Bonde suppe

I dag er suppe dag. Bonde suppe. Solid efterårssuppe med robuste grøntsager og grønne linser. Mættende og med saft & kraft.

Jeg elsker simpelthen efteråret. Jeg elsker duftene, farverne, lyset og forfaldet. Jeg elsker naturens overflod og samtidig dens forgængelighed. Jeg elsker endda regn og rusk. Nok netop derfor, elsker jeg efterårets mange robuste supper og simreretter.

Jeg holder bestemt meget af sommer, men jeg har aldrig hørt til dem, som begræder efterårets komme. Efteråret er hyggens tid for mig; Sylte, bage, lave kraftige simrerretter. Stearinlys og hyggelige tæpper i sofaen. Gode bøger og skønt håndarbejde. Strandtur i ruskvejr. Varm cacao og boller ♡

 – Nok om min forkærlighed for efteråret! 🙂

———————

Har man mange tomater i drivhuset er denne ret perfekt til at få brugt noget af overfloden. Hvis ikke, bruger man bare en dåse hakkede fra supermarkedet.

Opskrift længere nede ↓

Bonde suppe

Robust bonde suppe med grøntsager og grønne linser
4 Personer
  • 200 g røget bacon i tern
  • 1 dl tørrede grønne linser
  • 1 stort løg
  • 4 gulerødder
  • 2 – 4 kartofler
  • 6 friske tomater (eller 1 ds hakkede)
  • 1 kvist frisk Rosmarin (eller 1 tsk tørret)
  • 1 lille frisk stærk chili (eller 1/2 tsk tørret)
  • 1,2 L vand
  • 1 dl fløde
  • Salt & peber
Tilbehør: Cremefraiche og evt. godt brød

 

Kog de grønne linser efter anvisning på posen. Gør grøntsagerne i stand og skær dem i grove tern.
Steg bacon gyldent i en stor gryde. Steg derefter løgene med til de bliver bløde og gyldne. Tilsæt resten af grøntsagerne og steg et par minutter. Kom Rosmarin ved og hæld vandet over retten.
Lad det hele småsimre 40-45 minutter. Kom de kogte afdryppede linser i suppen og hæld fløden ved. Kog videre uden låg i 5 minutter. Smag til med salt og peber.

 

 

10 tanker om “Bonde suppe

  1. Uhmmm, jeg elsker også suppe og spiser det ofte.
    *SS* Ikke fair med så flotte billeder af din suppe, for nu er jeg jo sulten
    og der er lidt tid, før aftensmaden.
    Efterår er = simremad og ture med sankekurven efter svampe.
    Go' da' til dig

  2. Åh – kan du det dér med svampe? Jeg elsker svampe, men har minus forstand på det – desværre. Jeg kan højest kende en støvbold og en kantarel 😀
    Har prøvet forskellige App's og bøger, men jeg bliver skisme usikker og tør ikke når det kommer til stykket …
    Også en go dag til dig 🙂

  3. Jeg kender langt fra alle svampe, men kan nok, til at kunne finde nogle af de bedste. Begyndte i det små. Fik lidt hjælp af en nabo, men lærte mest på svampeture. Naturstyrelsen laver nogle fine ture med naturvejleder på, hvor man selv samler og bagefter går de kurvens indhold igennem. Skønne ture, som de laver over hele landet. Afsted med kurv, kniv, kaffe og madpakke 🙂

  4. Jeg var afsted på sådan en guidet svampetur for et par år siden, det var nemlig super hyggeligt, men tror jeg skal afsted på en del flere, før jeg kan huske – og ligeledes skelne alle de forskellige svampe 🙂 Når det kommer til svampe, er jeg altså lidt pivet 🙂
    Men helt sikkert noget jeg rigtig gerne vil kunne!

  5. Forsigtighed er kun godt og er man ikke 100% sikker, smides svampene ud. Til at begynde med, lærte jeg blot en svamp at kende og gik efter den. God svampetur. De popper op af joren i år pga vejret og svampeperioden er lang denne gang

  6. Kun at fokusere på- og lede efter én bestemt svamp, tror jeg også vil være måden for mig. Måske skal jeg give bøgerne en chance mere. Svampe-eksperten dengang, var super dygtig og fortalte rigtig meget om hver svamp, om deres lameller, eller mangel på samme, hvilke de var i familie med og hvilke de kunne forveksles med, hvilket var super spændende, men faktisk blev jeg endnu mere forvirret og kan jo ikke huske halvdelen af det 😀
    Jeg har bemærket de mange svampe i år på mine skovture, og ærger mig hver gang over mine manglende kundskaber. Tror jeg vil afprøve ideen med kun én svamp. Tak for tip 🙂

  7. 🙂 Kun glad for at kunne hjælpe. Rørsvampene er lette at kende og skelne fra de andre, som har lameller.
    Min første svamp var den brunstokkede rørsvamp, som kendes ved, at den bliver blå, når du trykker på rørene. Den er bedst, når den er lille, men er den stor, fjrner jeg rør og bruger kødet. Dog er der andre end mig, der kan li den. Larver og snegle er vilde med dem og du kan også opleve, at der tandmærker i den fra mus eller egern.
    Andre rørsvampe du nemt kan kende, er indego rørsvampen
    og Karl Johan. En grimmer en, du evt kan forveksle med, er galle rørsvampen, men prøv at smage på dem. Jo jo. Put et lille bille stykke i munden, tyg på den og fornem smagen og spyt ud igen. Ingen af disse svampe må spises rå. Vil du kigge lidt mere, vil jeg tillade mig at henvise til min blog under sankekurven. Har gennem årene fundet meget godt på mine ture og brugt dem i mit køkken. Helbredet tillader det ikke lige nu, men gode minder har jeg med fra mine ture. Held og lykke derude og undskyld det lange skriw. Blev revet med

  8. Du skal ikke undskylde noget som helst 🙂 Jeg er dybt taknemmelig over du gider bruge din tid på en svampe-novice som mig 🙂
    Hvor er fedt, at du har svampe-indlæg på din blog, dem vil skynde mig at kigge nærmere på 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *