Egentlig er det bare den gode, gamle klassiske æblekage jeg har lavet i en lidt mere julet udgave. Og derefter anrettet i portionsglas. Det gør altså noget godt for den skønne mormorklassiker at blive anrettet i glas.
Lige pludselig ser den helt fornem ud. Frem for den mere almindelige anretning i skål. En fin gammel glasskål kan bestemt have sin charme. For tiden er jeg bare ret glad for portionsanretninger.
Æblegrøden er kogt sammen med en kanelstang og et nip kardemomme for at få julesmagen frem. Synes det smager afsindig godt – en dessert lige efter mit hoved. Desuden er den utrolig nem at lave – æblegrøden kan snildt koges dagen før, det bliver den næsten kun bedre af. Er man mere til den helt klassiske æblekage, udelades kanel og kardemomme blot.

Æblegrød til æblekage
- 8 pænt store æbler
- 1 1/2 dl vand
- 2 dl sukker
- 1 stang kanel
- 1/2 stang vanille
- 1/4 tsk stødt kardemomme
Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehus, blomst og stilk. Skær æblebådene i mindre stykker og kom dem i en gryde. Flæk vanillestangen. Vand, sukker, kardemomme, vanille- og kanelstang lægges ved æblerne. Bring gryden i kog og lad det hele små simre under låg i ca 20-30 minutter indtil æblerne koger godt ud. Rør indimellem i gryden. Fisk kanel- og vanillestang op af grøden efter kogning.
Har du fået fat i den slags æbler, der bare nægter at koge ud, kan grøden gives en hurtig omgang med stavblenderen.
Lad æblegrøden køle og og opbevar den i køleskabet indtil anretning. Grøden skal være helt kold før desserten kan anrettes.
Æblekage:
- Ca 1/2 pose makroner
- 1/4 piskefløde pisket til skum
- Lidt hakkede mandler
- Evt. lidt mynte som pynt
- Skal æblekagen være sådan helt mormor eller oldemor rigtig, bør den pyntes med en klat ribsgele i hvert glas, hvilket også vil se super jule-fint ud.
Vil du hellere have sprøde makroner anrettes desserten lige inden servering.

Opskriften på klassisk mormordessert; den skønne fløderand finder du her