Kødsovs de luxe

Det helt fantastiske septembervejr indtil nu, har virkelig sat fut i modningen af mine tomater. De modner i en fart så vi slet ikke kan følge med. Derfor besluttede jeg at lave en luksus udgave af en kødsovs med masser af friske solmodne tomater og masser af friske krydderurter, også fra haven. Virkelig lækkert og en lidt anden smag end den traditionelle kødsovs lavet med hakkede tomater fra dåse. Kan helt klart anbefales. Ønsker man en vegansk udgave af sovsen, udelades kødet blot. I stedet svitses alle grøntsagerne og koger ind til en fyldig tomatsovs.

God weekend

Opskrift på kødsovs

4 personer

400-500 g hakket oksekød
4 fed hvidløg
1 stort løg
2 store gulerødder
1 rød peberfugt
10-12 friske tomater
2 store kviste rosmarin eller 1 tsk tørret
3 salvieblade eller 1/2 tsk tørret
En stor dusk oregano eller 2 spsk tørret
1/2 tsk sambal oelek eller tilsvarende stærk chili
1 tørret laurbærblad
Salt & peber
1/2 tsk eddike
Evt. 1/2 tsk sukker
Evt. lidt vand

Olivenolie til stegning

Tilbehør
Pasta
Revet ost
Pynte grønt

Rens grøntsagerne. Skær løg og peberfugt i små tern. Riv gulerødderne groft og hvidløgene fint. Hak krydderurterne og skær tomaterne i grove tern.

Jeg hælder et skvæt olie i gryden og lader hvidløgene småstege for meget svag varme i 5-10 minutter mindst. De må ikke brune eller gyldne. På den måde får olien virkelig noget smag. Bruger du ikke en stor smedejernsgryde med skrå sider, tages hvidløgne op og der fyres op for varmen og kødet brunes. Tilsæt derefter hvidløgene igen. Ved en stor smedejerns gryde skubbes hvidløget op ad siden og kødet brunes for høj varme. Steg derefter løg og hvidløg med kødet. Tilsæt gulerødder, krydderurter og peberfugt og steg det sammen med resten. Tilsidst tilsættes de friske tomater, chili og laurbærbladet. Skru ned for varmen og læg låg på gryden. Jeg tilsatte ikke vand til retten, da grøntsagerne afgiver meget væde. Men måske kan det være nødvendigt med en lille sjat vand, hvis ikke tomaterne er så saftige.

Lad retten små simre under låg mindst en time - hvis du har tid, bliver den kun bedre af at koge længere. Til sidst smages til med salt, peber, eddike og evt. lidt sukker, hvis tomaterne ikke er så søde. Efter smag og behag kan der krydres ekstra med lidt tørret oregano. Det gjorde jeg, synes ikke helt min friske oregano har så meget smag længere.Kommentarer

Dette kunne også interessere dig