De allerbedste juleboller, ever!
Min hånd har heldigvis besluttet at arte sig bedre i dag. Det er jeg glad for, så jeg kunne eksperimentere med opskriften på nogle juleboller, som har formet sig i tankerne over et stykke tid. Det er altså noget af det bedste, sådan at eksperimentere. Jeg har som regel en idé, prøver mig lidt frem og tester resultatet.
Nogle gange går det super godt og andre gange havner eksperimentet som fuglemad.
Julebollerne her, hører absolut til et af de mere vellykkede eksperimenter …
Vi havde en pakke uåbnet syltet appelsinskal stående i skabet, som jeg havde lyst til at forsøge med. Holdbarhed, tjek. Ingen grund til bekymring, sådan nogle fætre kan åbenbart holde sig i flere år.
Julebollerne er bagt med rosiner og syltet appelsinskal. Krydret med kardemomme og pyntet med sukker og nødder … et absolut godkendt eksperiment.

Opskrift på juleboller
- 25 g gær
- 50 g smeltet smør
- 2 dl kærnemælk
- 1 æg
- 1 tsk sukker
- 1/2 tsk salt
- 1 lille teske stødt kardemomme
- 1 dl skoldede rosiner
- Ca 40 g syltet appelsinskal
- 5 dl hvedemel
- Pensles med æg
- Sukker
- Nøddeflager
Skold først rosinerne og lad dem dryppe af. Kom det smeltede smør i en skål, tilsæt kærnemælk og rør gæren ud heri (tjek lige at temperaturen ikke er for høj, inden du rører gæren i). Rør æg og krydderier i blandingen og tilsæt de skoldede rosiner og appelsinskallen. Rør og ælt tilsidst hvedemelet i. Lad dejen hæve ca en time.
Formes til boller der sættes ret tæt på en bageplade eller en lille bradepande. Efterhæver en halv time. Pensles med æg og drysses med sukker og nøddeflager. Jeg brugte hasselnødder, men mandler eller valnøddestykker kan også fint bruges.
Er du til sukat, kan nogle af rosinerne og appelsinskallen erstattes med det.
Bollerne bages 15-20 minutter ved 180 grader varmluft
