Endelig ser det ud til at foråret for alvor er på vej, og dermed er det tid at pakke de tykkeste uldsweatre væk for sommeren.
En hæklet sweater er jo et kæmpe arbejde at lave og den skal gerne holde i mange år, – hvilket den også snildt kan, hvis man passer godt på den. Derfor kan jeg bedst lide at “sende mine sweatre på sommerferie” med manér. Dvs. nyvaskede, nybarberede og strukket pænt i facon. Så er de nemlig lige til at tage ud af skabet til efteråret. – Nette, rene og pæne.
Herunder har jeg samlet 5 gode råd til at holde de hæklede uldsweatre smukke og i form, år efter år.
5 gode råd til at holde din hæklede uldsweater smuk i årevis
Reklame-link
1. Vask mindre
Hyppig vask slider på tøjet og da mange uldsweatre ikke sidder direkte på huden, behøver man slet ikke vaske dem særlig ofte.
Vask fjerner uldens naturlige lanolin, som dels blødgører fibrene og dels virker antibakterielt.
I stedet er det bedre at lufte sweateren udendørs, hvis den lige trænger til en opfriskning. Er der ingen pletter på sweateren, kan man også spare en vask ved at lægge trøjen i en plastikpose og smide den i fryseren et døgns tid.
Dette sparer ikke kun din sweater for slid, men også miljøet for unødig vandforbrug.
2. Håndvask
Vask undgår man dog ikke helt, men når det er nødvendigt, så er håndvask altså at anbefale.
Indrømmet, jeg “snyder” også indimellem og vasker på et uldprogram i vaskemaskinen! Men uanset superwash garn og så videre, så ER håndvask altså nummer 1, hvis sweateren skal se pæn ud længst muligt.
Eucalan uldvaskemiddel
Til gengæld kan man få sådan et smart uldvaskemiddel, der ikke skal skylles ud. Faktisk skal tøjet helst ikke skylles overhovedet, da man så skyller sæbens lanolin indhold ud af tøjet igen.
I stedet lægges sweateren i blød i det lunkne sæbevand (husk, at vandet ikke må være mere end 30 grader varmt – hellere for koldt, end for varmt) i 15 min, hvorefter vandet hældes fra. Klem og tryk overskydende vand fra. Her er det vigtigt, ikke at vride, for det er med til at ødelægge fibrene i ulden.
Læg derefter din våde sweater i en stor vaskepose, og smid hele herligheden i vaskemaskinen. Start et centrifugeringsprogram på mellem 400-800 omdrejninger, hvad din maskine nu har.
Det gør altså håndvask noget mere overkommeligt!
3. Tør sweateren fladt
Det gør en kæmpe forskel, hvis man tørrer sweateren fladt, fremfor at hænge den op. Det overskydende vaske-vand kan være med til at trække sweateren ud af facon, hvis man hænger den over en tørresnor. Læg i stedet trøjen på et stort håndklæde, træk den lidt i facon og lad den ligge til næste dag.
4. Undgå at hænge dine sweatre på bøjler
Det ser fantastisk ud, når trøjerne hænger der på rad og række. Især hvis man har et af de fritstående bøjlestativer, hvor tøjet rigtigt kan vises frem. Men det er desværre ikke spor godt, da trøjernes egen tyngde med tiden gør, at fibrene i ulden trækkes lange og de efterhånden får form efter bøjlerne.
Fold dem hellere pænt sammen og opbevar dem i en kommode eller på hylderne i skabet.
5. Undgå at din sweater “fnugger”
Fnug opstår ved slid. Det er især der hvor ulden gnider mod hinanden, det forekommer. Eksempelvis i armhulen, eller på siderne, hvor armene kører frem og tilbage, men også dér, hvor man eventuelt har en taske hængende.
Dette kan man heldigvis komme til livs ved at anskaffe sig en uldshaver. En uldshaver er en barbermaskine til tøj og den er virkelig uundværlig i enhver garderobe. Ved at fjerne fnuggene når de opstår, undgår du, at de udvikler sig til store grimme knuder og du forlænger samtidig levetiden på din sweater.

Se også: Mazeppa cardigan – Sommerlig cardigan med 3/4 ærmer
Del endelig flere tips i kommentarfeltet