Armchair gardening og drømme om forår


Januar rimer måske ikke specielt godt på havearbejde, men så er det godt at der findes en indendørs mulighed …

Englænderne har sådan et fantastisk udtryk, som jeg praktiserer til fulde for øjeblikket: Armchair-gardening. Indendørs havearbejde. At sætte sig godt til rette i sin yndlingsstol. Med en god kop kaffe eller the. En inspirerende stak havebøger, magasiner eller sin havedagbog, hvis man har en sådan, og så lade drømmene og tankerne flyve. 

Imens ser jeg tilbage på, hvad der gik godt og hvad der gik mindre godt i haven det forgangne år. Hvilke justeringer der skal laves i bedene, for at blomsterne står endnu bedre til hinanden. Hvilke planter der evt skal have en ny vokseplads. En hyggelig planlægning af, hvilke nye herligheder der skal afprøves i havens bede og krukker til foråret. Virkelig en mægtig fin januar beskæftigelse.

 

Min have dagbog er bloggen. Det er så ubeskriveligt overvældende at bladre haveindlæggene igennem. Men også temmelig uvirkeligt. Var der virkelig så meget grønt og så megen farve? Stod planterne virkelig så tæt og så strunkt?

Kan være lidt svært at huske, når man samtidig kan kigge ud på havens gråbrune og triste bede, med de få pistne stængler, som forestiller resterne af sommerens overflod. Jeg glemmer tit, hvor meget det hele egentlig fylder og vokser i løbet af en sommer. I den sammenhæng er billederne suveræne når man skal planlægge næste års krukker og bede.

Sommerhaven; Netop hjemkommet fra ferie sidst i juli måned til en have i fuldt flor. Her i januar er det temmelig ubegribeligt, at der var så megen farve og så mange blomster … Glæder mig til forårets komme, men indtil da, er indendørshavearbejde en super hyggelig vinter beskæftigelse …

Ønsker jer en mægtig god søndag

 

9 kommentarer til “Armchair gardening og drømme om forår”

 1. Du har fuldstændigt ret. Man glemmer næsten hvordan det var. Skønne billeder på din blog. Man kan faktisk meget på denne årstid – anlæg af de store linier i haven, og ikke mindst armchair-gardening. Jeg har netop på min Instagram-profil (bonnies_kolonihave) efterlyst forslag til min armchair-gardening, da jeg er ved at løbe tør for nye bøger og har genlæst flere af de gamle. Jeg har faktisk ganske mange i min samling, men åbenbart ikke helt nok til at komme gennem en vinter. Har du nogle gode forslag? Hvilke havebøger har inspireret dig mest?

 2. Fantastiske billeder på din Instagram profil, skynder mig lige at følge – det "projekt" vil jeg gerne se meget mere til. Må også hellere kigge nærmere på din blog 🙂
  De havebøger der har inspireret mig allermest gennem tiden er nok: Et år i min have af Anne Just samt Iderige haver af Jørn Dannesboe. Ved ikke om du kender dem i forvejen? Det er begge ældre bøger, men ikke desto mindre, super inspirerende.

 3. Kære Anja,
  Tusind tak. Jeg er i gang med at få lavet en ny hjemmeside, der hedder Gardeningbyhall.dk – men det varer lidt inden den er klar. Det er meningen, at min blog også skal flytte over til siden. Jeg ville rigtig gerne have bogen Et år i Anne Just's have, men jeg har ikke kunne finde den. Det må jeg kunne på nettet. Den anden kender jeg ikke, men tak for fif. Jeg vil prøve at slå den op.
  Mange hilsner
  Bonnie

 4. Kære Bonnie.
  Ej, hvor lyder det spændende med den ny hjemmeside – den glæder jeg mig til at følge. Jeg håber du finder begge bøger på nettet. Virkelig inspirerende begge to. For lige at spørge den anden vej, hvilken havebog vil du anbefale? Altid dejligt med ny inspiration, jo 🙂
  Venlige hilsner fra Anja

 5. Hej igen,
  På billedesiden er jeg generelt glad for Claus Dalbys bøger, da de er så flot lavet – billedemæssigt specielt Romantiske Haver og Hemmelige Haver. Indholdsmæssigt er specielt den, der hedder Den levende Have rigtig rigtig god, da den også beskriver flere plante-typper og giver gode råd. Det er nok hans bedste bog, synes jeg. Ellers er jeg glad for Tante Grøns bog – og bogen om Tasha Tudors have. Sidstnævnte er desværre ret dårlig på billedesiden, men kender du ikke kendes have, så prøv at søge hende på YouTube. Et japansk filmhold lavede en optagelse fra hendes have et par år før hun døde – og programmet er lagt ud i to stykker af cirka 10 min's varighed. Winnie Poulsens bog Have hver dag er lidt den danske udgave af Tasha Tudor. Også rigtig god. Som inspiration til frøformering synes jeg Anne Gines bog er fin til opslag.
  Mange hilsner
  Bonnie

 6. Tusind tak for masser af ny inspiration. Jeg er enig mht. Claus Dalby, rigtig flotte bøger. De andre du nævner kender jeg ikke, men der er bestemt noget at lede efter – jeg smutter straks på YouTube 🙂
  Venlige hilsner fra Anja

 7. Meget, meget fin og drømmeagtig cottage garden. Overvejer at bestille bogen, udover en fantastisk have, lyder hun også til at have været et interessant menneske … Tak for inspiration 🙂

Der er lukket for kommentarer.