dette er for at undgå samlingen ned langs hele ryggen. Hvis du foretrækker, kan du også sagtens forsætte med samling ned langs ryggen 🙂
   Vh. Anja

Der er lukket for kommentarer.